Klokvast brengt het IJslandse Skálmöld, gekenmerkt door zijn teksten in moerstal en zeer gevarieerde zang, al sinds 2010 elke twee jaar een album uit, en dat met dezelfde bezetting als diegene waarmee de band startte. Alleen al dat is het opmerken waard. Maar wat met de kwaliteit? Na drie oersterke albums flaterde de groep met Vögguvisúr Yggdrasils, een eenmalig ongelukje? Op Vögguvisúr Yggdrasils (2016) sloeg de band op twee manieren de bal mis. Ten eerste was de geschreven muziek niet interessant, beklijvend of memorabel (zo is de brug in de opener van die plaat een wanhopend meanderend stuk waarin niemand weet ..

Skálmöld - Sorgir

Releasedatum: 12 oktober 2018
Algemeen
User Rating : Be The First One !

Klokvast brengt het IJslandse Skálmöld, gekenmerkt door zijn teksten in moerstal en zeer gevarieerde zang, al sinds 2010 elke twee jaar een album uit, en dat met dezelfde bezetting als diegene waarmee de band startte. Alleen al dat is het opmerken waard. Maar wat met de kwaliteit? Na drie oersterke albums flaterde de groep met Vögguvisúr Yggdrasils, een eenmalig ongelukje?

Op Vögguvisúr Yggdrasils (2016) sloeg de band op twee manieren de bal mis. Ten eerste was de geschreven muziek niet interessant, beklijvend of memorabel (zo is de brug in de opener van die plaat een wanhopend meanderend stuk waarin niemand weet waarheen te spelen). Ten tweede, en dat heb ik de groep nog kwalijker genomen dan de muziek zelf, was de sound die plots erg belabberd was: al wat bas was werd te zacht gezet. Het resultaat was een album dat schel klonk, met drie niet te onderscheiden gitaren, een bas die enkel in de attack te herkennen was en dus niet de nodige vulling kon bieden, en een keyboard dat ook maar de helft van zijn noten kon laten horen.

Het moet dus niet gezegd dat ik er niet helemaal gerust in was, dit Sorgir. Het concept is andermaal intrigerend (een verhaal dat op twee manieren verteld wordt, telkens met vier nummers), maar zowel het artwork als de productie worden verzorgd door hetzelfde personeel als Vögguvisúr Yggdrasils. Oei. En dan kwam de eerste luisterbeurt.

Eerst en vooral dat geluid… De bas is op alle instrumenten iets meer aanwezig – dat heet dan een positieve evolutie – maar we zijn nog niet terug waar we eens waren. Er is nog steeds gekozen voor een koudere, schellere en erg metalige klank, terwijl een volle, warme klank, als de vulling van een heerlijke bitterbal, beter was geweest. Dat valt vooral op in een solo die de nodige beet in zijn klank ontbreekt, en de dunne gitaren die vaak om hetzelfde plekje in het geluidsspectrum vechten.

Muziekgewijs Sorgir is een betere plaat geworden dan zijn voorganger: het schrijfwerk is niet van hetzelfde kaliber als de voorgangers – de eerste drie albums zijn echt wel kanjers – maar het album nodigt zeker uit om aan het einde van de rit nog eens opgezet te worden, en zit in dezelfde lijn als Með Vættum. Er zit terug pit in de muziek, de riffs en de melodiën zijn weer pakkend en doelgericht. Mooi.

Er zijn enkele minpuntjes die ik graag aanduid opdat er van geleerd kan worden: het doel- en futloze geriedel van Vögguvisúr Yggdrasils komt nog een keer terug, dit keer in de brug van Sverðið en doet zo afbreuk aan de verder geslaagde opbouw ingezet door de hoofdmelodie. En er is de schijnbare drang om de nummers langer te maken dan nodig: zo had Skotta een minuut eerder mogen stoppen: het laatste stuk voegt muzikaal weinig toe en het eindeloos schreeuwen van de titel is niet bepaald een muzikaal hoogstandje. Enkele muzikale misstappen, gelukkig beperkt in aantal.

De tweede helft van de schijf, die de eerste helft lyrisch herhaalt vanuit een ander vertelpunt, is bijtender dan de eerste. Die IJslanders waren het dus niet verleerd, leuke liedjes schrijven. Verder onthoud ik van Sorgir dat er doorheen het album een lekker pompende cadens is om de nummers voort te duwen, en is er levendige wisselwerking tussen melodie en bruutheid, rauw gebrul en baszang, traditionele metalinstrumenten en hobo.

Sorgir is niet van hetzelfde niveau als de beste platen van de band, Skálmöld toont dat het herstelt van enkele erbarmelijke geluidskeuzes en opnieuw gerichte nummers weet te componeren.

Tracklist:

 1. Ljósið
 2. Sverðið
 3. Brúnin
 4. Barnið
 5. Skotta
 6. Gangári
 7. Móri
 8. Mara
  Bonus
 9. Höndin Sem Veggina Klórar

7

Skálmöld - Sorgir

Label: Napalm Records
Releasedatum: 12 oktober 2018
Skálmöld website
Skálmöld facebookpagina

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
X