Sâver & Frøkedal – Split-ep
LABEL:
Pelagic Records
RELEASEDATUM: 2 december
80

Vorig jaar brachten de Noren van Sâver onder de titel Emerald nog een split-ep uit met onze landgenoten Psychonaut als tweede werk voor Pelagic Records uit Berlijn. Eind 2022 is het van hetzelfde laken een pak maar deze keer niet met onze landgenoten maar met hun compatriotte Frøkedal en de 12” is een 10” geworden.

De heren uit Oslo nodigden Anne Lise Frøkedal uit, ooit genomineerd voor de Noorse Grammy’s, om elk twee nummers te herwerken en op te nemen, één onder de naam Sâver en het andere onder Frøkedal met elk hun eigen impuls.
De particulariteit op deze 10” is dat beide artiesten een lied brengen uit het oeuvre van de andere maar in een herwerkte rust brengende versie.

Noorwegen mag dan wel bekend staan om haar woekerende zwartgallige black metal maar het is uiteraard ook een kweekvijver voor andere genres. Stel je voor dat we in België enkel bekend zouden zijn voor new beat. Dit kleinood is een samenwerking van een aantal muzikanten uit twee erg uiteenlopende genres.

Sâver

Kant A voor de vinyl fanaten is Shot-Put dat oorspronkelijk op het conto van Frøkedal geschreven mag worden, een befaamde singer-songwriter die zich in folk kringen beweegt en bij uiteenlopende bands actief was tijdens het tweede decennium van de 21ste eeuw.
Sâver is op Shot-Put de uitgenodigde band die het nummer naar zijn hand gezet heeft en bekend staat als een sludge en post-metal trio die haar sporen verdiende bij Tombstones, op haar beurt eerder een doomy stoner band was. Het folky Shot-Put krijgt hier ambient vormen ver weg van wat we van hen gewend zijn.
Kant B is de allereerste single van Sâver, I, Vanish herwerkt door Anne Lise Frøkedal met als resultaat eveneens een heel andere uitvoering die zo goed als niets te maken heeft met het oorspronkelijke waar alle sludge of post-metal sporen verdwenen zijn.

Frøkedal

Het resultaat mag er best zijn, verwacht uiteraard geen snedige riffs maar eerder rustige muziek om bij weg te dromen, een stuk rustiger eigenlijk dan we gewend zijn bij Sâver.
Deze tijdelijke wending in de carrière van beide bands/artiesten heeft een best merkwaardig resultaat. Deze titelloze ep is op cd en lp verkrijgbaar bij Pelagic Records en bij je alternatieve platenboer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X