Machine Head - Of Kingdom And Crown
Label: Nuclear Blast Records
85
Ashley Bickx

Wanneer een metalband de underground ontgroeit, neemt vaak de kritiek recht evenredig toe. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Een gezegde waar de heren van Machine Head zeker en vast over kunnen meespreken. Met het debuut Burn My Eyes schoten ze direct naar de top, maar de lichte koerswijziging naar nu-metal aan het einde van de jaren negentig konden de die hard fans maar matig appreciëren. In de jaren die volgden leverde Machine Head album na album ware meesterwerkjes af, denk maar aan The Blackening en Unto The Locust, maar toch nam de kritiek bij het in 2018 verschenen Catharsis opnieuw toe. Toch wel ferm overdreven, want Catharsis had absoluut wel zijn momenten. Na vier lange jaren verschijnt op 26 augustus eindelijk de opvolger Of Kingdom And Crown. Een plaatje dat ook nu weer zal verschijnen via Nuclear Blast Records. Voor de eenvoudigheid maken we gebruik van de standaard uitvoering van de letter ‘o’. Het hoeft namelijk niet altijd onnodig moeilijk gemaakt te worden.

Machine Head kan in vele opzichten gerust een pionier genoemd worden. Zo mag het debuut Burn My Eyes gerust een mijlpaal binnen het metalgenre genoemd worden. Ook extra-muzikaal is de band niet vies van een ingrijpende beslissing hier of daar. Zo werd enkele jaren geleden beslist om niet langer aan te treden op zomerfestivals, gelet op de beperkte speelduur van één à anderhalf uur. Een beslissing die initieel aardig wat stof deed opwaaien, maar die ondertussen volledig aanvaard werd, aangezien Machine Head in het kader van het concept ‘an evening with’ het publiek telkenmale voor maar liefst drie uur weet te boeien.

Ook op deze Of Kingdom And Crown heeft Machine Head niet geopteerd voor de makkelijkste weg. In plaats van een rechttoe rechtaan thrashalbum te produceren, besloot de band voor de dag te komen met een conceptalbum dat handelt over twee protagonisten die niet bepaald de leukste periode uit hun leven meemaken. Veel details gaan we niet prijs geven, want dat zou de magie van deze plaat in zekere zin oneer aandoen.

Waar we wel dieper op willen ingaan, is het feit dat Machine Head met deze Of Kingdom And Crown als het ware een muzikale reis heeft weten ondernemen doorheen de geschiedenis van de band. Zo had opener Slaughter The Martyr zo maar op The Blackening kunnen staan, terwijl Rotten dan weer een stevige Catharsis-vibe bevat. Deze Of Kingdom And Crown is dan ook zeker en vast een thrashplaat, maar is anderzijds ook veel meer dan dat. Zo horen we op Become The Firestorm overduidelijk de invloeden van nieuwbakken gitarist Vogg, gekend van Decapitated, terug, getuige het furieuze riffwerk dat bij momenten, waardoor deze song een zekere Decapitated-vibe in zich draagt. My Hands Are Empty is dan weer een zeer ingetogen song, waarbij de wanhoop en tristesse duidelijk weet door te schemeren.

 

Frontman en boegbeeld Robb Flynn is uiteraard ook opnieuw van de partij en heeft zichzelf heel wat vocale bewegingsvrijheid toegedicht. Naast zijn kenmerken ruige strot, komt Robb Flynn al even geregeld zeer ingetogen en breekbaar voor de dag. Gedurfd, maar als er een band is die er wel mee weet te komen is het Machine Head wel. Wat al even opmerkelijk is, zijn de vele intermezzo’s die deze plaat kruiden. Gedurende de eerste luisterbeurten gaan deze intermezzo’s geruisloos voorbij. Eens de plaat wat vertrouwder begint aan te voelen, komen deze tussenstukken gelukkig volledig tot hun recht, want ze maken echt wel deel uit van het concept dat Machine Head met deze plaat op succesvolle wijze heeft trachten uit te werken. Ook wat betreft het artwork slaat de band hier zeker en vast geen mal figuur.

Met Of Kingdom And Crown heeft Machine Head de lat voor zichzelf zeer hoog gelegd. Na enkele grondige luisterbeurten kunnen we deze gedurfde zet alleen maar toejuichen, want deze nieuwste worp klinkt zowel zeer vertrouwd in de oren als zeer vernieuwend aan. Deze langspeler is dan ook niet zomaar een klakkeloos samenraapsel van enkele sterke songs. Of Kingdom And Crown is een volbloed conceptalbum dat van bij de eerste noten van opener Slaughter The Martyr tot de laatste weergalmende refreinen van Arrows In Words From The Sky weet te intrigeren.

Tracklist:

 1. Slaughter The Martyr
 2. Choke On The Ashes Of Your Hate
 3. Become The Firestorm
 4. Overdose
 5. My Hands Are Empty
 6. Unhallowed
 7. Assimilate
 8. Kill Thy Enemies
 9. No Gods, No Masters
 10. Bloodshot
 11. Rotten
 12. Terminus
 13. Arrows In Words From The Sky

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X