Aanraders Jera On Air 2024: 5 – 1
Bjorn Wielockx

Het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. We weten al even wat dat wil zeggen: een extra dagje feest! Nooit eerder stonden er zoveel bands geprogrammeerd in Ysselsteyn als dit jaar. Dit jaar presenteren wij jullie de dertig niet te missen bands met in dit artikel de aanraders van 5 tot 1.

5 Hang Youth

Vrijdag – Vulture – 19:30 – 20:15

In Holland zijn ze groot, bij ons Belgen nog groeiende. Hang Youth begon in 2015 aan zijn muzikale trektocht, en is in die tijd uitgegroeid tot dé belangrijkste band in Nederland, althans dat beweren ze zelf toch. Moest je ze nog niet kennen, de Hollanders maken korte, snedige punksongs, welke maar al te graag de problemen van onze maatschappij blootleggen. In 2022 stonden ze voor het laatst op Jera On air, het deelde toen een mokerslag van jewelste uit. Een hele set lang stond de Buzzard onder hoogspanning, en schreeuwde een hele tent uitzinnige Hollanders zijn longen uit zijn lijf met nummers als Belastingdienst, Bill Gates Is Een Nerd, Leg De Zuidas In De As en Waarom Is Alles Zo KK Duur?. Met uitzondering van ons groepje Belgen dan toch, want wij begrepen niks van wat Abel van Gijswijk aan het zeggen/zingen was.

En toch zijn wij deze show niet vergeten, in tegendeel zelfs. Het behoort zonder twijfel tot één van de beste shows van het festival, toch van de vier edities die wij hebben bijgewoond. Wie er de vorige keer bij was, weet dat de Buzzard toen al veel te klein was. Logisch dus dat het deze keer zal knallen op de grotere Vulture. Verwacht je aan een met humor doordrongen show welke je met de neus op de feiten drukt.

Speelt samen met Show Me The Body (Buzzard)

4 Amenra

Zondag – Buzzard – 20:30 – 21:30

Wie graag experimenteert met zijn muziek zal Amenra al een hele tijd met een grote rode stip hebben aangeduid. Ze zullen met hun cocktail aan genres voor een unieke show in Ysselsteyn zorgen. Post-metal en doom metal komen maar zelden naar het festival. Mogen we daarom even enkele “regeltjes” toelichten? In tegenstelling tot punk en hardcore staat dit geheel niet bol van de spanning. Eigenlijk wel, maar bij Amenra switcht dit plotsklaps van de voorzijde naar de achterzijde, en vice versa. Amenra gebruikt de stilte om zwaar uit te halen. Op festivals hebben de mensen nog al de neiging om te babbelen of nog erger te roepen, wanneer de band bezig is aan de opbouw. Dit is onrespectvol naar de band toe en haalt de beleving van de geïnteresseerden onderuit.

Mogen wij het geniaal vinden dat Amenra samen speelt met Enter Shikari in de grotere Vulture? De Britten maken een cocktail van hardcore, rock en elektronische muziek. Het zal ervoor zorgen dat een groot deel van de “pretbedervers” daar staan te feesten. Hoewel we de Britten ook graag aan het werk hadden gezien, gaat onze voorkeur toch naar onze Belgische trots. Dit jaar speelt Amenra maar een beperkt aantal shows, Jera On Air is er dus één van. Mis dit niet, tenzij je er geen zin in hebt, blijf dan vooral weg!

Speelt samen met Enter Shikari (Vulture)

3 Scowl

Vrijdag – Buzzard – 15:20 – 16:00

De laatste jaren zit het hardcoregenre weer in de lift. Bands als Turnstile heeft de doorsnee muziekliefhebber kennis laten maken met het explosieve genre. Toegegeven, het potige wat het genre zo kenmerkt, fungeert dezer dagen eerder op de achtergrond bij de Amerikanen, maar ze weten wel als vanouds uit te halen. Glow On, de derde langspeler van Turnstile, heeft zich ook laten voelen bij de startende hardcorebands. Meer en meer bands kiezen ervoor om hun sound wat toegankelijker te maken. Natuurlijk zijn er meer misbaksels dan nieuwe wereldwonderen, maar wat Scowl in zijn prille bestaan heeft gepresteerd is toch eerder uitzonderlijk.

Het ontstond in 2019, een jaartje voor de wereld op slot ging. Scowl gebruikte deze periode om zijn sound te perfectioneren, en om een heus plan uit te stippelen voor de toekomst. Wanneer de mensheid weer mocht gaan feesten bracht het How Flowers Grow op de markt, de eerste volwaardige langspeler. Het zorgde ervoor dat ze wat bekender werden, al was het vooral de EP Psychic Dance Routine die daarop volgde welke voor de gewenste bom zorgde. De sound is geëvolueerd en klinkt toegankelijker als ooit tevoren, maar laat er geen twijfel over bestaan… live weet Scowl nog steeds van Jan te geven!

Speelt samen met Better Lovers (Vulture)

2 Hot Mulligan

Donderdag – Buzzard – 20:30 – 21:15

De emoscène kende zijn hoogdagen midden jaren tweeduizend. Nu zit het genre eerder in het slop. De grote bands brengen nauwelijks nieuwe platen op de markt, hebben de stekker uit het project getrokken of zijn ondertussen uitgegroeid tot een (dertien in een dozijn) rockband. De revival lijkt ingezet, er zijn weer enkele veel belovende namen die de populariteit van weleer doet heropflakkeren. Hot Mulligan uit Amerika is er daar eentje van, dit door zijn uitstekende podiumprestaties en heerlijke albums.

Al was het niet vanaf het eerste wapenfeit een instant succes. Pilot, de debuutplaat van de Amerikanen, kon geen potten breken. Hot Mulligan bleef echter niet bij de pakken zitten en begon te sleutelen aan zijn formule. In maart 2020 bracht het het iconische You’ll Be Fine op de markt. Ondanks het feit dat de muziekindustrie even zwarte sneeuw zag door de pandemie, bleef de community praten over die uitstekende plaat van Hot Mulligan. Nadat het de wereld had overtuigd van dat pareltje, bracht het met Why Would I Watch de gedroomde opvolger uit. Wederom een instant klassieker in het genre. Zowel fans als pers zijn het er roerend over eens, Hot Mulligan is the next big thing in het emogenre. Wij zijn alvast benieuwd hoe ze het publiek van de intiemere Buzzard gaan overtuigen.

Speelt samen met Imminence (Vulture)

1 Show Me The Body

Vrijdag – Buzzard – 19:30 – 20:15

De band die je volgens ons echt niet mag missen is Show Me The Body. Ze zouden zo maar eens dé verrassing van dit heuse verjaardagsweekend kunnen worden. Ondanks het feit dat de Amerikanen al sinds 2009 ontstaan zijn, is het nog een nobele onbekende voor vele liefhebbers van het stevigere werk. Het eerste jaar beperkte het zich tot wat jammen onder vrienden, de naam Show Me The Body werd pas in 2010 op het alternatieve projectje geplakt. Om dicht bij zijn fans te starten, koos het om de eerste shows niet in zalen te organiseren maar eerder in een kelder, onder een brug of een klein steegje. De fans moesten lang wachten op de debuutplaat, tot juni 2016 om precies te zijn. Body War, zo werd de plaat gedoopt, stond bol van de durf. Show Me The Body maakt iets unieks, maar je voelt dat het er voor de volle honderd procent achter staat.

In het voorjaar van 2019 was de band klaar om zijn tweede langspeler op de meute los te laten. Dog Whistle deed wat het moest doen. In eigen contreien stond de band toen al gekend voor zijn wel zeer intensieve liveshows, met deze plaat moest de rest van de wereld zich hier ook bewust van worden. 2020 leek het jaar voor de Amerikanen te worden maar daar besloot één of ander virus anders over. Ondertussen is ook de derde telg Trouble The Water uitgebracht en staat de band steviger dan ooit in zijn schoenen.

Speelt samen met Hang Youth (Vulture)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X