Het Britse trio Conan staat al jaren garant voor logge, onder gitaarruis bedolven riffs en geschreeuwde lyrics. Wat mag eens mens verwachten met dit Existential Void Guardian?

Voor zij die de band kennen: meer van hetzelfde, in feite. Een goede zaak, want wat werkt dient niet hersteld. De enige uitzondering is Paincantation: een track van nog geen minuut lang met hetzelfde aantal noten als een reguliere (lange) Conan-song. Het hoge tempo, de combinatie van gekweelde en diepe schreeuwen, en de intrinsieke agressiviteit maken dit tot een beangstigend nummer. De soundtrack in de Hel, dat is Paincantation op eindeloze herhaling.

Verder bevat het album nummers die gemiddeld korter zijn dan voorgaande Conan-tracks: met 6m53s verdienen Vexxagon en Eternal Silent Legend in ex aequo de trofee voor langste song, daar waar er op Reveange vrolijk met een duur van 10 minuten werd geflirt. Maar de lengte heeft weinig aan met de kwaliteit, want dit Existential Void Guardian nodigt keer op keer uit tot een nieuwe luisterbeurt. Zijn de riffs die onder al die ruis best wel vet en groovy klinken? Is het het passioneel getormenteerde maar gerichte gekweel van Jon Davis? Is het de lekker lopende drum die de wild om zich heen slaande gitaren netjes naar het einde van het nummer loodst? Dat alles bijeen. En afgewerkt met wat een van de beste hoezen is die ik recent zag passeren.

Existential Void Guardian biedt geen oorwurmen aan: nadat de 35 minuten gepasseerd zijn, kan ik me enkel het refrein van Volt Thrower voor de geest halen; en toch voel ik me als luisteraar voldaan.

Ik heb de afgelopen weken van dit donkere, drukkende werk van Conan genoten, en ga dat nog doen. Existential Void Guardian is een ijskoud snijdende wind op een natte, donkere novemberavond en tezelfdertijd de zinderende droogte van deze zomer. Il faut le faire.

Tracklist:

  1. Prosper on the Path
  2. Eye to Eye to Eye
  3. Paincantation
  4. Amidst the Infinite
  5. Volt Thrower
  6. Vexxagon
  7. Eternal Silent Legend

8/10

Conan - Existential Void Guardian

Label: Napalm Records

Release datum: 14 september 2018

Conan website

Conan Facebook

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
X