Eef

Als rabiate fan van Transatlantic (Mike Portnoy – ex Dream Theater, Neal Morse – ex Spock’s Beard, Pete TrawavasMarillion, Roine Stolt The Flower Kings), durfde ik niet naar de eigen bands van de respectievelijke leden te luisteren. Zo ook met The Flower Kings. Ok, ik luister er zo nu en dan eens oppervlakkig naar, maar daar bleef het bij. Ik dacht zelfs dat de heren Kings gingen splitten. Dat dit een roddel blijkt te zijn, bewijzen ze met hun elfde langspeler Banks of Eden.

Met deze cd willen ze terug naar de glorietijd van de progressieve rock (Genesis, Yes), dus voor men er via computergeluiden aan toevoegde. Terug naar de essentie van de muziek dus. Banks of Eden werd dan ook in één kamer met alle leden live opgenomen en dat hoor je. Respect! Want wat je ook van de band vindt, je kan niet zeggen dat ze makkelijke popdeuntjes van om en bij de drie minuten maken.

En we zijn weg. Het begint direct straf met Numbers, een lied van meer dan 25 minuten (om terug te komen op het live inspelen: maak maar eens een fout zo rond minuut 23. Hopla, herbeginnen). Een episch, euh, nummer, dat de term “progressief” uitschreewt. Verwacht je aan tempowissels en breed uitgesponnen solo’s. Het is dan ook geen geheim, dat meerdere luisterbeurten vereist zijn. De instrumenten blenden mooi in elkaar: de wenende gitaar van zanger-gitaristRoine Stolt, de zwevende orgelgeluidjes van Tomas Bodin en de soulvolle stem van Hasse Fröberg. Daar bij The Flower Kings drummers versleten worden als waren het wegwerp tissues, kon men bij deze cd niet anders dan tradities in ere houden. Nieuwkomer Felix Lehrmann houdt het geheel strak bij elkaar.

Bij de volgende drie “korte” liedjes krijgen we meer van hetzelfde. Virtuositeit hier, een streepje Deep Purple daar en zelfs, inPandemonium, een heuse robotstem. How prog is that?

Het valt intussen op dat precies de techniek van het spelen primeert boven de melodie – al moet gesteld dat de eindsolo van For Those About To Drown van ongekende pracht is. Dit euvel verdwijnt na een vijftal keren luisteren, maar ik kan mij voorstellen dat menig luisteraar niet zover geraakt.

Het album wordt uitgebracht in drie versies, namelijk de standaard jewelcase (één cd), de digibook (twee cd’s) en op vinyl.

Tracklist:

  1. Number
  2. For The Love Of Gold
  3. Pandemonium
  4. For Those About To Drown
  5. Rising The Imperial

Bonus cd (digibook):

  1. Fireghosts
  2. Going Up
  3. Illuminati
  4. Lo Lines

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X