Sebastiaan Schabon

Death is not dead. Nog lang niet. De ene na de andere deathmetalband kruipt dezer dagen uit de grond, en in de Lage Landen lijkt die grond wel heel vruchtbaar te zijn. Zo stond ergens in het vorige decennium het Vlaamse Fractured Insanity op uit Moeder Aarde. En onlangs bracht dit combo een nieuwe plaat op de markt via Xtreem Music. De nieuwste telg kreeg de naam Man Made Hell, maar gaat deze plaat meedoen voor deathmetalplaat van het jaar, of mogen we de band al afschrijven?

Man Made Hell bevat in totaal acht tracks, en Habitual Killer mag de spits afbijten. Jezus wat een kracht! Wat een snelheid! Dit is precies waarop ik hoopte na het beluisteren van hun vorig materiaal, en de hoop is werkelijkheid geworden. Meer nog, het is zelfs zo verschrikkelijk goed dat alle eventuele critici vanaf track één al met hun mond vol tanden staan.  En dat is dan nog maar het begin. Want elke daaropvolgende song overstijgt eenieders verwachtingen. Op geen enkel moment boet de band aan kwaliteit in, de kracht en snelheid worden nog eens extra versterkt door de uitstekende zang.

Geen catchy refreinen of melancholische momenten, wel loeiharde drums en allesverschroeiende riffs. Luister bijvoorbeeld maar naar Inferno of a Narcissist, dan begrijp je mij meteen. Het nummer raast voorbij als een alles verwoestende orkaan, en laat een spoor van vernieling achter, vooral je trommelvliezen zullen zwaar op de proef gesteld worden. Er is ook een ander nummer dat een haast verplichte bespreking eist: Suicidal Holiness, al was het maar omwille van de titel. Maar ook dit nummer staat bol van geweldig krachtige riffs en de drummer die zijn drumstel gewoon molesteert. Maar ook de diepe, duistere stem van de zanger mag niet vergeten worden. Al die dingen samen vormen een waardige afsluiter.

Om je een antwoord te geven op de vraag in de introtekst: ja, dit is wat mij betreft dé deathmetalplaat van het jaar. De kwaliteit van deze parel is gewoon niet te beschrijven. Ze hebben niet alleen veel weg van Aborted, ze zijn zelfs beter. Het zijn dan misschien wel maar acht tracks, maar dit album is zijn geld zeker en vast meer dan waard. Om je nog een kleine opsomming te geven: kracht, snelheid en een groot brutaliteitsgehalte. En menslief wat een talent bezitten deze heren toch! Er zal een groot mirakel moeten gebeuren, willen ze Fractured Insanity van de eerste plaats stoten. Man Made Hell zal zeer zeker nog lang blijven nazinderen, en is dus bij deze verplichte aanschaf voor iedere deathmetalfan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X