Sebastiaan Schabon

Soms heb je van die bands die zich onderscheiden van de anderen door hun aparte muziekstijl en Ython is zo een band. Ze spelen stevige heavy metal met een eigen toevoeging, zoals grunts. Met Titanomachy, de eerste teerling van de band die uitkwam op 20 september, levert het viertal meteen zijn visitekaartje af. Want ik mag heel eerlijk zijn: het is een topplaat geworden!

Heavy metal met occasioneel wat grunts, dat kom je niet vaak tegen. Maar toch is dat hetgene wat Ython onderscheidt van de rest. Ook heeft zanger Walla een enorm stembereik, waarbij hij zowel de hoge als lage tonen meer dan degelijk kan hanteren. Openingstrack Kronos and Zeus is hier een perfect voorbeeld van. Deze track gaat over de eeuwige strijd tussen vader en zoon, en hierop hoor je perfect wat ik hierboven vertelde. Een met momenten machtige zangstem, de energieke gitaren, de dubbele basdrums,… Kortom, alles is er. Het gehele plaatje klopt volledig, maar de band gaat nog een stapje verder, want op Black Shield Nymph is er zelfs een zangeres te horen. Een beetje onverwachts, dat wel, maar het blijkt al van bij de eerste luisterbeurt een geslaagde zet te zijn.

Dan heb je ook nog de meezinger Bit by the Iron Snake, met opnieuw de machtige stem van Walla, verdere krakers zoals Prometheus’ Gift en Complex, en het brutale Frenzy. Naarmate het album vordert, zelfs na meerdere luisterbeurten, voel je nog altijd de energie die van de band afkomstig is. Ze lijken niet tegen te houden, hebben in elk nummer evenveel energie gestoken, en vervelen je geen enkel moment. Cthulhu Fhtagn tot slot is een meer dan waardige afsluiter, en misschien wel het beste nummer van het hele album.

Dus? Ython heeft met Titanomachy een meer dan degelijk debuutalbum afgeleverd. Fans van het stevigere heavymetalgenre zullen deze schijf zeker en vast waarderen. Afgelopen zondag was hun releaseparty, en eerlijk gezegd klinken de nummers live zelfs beter als op cd.

Tracklist:

  1. Kronos and Zeus
  2. Black Shield Nymph
  3. Bit by the Iron Snake
  4. Prometheus’ Gift
  5. Frenzy
  6. Complex
  7. Enduring Atlas
  8. Cthulhu Fhtagn

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X