Rotthier Peter

Theories Of Flight is het twaalfde studio-album van het Amerikaanse progressieve metalgezelschap Fates Warning. De band is na het vertrek van gitarist Frank Aresti herleid tot een kwartet, maar hierbij boet de band zeker niet aan kwaliteit in, want Joey Vera (bas), Jim Matheos (gitaar), Bobby Jarzombek (drums) en Ray Alder (zang) musiceren van bij de start van het album op een hoog niveau.

Na een iets wat te brave intro, barst opener From The Rooftops na anderhalve minuut uit tot een sterke, stevige opener die het beste doet vermoeden voor de rest van het album. Na opvolger Seven Stars wordt het echter een beetje bang afwachten welke richting de band op Theories Of Flight uitgaat, want de catchy song heeft heel wat commercieel singlepotentieel met zijn goed in het gehoor liggend refrein. Toch laat Fates Warning in het muzikale tussenstuk zijn progressieve kant zien wat toch weer een kleine meerwaarde geeft aan Seven Stars. Opgelet, ik ga hier niet beweren dat Seven Stars een slecht nummer is, want dankzij de muzikale bagage van Fates Warning weten ze wel heel goed waar ze mee bezig zijn.

Daarna gaat het gelukkig echter crescendo met SOS waarin Alder voluit zijn vocale capaciteiten mag exploreren. Het hoogtepunt van Theories Of Flight komt in het middenrif van het album met het meer dan tien minuten durende The Light And Shade Of Things, waarin het kwartet alle registers opentrekt en laat horen dat ze hij progressieve metal volledig geïntegreerd heeft in de eenentwintigste eeuw. Rustige passages worden afgewisseld met muzikale en vocale uitbarstingen die eigen zijn in het genre en die de heren perfect tot prachtige songs kunnen breien.

Fates Warning gaat op hetzelfde elan verder om af te sluiten met The Ghosts of Home, een bij wijlen stevige progressieve rocker met heel wat muzikale tierlantijntjes waarin ze er wonderwel in slagen meer dan tien minuten lang de spanning op te bouwen, zodat de aandacht van de luisteraar niet verslapt. Afsluiten doen ze met de futuristische titelsong

We kunnen dus besluiten dat Theories Of Flight in het progressieve metal genre één van de toppers van 2016 mag genoemd worden. Deze in 1982 opgerichte band, levert nog steeds hoge kwaliteit en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Tracklist:

  1. From The Rooftops
  2. Seven Stars
  3. SOS
  4. The Light And Shade Of Things
  5. White Flag
  6. Like Stars Our Eyes Have Seen
  7. The Ghosts Of Home
  8. Theories Of Flight

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X