Spotlight: Barren Earth
Eef

Ontstaan.

Barren Earth ontstond in de herfst van 2007 in Helsinki, alhoewel enkele leden het jaar daarvoor al druk bezig waren iets nieuws uit de grond te stampen. Olli-Pekka Laine (Ex-Amorphis, Mannhai) vroeg aan drummer Marko Tarvonen (Moonsorrow) om een nieuwe progressieve deathmetalband op te richten – deze laatste speelde enkele jaren daarvoor al in een progrockproject The Camel Gang, genaamd naar The James Gang en de Engelse progrockband Camel. Bij The Camel Gang speelde ook ene Kasper Martenson (ex-Amorphis, Ben Granfelt Band) op keyboards,  dus was er al sprake van enige chemistry tussen hem en Marko. Het sneeuwbaleffect zorgde dus stilletjes aan voor de lawine, genaamd Barren Earth.

Barren EarthOur Twilight:

Tegen het eind van 2007 had men ingezien dat een extra gitarist geen overbodige luxe was, dus werd
oude vriend Sami Yli-Sirniö (Kreator, Waltari) opgebeld, omdat zijn stijl van spelen wel eens heel goed bij deze van de band zou kunnen passen.
Na vele uren van repeteren vond men in 2008 de tijd rijp om de eerste tracks voor de eeuwigheid vast te leggen op cd. Tenzij je een instrumentale cd wilt opnemen, heb je een zanger nodig. En dan  het liefst nog eentje die in dit geval kan growlen en grunten. Gelukkig was Mikko Kotamäki (Swallow The Sun) in de buurt en wat meer is: hij zag een samenwerking met de anderen wel zitten. Op deze manier heeft de supergroep zijn finale vorm gekregen.
En dat de neuzen in dezelfde richting stonden zien we in het feit dat tracks als Ere All Perish en Forlorn Waves beiden als demoversie op het eerste album zijn verschenen. Aan perfectie moet je niks veranderen, toch?

Barren EarthFlicker:

Stijl.

De muziek van Barren Earth combineert elementen uit zowel de traditionele als de moderne death metal met de seventees prog rock en folk. Bands die een invloed gehad hebben op deze heren zijn Paradise Lost, Opeth, Pink Floyd en Jethro Tull.

De Albums.

We weten al dat de opnames vlot verliepen en dus stond alles vlug op band. Misschien te vlug, want verschillende instanties (platenmaatschappij en mallemolen daaraan verbonden) waren nog niet echt klaar. Dus werd eerst een ep de wereld ingestuurd om  op deze manier ook uit te vinden hoe de wereld op deze groep zou reageren.

In november 2009 verscheen de ep Our Twilight, waarop de band voor de eerste keer in de deze opstelling het podium kon betreden.
Het grappige is dat de meeste debuterende bands een nummertje of vier kunnen spelen bij gebrek aan materiaal, maar niet zo bijBarren Earth. Er werd al gretig geoefend op nummers die pas een jaar later uitgebracht zouden worden.

Barren EarthThe Leer:

Muziek creeën gaat gemakkelijk bij Barren Earth, dus had men alle tijd om zich bezig te houden met met die andere interessante dingen die nodig zijn bij het uitbrengen van een album. Voor het artwork van Curse Of The Red River  is men gaan aankloppen bijTravis Smith, die zijn diensten al bewezen had bij Opeth en Katatonia.

Na lang wachten ligt het album in maart 2010 in de winkelrekken. Hierop volgen dan weer verschillende optredens en enkele festivals. Wetende dat iedereen in nog zeer actieve andere bands speelt, is het geen gemakkelijk opgave om de individuele agenda’s op een gelijke lijn te krijgen.

Een streepje folk? Dat kan: Barren EarthThe Rains Begins:

Creatievelingen, zoals deze heerschappen, begonnen ook meteen aan nieuw materiaal  en dat terwijl ze uitgenodigd worden door landgenoten Finntroll, Ensiferum en Rotten Sound om een grote Amerikaanse tour te ondernemen begin 2011. Als dat nog niet erg genoeg is krijgen ze te horen de prijs gewonnen te hebben van beste nieuwe act in de Finnish Awards en van beste album op online polls. Jongens toch.

Begin dit jaar kwam de tweede cd uit, The Devil’s Resolve, waarin het experiment en de heaviness nog dat tikje meer is. Deze cd zal met een zekerheid, dat grenst aan het oneindige,  hoog eindigen in de eindejaarslijsten van elke progressieve deathmetalfan!
Op Devil’s Resolve staan ook twee bonustracks, waaronder World in Haze. Dit lied is voor mij persoonlijk één van de mooiste melodieuze deathmetaltracks ooit geschreven. Luister en ween:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X