Brujería – Esto Es Brujería
Hughes Vanhoucke

De Mexicaanse Amerikanen van Brujería die ondertussen al bijna 35 jaar aan de weg timmeren, hebben weer van zich laten horen en deden er deze keer minder tijd over dan tussen de twee vorige langspelers. Verwacht uiteraard geen politiek correcte metal van deze heren, en tegenwoordig één vrouw, maar eerder satire en anarchistische teksten in een extreme metalsausje. Een sausje met havanero pepers.

Op 16 september verscheen het vijfde album van de band die in het Mexicaanse Tijuana ontstond, maar al snel vanuit Los Angeles ging opereren waar die zonder maskers en machetes rondlopen in tegenstelling tot hun rol die ze spelen tijdens hun graag geziene podiumacts.
Brujería wordt behoorlijk op handen gedragen in Latijns-Amerika terwijl dat in Europa wel anders pleegt te zijn, vaak omdat die niet begrepen worden al zag ik die ooit in Spanje voor een volgelopen zaal.

Juan Brujo – Brujería @ México Metal Fest 2022

Nieuw op dit vijfde opus zijn gitarist El Criminal (Anton Reisenegger uit Chili) ook wel bekend van de Chileense bands Pentagram en vooral Criminal en al sinds 2016 deel uitmaakt van het gezelschap. Sinds 2017 maar eigenlijk officieel sedert begin dit jaar maakt ook een dame deel van dit macho gezelschap, namelijk La Encabronada die in New York en ver daarbuiten bekend is als Jessica Pimentel en door het leven gaat als mevrouw Haake (echtgenote van Tomas Haake van Meshuggah), muzikante, actrice en danseres.

Geweld en haat zijn nooit ver weg in de teksten van Brujería, vroeger niet en nu ook niet, het is immers het handelsmerk van de band. Korte en snelle nummers karakteriseren het internationale gezelschap met aan deze kant van de oceaan Shane Embury (Napalm Death) en Jeff Walker (Carcass) als bekendste leden. Embury maakt als sinds de eerste opnames van het eerste album deel van de Mexicaanse cabrones.
Ondanks de ruige looks van Brujería nemen ze machisme (Bruja Encabronada) of de rol van sociale media (Politicamente Correctos) op de korrel net als de Amerikaanse of Mexicaanse leefwereld, politiek of godsdienst.

Doe de moeite om het album een aantal keer te beluisteren en als je de Spaanse taal machtig bent ga je ongetwijfeld meermaals een lach op je gelaat toveren door de lyrics aan te horen al van bij het begin bij Esto Es tot het slotnummer Cocaina, een cynische cover van Cocaine van J.J. Cale. De track daarvoor Lord Nazi Ruso handelt niet over de Russische dictator en tiran maar over een andere Russische weirdo die voor moord op een jonge Mexicaan veroordeeld werd tot 37 ½ jaar celstraf nadat die Rusland ontvluchte waar hij talloze Russen fysiek had aangevallen en hetzelfde bleef doen in Mexico.

Pinche Peach – Brujería @ México Metal Fest 2022

De plaat is op 16 september verschenen via Nuclear Blast Records en werd opgenomen in zowel Mexico, Chili, de Verenigde Staten als Engeland vermits de leden uit al deze contreien afkomstig zijn. Naar mijn bescheiden mening is dit weeral een schitterend album van Brujería, een plaat waarin wat verdieping eist maar uiteindelijk na een aantal luisterbeurten me deed besluiten dit werk een 8/10 te geven, meer dan geslaagd dus.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X