Stany Criel

De nwobhm-kenner zal de naam Vardis niet onbekend in de oren klinken. De band was reeds actief in het begin van de jaren zeventig maar begon na het hoogtepunt van de nwobhm, net zoals vele generatiegenoten, medio jaren tachtig weg te deemsteren. Hun laatste wapenfeit, Vigilante, dateert al weer van 1986 maar kijk eens aan: dertig jaar later is de band springlevend en dat bewijst hij terdege met Red Eye.

De band mag gerust wel een beetje een buitenbeentje genoemd worden in zijn genre en is geen nwobhm-band pur sang. Zanger en gitarist Steve Zodiac maakt gretig gebruik van invloeden van onder andere glam, punk, heavy metal, blues en rock ‘n’ roll om tot een eigen sound te komen. Begin jaren tachtig was de band prominent aanwezig in de scène en zijn sound zou een directie invloed hebben op de ontwikkeling van de thrash- en speedmetalgeneratie.

Het is dan ook leuk om vast te stellen dat Vardis met Red Eye nog even gretig klinkt als voorheen. Bovengenoemde ingrediënten zijn nog altijd in ruime mate aanwezig en zorgen zo voor een twaalf nummers tellend schijfje met een gevarieerde dosis nekbrekers en heupshakers.

ZZ-Top-geïnspireerde boogie rock, het met punk geïnfuseerde The Knowledge,de southern rock van Hold Me, de Status Quo rechttoe rechtaan-rocker Living Out Of Touch of het onvervalste nwobhm-epos 200 M.P.H., het is één groot feest.

Steve Zodiac werd in de jaren tachtig ooit verkozen als één van de beste rockgitaristen van dat moment en het mag nog altijd blijken waarom. De beste man schudt nog altijd de lekkerste riffs, solo’s en slides uit zijn ouwe getrouwe Telecaster. Aangevuld met de solide ritmebasis van Joe Clancy en Martin Connolly is dit trio anno 2016 weer helemaal klaar om onze podia onveilig te maken.

Als ik dan nog even Lemmy zaliger mag citeren : “If you think you are too old to rock ’n roll then you are.” Vardis hoeft zich daar bijlange nog geen zorgen over te maken. Knap schijfje !

Tracklist :

 1. Red Eye
 2. Paranoia Strikes
 3. I Need You Now
 4. The Knowledge
 5. Lightning Man
 6. Back To School
 7. Jolly Roger
 8. Head of the Nail
 9. Hold Me
 10. 200 M.P.H.
  BONUS TRACKS :
 11. Living Out Of Touch
 12. 200 M.P.H. (Reprise)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X