Global Scum is een Oostenrijks eenmansproject van de hand van Manuel Harlander. Eind januari kwam het heerschap op de proppen met zijn debuut Hell Is Home.

Toch wel knap als je het aandurft: zo helemaal alleen een volledig metalalbum in mekaar boksen. Als dat maar goed komt, zullen we maar denken.
Global Scum presenteert een sound die omschreven wordt als groove metal in de stijl van Soulfly en Sepultura, Braziliaanse roots zeg maar. Voor mijnheer Harlander een mooie uitlaatklep om zijn rugzak bij leeg te kappen.

Het plaatje bevat een paar mooie ideeën. Een fijne intro van het album maakt het gemakkelijk om binnen te komen. Toch vallen er meteen wat dingen op die toch wel als storend worden ervaren. De (door Manuel Harlander zelf) geprogrammeerde drums in de openingstrack zijn erg ongestructureerd en lopen bijna dramatisch uit het ritme van de andere instrumenten. Nu kan je als eenmansproject wel wat krediet krijgen op vlak van zulke dingen, maar verstop dit dan ergens verder in het album, niet op track één.

Vocaal kan Harlander zich behoorlijk uit de strijd trekken met furieuze uithalen en rauwe grunts. Ook de riffs en het soleerwerk mag er heus zijn. Nevermore is zelfs nooit ver weg. Al blijven de drums over heel de lijn storend. Als ze al in de pas lopen, dan voelen de ritmelijnen erg geforceerd, statisch en droog aan. Erg jammer, want dit haalt het niveau van de hele plaat een behoorlijk stuk naar beneden.

Global Scum heeft potentieel mits de juiste keuzes gemaakt worden. Misschien moet de band overwegen om Hell Is Home her op te nemen met een sessiedrummer. Echt een gemiste kans.

Tracklist:

  1. Betrayed
  2. Life in Chains
  3. Disappointed Life
  4. When Water Turns to Blood
  5. Amok
  6. Global Scum
  7. Treacherous Assault
  8. Falling Terror
  9. Innerlich faulend
  10. Can’t Change the Fate
6.5/10

Global Scum - Hell Is Home

Release Datum: 16 februari 2018
Label: NRT Records
Global Scum Facebook

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
X