Highrider, een Zweeds gezelschap dat in 2013 werd opgericht, brengt op 18 maart de debuut-ep Armageddon Rock uit via het The Sign Records label. De mannen combineren vormen van agressieve hardcore en metal in een klassieke ‘70s line-up, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van orgel en synths. Een best wel merkwaardige mengelmoes als je het ons vraagt.

Op deze vier songs tellende ep tapt Highrider dus uit verschillende vaatjes. Enerzijds houdt de band vast aan het traditionele, met name naar leadgitaren en orgel toe, anderzijds haalt het ensemble dan weer invloeden uit de hardcorescene (zangpartijen, ritmes) en slaagt er in om dit tot een interessant geheel te vormen. Alles klinkt krachtig en stoer. De zang is rauw, maar dan toch ook weer melodieus. Highrider mikt er op een positie in te nemen tussen bands als The Sword en High on Fire bijvoorbeeld. Het zijn dan ook fans van deze bands, die de Zweden best even een kans kunnen geven. Niet dat alles nu zo spectaculair klinkt, dat niet. Op deze ep staan gewoon vier goeie songs zonder meer. Om boven de middelmaat uit te stijgen, zal net dat ietsje meer nodig zijn. En ik denk dan vooral naar de zangpartijen toe. Vier songs vallen nu nog mee, maar ik weet niet of ik het een volledige full length zou kunnen aanhoren.

Tekstueel put de band dan weer uit de rijke inspiratie van de jaren tachtig films (en dan die van John Carpenter in het bijzonder) en ook de dreiging van de koude oorlog in die periode is een thema dat aangehaald wordt.

Kortom, door het mengen van orgel, melodie en agressiviteit toont Highrider best iets in zijn mars te hebben. Nu de songs nog naar een wat hoger niveau tillen en die zangpartijen wat bijschaven en er kan hier een toekomst voor zijn. Voorlopig hou ik het op een twijfelgeval.

Tracklist:

  1. S = Txl
  2. Agony of Limbo
  3. The Moment (Plutonium)
  4. Semen, Mud and Blood
X