Bjorn Wielockx

Kempencore, het was een fenomeen in de beginjaren van dit millennium. Het leek wel of er iets in het water zat van de Kempense contreien want veel van de Belgische succesvolle hardcore- en metalcorebands kwamen uit deze regio. Bijvoorbeeld kleppers als Campus, Angelskin, The Maple Room en Sparkle Of Hope. Het lijkt wel of deze traditie nieuw leven wordt ingeblazen. Met nieuwe talentvolle toppers als Moments, Access Unlocked, As We Speak en Walls Of Sorrow. Ook Royce probeert mee op de kar te springen. Met Embrace Yourself bracht het onlangs zijn eerste ep uit.

En dit is niet zomaar een nieuwe band, want Maarten Machielsen en Maarten Van Hoof kennen we van Angelskin. Al klinkt de band niet zoals netgenoemde. De muziek klinkt frisser, vernieuwender en technisch hoogstaander. Het is nog steeds hardcore maar ditmaal kiest de band ervoor melodie in te verwerken en hier en daar een hoogstaand gitaarsolootje in te zetten.

Denk aan een combinatie tussen Walls Of Jericho en Bullet For My Valentine. Wanneer Royce een breakdown inzet zal deze even hard inslaan als die van een doorsnee hardcoreband. Hij zal echter opgevolgd worden door een trager opbouwend geheel om dan weer flink te kunnen uithalen. De band weet een perfect evenwicht te vinden tussen energievretende hardcore en de iets melodieuzere stukken.

Embrace Yourself, de titeltrack, bouwt zo lekker op. Al tijdens zijn voorganger, Through Anything Pt I voel je dat het geheel naar een explosie opbouwt. Maar deze komt niet en laat je met een wrang gevoel achter. Jammer want het opbouwend geheel klinkt zo strak, het mist alleen een spetterend einde…

Als we dit even vergeten hebben we toch echt te maken met een pareltje binnen het genre. De diepe vocal van Tim Hasselman klinkt zo puur en matcht perfect met de hogere gitaarlijnen. Ook de clean vocal van Hasselman, die niet zo vaak aan bod komt, weet ik te pruimen. Niet altijd even “zuiver” en dat heb ik graag.

Embrace Yourself is een mooie eerste stap van Royce. De band klinkt niet als ‘dertien in een dozijn’ wat niet makkelijk is door de karrenvracht aan opkomende bands. De band heeft een unieke sound te pakken die wel eens bij een groot publiek goed kan scoren. Ik ben alvast fan van de nieuwe band uit de Kempen en kijk ernaar uit om hen eens live aan het werk te zien. Prachtig debuut!

Tracklist:

  1. Open Your Eyes
  2. Green Dream
  3. Through Anything Pt. I 
  4. Embrace Yourself
  5. Words
  6. I Draw The Line
  7. Through Anything Pt. II
  8. Carry Me

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X