Conjurer – Pàthos
Label: Nuclear Blast
90
Hughes Vanhoucke

Conjurer mag dan misschien niet de bekendste Britse band zijn in de Lage Landen aan de andere kan van de kleine plas is dat helemaal anders en daar zijn ook met een stuk meer dan bij ons. Vorige maand brachten deze relatief jonge snaken Páthos uit bij Nuclear Blast, jonge snaken die al acht jaar aan de weg timmeren en voor de pandemie al te zien waren op ondere andere befaamde alternatieve festivals als Euroblast of Complexity Fest.

Páthos is de opvolger van het in alternatieve metal kringen, lees sludge of post-metal, befaamde Mire dat vier jaar geleden verscheen en overladen werd met positieve kritieken. Voor hun tweede langspeler gingen de Britten uit Rugby bij Will Putney (Fit For An Autopsy gitarist) aankloppen om de plaat te finetunen wat zorgde voor een perfecte symbiose tussen band en producer.
Als je op hun eersteling nog enigszins een etiket kon plakken dan is dat met Páthos onbegonnen werk en is het een eclectisch mengsel van veel progressieve en extreme sub-genres van de metal wereld of beter gezegd alternatieve metal wereld met een rode draad: kwaliteit.

Conjurer @ Complexity Festival – Haarlem – NL

Páthos werd gecomponeerd, aangepast en opgenomen tijdens de pandemie die eigenlijk nog altijd niet helemaal voorbij is. Voor het eerst componeerde bassist Conor Marshall ook een aantal tracks. Net als bij vrijwel iedereen stortte de wereld van Conjurer begin 2020 in, het kwartet was nu eenmaal een vrij actieve band die heel wat shows speelde voor de duivelse pandemie uitbrak.

Tussenin ondertekende de band een contract met één van de grootste labels die de metal wereld kent, het Duitse Nuclear Blast bij wie ontegensprekelijk het potentieel van Conjurer was opgevallen en wellicht andere grote labels voor waren.  Eens wanneer de plaat klaar was verliet drummer Jan Krause de band waar hij al acht jaar lid en stichter van was, het touren werd hem te veel en gaf er definitief de brui aan om de drumsticks aan de spreekwoordelijke haak te hangen.

Jan Krause – Conjurer @ Complexity Festival – Haarlem – NL (02/2019)

De eerste twee creaties van Páthos vinden hun inspiratie in mentale ziektes en beschrijven de impact ervan, de twee gitaristen/zangers hebben er immers ervaring mee. Zowel It Dwells als Rot en eigenlijk het ganse oeuvre zijn een mix van black metal, prog metal, doom, sludge, djent, post whatever en melodie overgoten met een sausje bereid uit een vat vol angst.

Andere persoonlijke toetsen werden zeker ook niet opzijgezet. Zo handelt All You Will Remember over dementie en Alzheimer, een smerige ziekte die Dan Nightingale van dichtbij meemaakte bij zijn grootmoeder en waarin de Londense zangeres Alice Zawadski een vocale bijdrage leverde. Het daaropvolgende Basiliskgaat dan bijvoorbeeld over artificiële intelligentie zodat dit zeker geen conceptalbum is.

Dan Nightingale – Conjurer @ Complexity Festival – Haarlem – NL (02/2019)

Het afsluitende Cracks In The Pyre is wat mijn betreft één van de sterkste onderdelen van Páthos, het venijn zit blijkbaar in de staart.
De inspiratie hiervoor werd gevonden in het tragische vliegtuigongeval waarbij de Argentijnse profvoetballer Emiliano Sala net als de piloot van het Piper Malibu toestel om het leven kwamen nadat het toestel pech kreeg boven de Engelse Channel.

De kans dat we deze jongens op de main stage van Graspop of Alcatraz zien volgend jaar grenst aan nihil maar op de alternatieve stages en dito festivals ga je deze alvast niet meer zien met nog nasmaken van het middagmaal, na amper twee albums is Conjurer rijp om in de duisternis te spelen. En hoe.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X