Stany Criel

Het idee om Yes-legende Jon Anderson en Flower Kings/Transatlantic-maestro Roine Stolt samen te brengen kwam oorspronkelijk van InsideOut-baas Thomas Waber, maar hun drukke agenda’s lieten dit op dat ogenblik niet toe. Het lot laat zich echter niet onderwerpen aan planningsschema’s en aldus troffen de beide heren elkaar op de Progressive Nation At Sea cruise in februari 2014. Een gezamenlijke Transatlantic/Anderson-set zorgde voor een instant connectie tussen Anderson en Stolt en al vlug werden muzikale ideeën uitgewisseld. Het resultaat daarvan kunnen we nu beluisteren in de vorm van Invention Of Knowledge.

Het was niet zo zeer Andersons opzet om een traditioneel progressief rockalbum te maken maar eerder een verzameling van progressieve muziek met elementen en invloeden van verschillende genres. Anderson zorgt hierbij voor de hoofdvocalen met Stolt verantwoordelijk voor quasi alle gitaarpartijen. Als additionele muzikanten werkten o.a. Flower Kings-duo Jonas Reingold op bas en Felix Lehrmann op drums mee en Pain Of Salvations Daniel Gildenlow zorgde dan weer voor enkele achtergrondvocalen.

Invention Of Knowledge is uiteindelijk… grotendeels een traditioneel progressief rockalbum geworden, zeg maar gerust een Yes-album met Flower Kings-invloeden, modern geproduceerd maar met een onmiskenbare 70’s vibe. Persoonlijk ben ik niet meteen fan van de hoge, ijle stem van Anderson maar dat is natuurlijk subjectief. Het was uiteindelijk meer het element Stolt dat mijn aandacht trok.

Ik heb wel iets meer moeite met het rustige, dromerige, voortkabbelende karakter van deze schijf. Er wordt maar zelden naar een echt muzikaal hoogtepunt toegewerkt, smeekt weinig naar de aandacht van de luisteraar en ja, is in zijn geheel best een beetje saai te noemen. Er vallen nochtans wel heel wat mooie melodische momenten te ontdekken, veelal gebracht door het warme, wollige gitaarspel van dhr. Stolt. Ook de toevoeging van de Portugese gitaar, lap steel en resonator gitaar vormen een mooi extraatje zoals in de Led Zeppelin-achtige intro van We Are Truth.

De nummers die er ergens toch uitspringen zijn het duo Chase And Harmony en Everybody Heals. Het eerste omdat ik ergens de link leg met hoe een modernere versie van The Who’s Tommy zou kunnen klinken en het tweede door het jazzy karakter en de mooie piano improvisatie. Ook het centraal muzikaal thema van deze schijf komt in Chase And Harmony volledig tot bloei (weerom met dank aan Roine Stolt) en had gerust volledig instrumentaal mogen zijn.

Invention Of Knowledge is verre van een slechte schijf maar komt bij mij niet verder dan rustige, mooie achtergrondmuziek bij een goed boek. Wellicht had ik er persoonlijk iets té veel van verwacht, de Yes-fan zal hier alvast heel tevreden mee zijn.

Tracklist :

  1. Invention Of Knowledge (Invention/We Are Truth/Knowledge)
  2. Knowing (Knowing/Chase And Harmony)
  3. Everybody Heals (Everybody Heals/Better By Far/Golden Light)
  4. Know…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X