Pinkpop 2017 – Dag 3
Hughes Vanhoucke

We vatten de derde en laatste dag van Pinkpop aan met een blakende zon en een Seasick Steve op main stage. De 77-jarige man heeft er duidelijk zin in en heeft naast zijn vaste drummer ook nog een fles rode Bordeaux meegebracht die hij neerplant naast zijn houten ouderwetse stoel waar hij het grootste deel van de show zal zitten, naast zijn drummer. Meteen valt op dat beide heren niet meteen materiaalfreaks zijn. Althans niet wat nagelnieuw materiaal betreft. Een van de cymbalen van drummer Dan Magnusson lijkt erop of ze een keer of tien overreden geweest is door een aantal Amerikaanse tanks tijdens operatie Desert Storm.

Dan Magnusson – Seasick Steve @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Muzikaal klinkt alles nogal bluesy waardoor de aanhang niet enorm groot is, de vele jonge meisjes vooraan zijn waarschijnlijk niet zo vroeg gekomen om Seasick Steve aan het werk te zien. De man rond wie alles draait verandert tijdens de eerste vier nummers na elke song van gitaar of banjo. Dit lijkt wel een heel geslaagd aperitiefconcert maar dan eentje in een heel grote kroeg. Na niet eens een uurtje ruimen Seasick Steve en zijn kompaan het podium en maken plaats voor Guus Meeuwis waardoor ik net als de twee heren op leeftijd eveneens de plaat poets richting 3FM stage waar straks Sum 41, Prophets of Rage en System of a Down spelen.

Steven Gene Wold – Seasick Steve @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Niettegenstaande Sum 41 al een aantal decennia bestaat, heb ik ze nog nooit live aan het werk mogen bewonderen.  De Canadezen uit Ajax, niet Amsterdam maar Ontario, lagen een tijdje stil te wijten aan de alcoholverslaving van zanger Deryck Whibley maar al snel werd een nieuwe en zesde album ingeblikt bij een nieuwe label en sloot gitarist Dave Baksh na negen jaar afwezigheid terug aan bij de band die hij samen met de zanger in 1998 oprichtte.

Dereck Whibley – Sum 41 @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf

Dave Baksh heeft voor de gelegenheid een metal T-shirt aangetrokken, eentje van In Flames, net voor het vierde nummer toont hij het publiek ook dat hij niet enkel de paar punkrockakkoorden kan spelen, maar wel degelijk iets meer in zijn mars heeft en speelt een paar akkoorden van Master of Puppets van een band uit California.

Dave Baksh – Sum 41 @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Voor de rest brengt de band een potpourri van zijn beste nummers en een eigen versie van We Will Rock You, een leuke versie met een stevige solo van Baksh. Na de cover volgen nog drie van hun bekendste nummers – Still Waiting, In Too Deep en Fat Lip als afsluiter – waardoor het publiek nuts gaat.

3FM Stage @ Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Een uur na Sum 41 is het de beurt aan het grote vraagteken van de dag en zoniet het hele weekend: Prophets of Rage. Een Amerikaanse supergroep die vorig jaar ontstaan is uit drie voormalige leden van Rage Against The Machine, twee uit Public Enemy en de zanger/rapper van Cypress Hill. Het eerste wat mij te binnen schoot bij het lezen van deze namen was “rap” maar wetende dat gitarist Tom Morello wel van metal houdt zou dit wel iets explosief kunnen wezen.

Tom Morello – Prophets of Rage @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Vorige zomer ging de band al op tour door de VS, nu is Europa eventjes aan de beurt en het zou me niet verbazen mochten de profeten in het najaar nog eens terugkeren met een tour door de Europese vooraanstaande zalen, hun eerste album is immers vanaf half september te vinden bij je lokale platenboer.

Twee dagen voor Pinkpoppoorten opengingen werd een eerste single uit het nieuwe album gelanceerd, Unfuck The World met een bijhorende prima videoclip.

Alle bandleden staren voor zich uit met een gebalde rechtervuist in de lucht gerezen alvorens Prophets of Rage van Public Enemy te brengen. Gedurende de ganse show zingt en rapt B-Real met een Arafat sjaal op zijn hoofd die de linkse nummers die de band brengt meer benadrukken.

B-Real – Prophets of Rage @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Nadat Tom Morello de achterkant van zijn gitaar laten zien heeft met de boodschap “Fuck Trump”, speelt de band drie opeenvolgende nummers uit de backcatalogue van Rage Against The Machine waarna een sociaal geïnspireerde speech volgt.

Tom Morello – Prophets of Rage @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Even voorbij halfweg krijgen we nieuwe backdrop te zien en wordt door de leden van Public Enemy & Cypress Hill een hiphop medley gebracht waarbij Insane in the Brain en Jump Around op het meeste bijval kunnen rekenen bij het Hollandse publiek. En wat dan gezegd van de het eerbetoon aan hun vriend Chris Cornell met de Audioslave-cover Like a Stone waarbij de band het gezelschap krijgt van zijn jarenlange compagnon Serj Tankian.

Chuck D – Prophets of Rage @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Het slot van de uur durende show is er een om duimen en vingers van af te likken met het spetterende nieuwe nummer Unfuck The World en de twee RATM-songs Bulls On Parade en Killing In The Name. Wie deze Prophets of Rage overtreft is de onvolprezen winnaar van Pinkpop 2017. Ik vrees ervoor dat vanavond nog iemand hen van de eerste plaats wegdringt.

3FM Stage @ Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

We lopen stilaan naar het einde van deze editie van Pinkpop. Het Amerikaanse Live speelt als voorlaatste band op Main Stage. Pinkpop is één van de eerste Europese festivals die de succesvolle band uit de nineties uitnodigde na hun reünie in december van vorig jaar, een band die altijd populair bleef bij onze noorderburen, ook tijdens het tijdperk waarin Chris Shinn de plaats van Ed Kowalczyk innam.

Ed Kowalczyk – Live @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Kowalczyk wil maar al te graag aantonen dat hij weer de beste maatjes is met de overige bandleden en komt het podium opgewandeld met zijn arm rond de schouders van lead gitarist Chad Taylor, elk met een bekertje bier in de hand.

Chad Taylor – Live @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Meteen wordt een overzicht van hun carrière tijdens de nineties afgevuurd, halfweg de set wordt er een cover van Johnny Cash, I Walk The Line, ertussen gegooid. We krijgen zelf een bisnummer waarbij een vleugelpiano op het podium wordt gerold om Overcome te brengen, hun meest roemrijke nummer dat eigenlijk louter in Vlaanderen en Nederland hoge toppen scheerde.

Live @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Snel nog een laatste keer naar de 3FM stage. Het is inmiddels 21:00 uur geworden, tijd om het tweede grootste podium van het festival uit te wuiven met System of a Down.

De Amerikanen met Armeense roots hebben ondertussen een cultstatus bereikt en mogen voor een omvangrijk publiek een set van een uurtje spelen. De dagen voordien speelde de band echter een headline show op Rock am Ring en Rock im Park waar ze net geen twee uur on stage stonden en dat nog eens mogen overdoen op dat andere dubbelfestival, Download Donnington en Download Parijs. Het is voor mij een heel groot raadsel waarom System of a Down geen headliner is op Pinkpop en het oersaaie Kings of Leon dat wél is.

Daron Malakian – System of a Down @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Naar verluid is een nieuw album in de maak, maar deze tour is vergelijkbaar met deze van vorig jaar waarin de band een resem nummers uit zijn vijf albums, die ze op de wereld zetten tussen 1998 en 2005 spelen, de ene al beter dan de andere maar één ding is zeker, geen enkele andere band klinkt zoals SOAD klinkt en maar weinig zangers hebben het charisma van Serj Tankian of de zin voor humor van bassist Shavo Odadjian.

Shavo Odadjian – System of a Down @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Het podium is best wel leuk ingericht met als backdrop een muur van led lampjes dat vanaf Radio/Video een videowall wordt of bij momenten spiegels die een ander dimensie geven aan het podium. En op de planken vier grote vierkante tapijten die waarschijnlijk niet van bij Balta komen in Waregem maar eerder van Armeense makelij zouden kunnen zijn.

De show dan. Energiek, leuk, boeiend maar soms wat vervelend, hier en daar een foutje, …  Prophets of Rage vond ik net iets leuker maar SOAD mag zeker het strijdtoneel met geheven hoofd verlaten.

System of a Down fans @ 3FM Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

Ik moet helaas het slot van System of a Down missen om op tijd bij Kings of Leon te geraken die het festival afsluiten. De broers Followill en hun neef brachten vorig jaar een zevende album uit dat heel goed scoorde in hun thuisland en zelf de #1 plaats bereikte van de Amerikaanse Billboard net als van de Britse charts.

Vandaag staan ze al voor de derde keer als headliner geprogrammeerd op Pinkpop. Geprogrammeerd is net het correcte woord dat past bij het eerste deel van hun show, een show die helemaal niet aanvoelt als een headlineshow. Voor het hoofdpodium staat verbazingwekkend weinig volk terwijl de band mij een gevoel geeft van op automatische piloot te spelen voor een publiek dat het na drie dagen festival het een beetje gehad heeft.

Caleb Followill – Kings of Leon @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf NL

Een groot deel van hun nummers klinken bekend in de oren, de band is dan ook in de loop der jaren een hitmachine geworden en bracht in 2008 een album uit dat wereldwijd hit na hit scoorde, maar vanavond ontbreekt iets om de saus te laten pakken.

De interactie met het publiek is vrijwel onbestaande tot wanneer ze hun grootste hit spelen, Sex on Fire, maar het is dan al te laat, het kalf is al verdronken. Een groot deel van het overgebleven publiek is ondertussen vertrokken of drinkt nog een laatste pint zonder nog veel aandacht te schenken aan wat er op het podium gebeurt, kwestie van de overgebleven drankbonnetjes op te teren.

Matthew Followill – Kings of Leon @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf -NL

Nee, dit was geen schot in de roos wat afsluiter van het festival betreft. Die andere Amerikanen die daarnet de 3FM stage afsloten gingen hadden die plaats eerder verdiend.

Kings of Leon @ Main Stage – Pinkpop 2017 – Landgraaf – NL

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X