Party.San Metal Open Air 2022: voorbeschouwing
Bart Van Gestel

Na een aantal troosteloze coronaconcert- en -festivaljaren zal ook het Duitse Party.San Metal Open Air in 2022 eindelijk weer doorgaan. Op zijn vertrouwde locatie, vliegveld Obermehler, presenteert het festival opnieuw een topselectie uit de hardere metalgenres. Omdat Amped-Up er weer graag bij is, presenteren we voor u graag een bloemlezing uit de lijvige affiche.

Voor wie graag onze avonturen van 2018 en 2019 er nog eens graag op na leest: klik op het jaartal en wij begeleiden er u graag naartoe (al is het maar omdat onze pret destijds gewoon niet op raakte). U deelt na het lezen van deze flashbacks ongetwijfeld onze mening dat Party.San gewoon een superfijn feestje is. Ter zake nu: welke bands zal je kunnen zien, horen en beleven in Schlotheim? Welke zijn zeker de moeite? Welke zijn de bijzonderheden of uitschieters? Zijn er ook Belgen? Of Hollanders? Wij sommen ze op.

De headliners

Party.San wist drie dikke kleppers vast te leggen als headliner. Op donderdag mogen Chris ‘Corpsegrinder’ Barnes en zijn vriendjes de festivalbezoekers komen entertainen. Qua brutaliteit stelt Cannibal Corpse zich voor als de nec plus ultra als het aankomt op ultralage grunts. De nagel op de kop, dus. Maar let daarbij op dat je geen hamer in je gezicht krijgt.

Cannibal Corpse – donderdag headliner

Groentekransje op vrijdagavond dankzij het puntgave britse Carcass. Bill Steer en co mogen eindelijk hun laatste worp Torn Arteries live gaan presenteren. Daarnaast uiteraard nog passende krakers uit Reek Of Putrefaction en Heartwork, graag!

Carcess – vrijdag headliner

Festivalafsluiter en absolute Top Of The Bill is het zweedse Dismember. Als één van de zweedse ‘big four’-bands is deze band inmiddels verheven tot cultstatus. Dit mede dankzij/ondanks hun negenjarige verdwijntruc. Dismember slaagde er in de nineties om videoclipgewijs te verschijnen op MTV (toen nog een muziekzender), en raakte naar het schijnt al eens slaags met de kerels van Benediction. Deze laatste staat op dezelfde dag geprogrammeerd. Hopelijk krijgen beide bands hierom geen al te gekke ideeën…

De Belgen en Hollanders

Twee Belgen op het Party.San – podium. Nee, niet die Belpopknakkers. Wel onze speedmetallers van Bütcher én Carnation, death metal all the way from Heist op den Berg. Voor beide bands hun Party.San-ontmaagding. Carnation op donderdag, Bütcher speelt vrijdags. Onze noorderburen zijn vertegenwoordigd door het doom/deathgezelschap Graceless, het machige Asphyx (zanger Martin van Drunen is huisgast op Party.San) en de folkmetallers van Heidevolk. 2-3 voor Oranje dus.

Carnation – één van de belgische bands op het Party.San podium

De super-subs

Geen headliners zonder krachtige subheadliners. Het sfeervolle Katatonia is er alvast eentje van. Waar de band in de beginjaren doom/death speelde, trekt het nu eerder wat op progressive doom. Jonas Renske en co zijn een vreemde eend in de Party.San – bijt, maar desalniettemin zeker niet over te slaan tijdens het festival.

Uada is nog zo’n band die je zeker niet mag missen. Deze Amerikaanse blackies bestaan nog niet zo lang, maar zijn inmiddels pijlsnel opgeklommen naar hun huidige status. Een knap debuut (Devoid of Light), gevolgd door twee instant-klassiekers (Cult of a Dying Sun en Djinn) tover je niet zomaar uit je zwarte longsleeve.

Ander niet te missen subheadliners: Dark Funeral, Benediction, Mayhem, Impaled Nazarene en Blood Incantation.

De bijzonderheden

Enkele opvallende bands maken ook hun opwachting op de Party.San affiche van 2022. Om te beginnen Alcest. Zij brengen een op het eerste zicht niet zo bijster interessant genre (shoegaze), maar de manier waarop kan wel tellen: de band wist een voortreffelijk samenspel te vinden tussen hun shoegaze, black- en post-metal. Een hele rist aanhangers kunnen het niet mis hebben.

Een band welke ik al lang op mijn persoonlijk verlanglijstje heb staan is het duitse Eïs. Een tijd geleden ging deze band nog door het leven onder de noemer Geist, maar sinds 2010 opereert de band onder de naam Eïs. Ze trokken mijn aandacht met hun voortreffelijke en erg sfeervolle EP Stillstand und Heimkehr. Geef de twee songs op dit plaatje zeker eens een kans.

Gemaskerde helden genoeg op Party.San. Eén van zulke outfits is het portugese Gaerea. Ook weer een vrij jonge band met een flinke schare aanhangers ondertussen. Maar het is wel de bijzonder doordachte manier van werken welke deze band zo indrukwekkend maakt. Nieuw werk van deze band verschijnt in september. Wij horen hen alvast graag hiervan live brengen.

Een laatste naam waar ik graag de aandacht op wil vestigen is 1914. Deze Oekraïense band mag ondanks de vreselijke situatie in hun thuisland toch de grens over als cultureel ambassadeur. Terwijl de oorlog in hun land onverminderd voortwoedt, zal dit vijftal ons onderdompelen in retestrakke blackened death metal. Je mag, in navolging van hun grote voorbeeld Bolt Thrower, je verwachten aan een flink salvo artillerie in drumvorm die hopelijk niks meer heel laat van het voormalige militaire sovjet-vliegveld waarop het festival plaatsvind. Putin zal het geweten hebben!

Grindcore-frühshoppen

Een inmiddels welbekend onderdeel van Party.San is het zogenaamde Frühshoppen. Zij die al eens in een Duitstalig land de toerist hebben uitgehangen denken daarbij dan aan een feestelijke zondagvoormiddag, inclusief bier, barbecue en blaaskapelmuziek. Wel, op de blaaskapel na komt dit volledig tot zijn recht rond het middaguur op dag twee en drie. Vervang de blaaskapel door een zootje muzikaal ongeregeld, in het geval van 2022 zijnde Kadaverficker en Fleshcrawl, en zorg er voor dat je op tijd aan een van de dranktogen staat, want de wachtrijen zijn op dat moment behoorlijk van formaat.

Tot slot

De volledige affiche met alle bevestigde namen kan je nalezen onderaan het artikel. Het festival gaat door van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 augustus in het plaatsje Schlotheim (Flugplatz Obermehler), een goede vijf en een half uur rijden van Antwerpen. Tickets zijn nog steeds te koop via deze link en kosten 120,7 Euro voor het hele festival. Mocht je nog een kaartje gekocht hebben voor 2020 of 2021, dan moet je deze laten inwisselen. Meer info hierover vind je hier.

De affiche van Party.San Metal Open Air 2022

 • 1914
 • Alcest
 • Anomalie
 • Asphyx
 • Benediction
 • Birdflesh
 • Blodd Incantation
 • Bösedeath
 • Bütcher
 • Cannibal Corpse (headliner donderdag)
 • Carcass (headliner vrijdag)
 • Carnation
 • Caroozer
 • Cytotoxin
 • Dark Funeral
 • Der Weg Einer Freiheit
 • Dismember (headliner zaterdag)
 • Eïs
 • Exhorder
 • Fleshcrawl
 • Gaerea
 • Graceless
 • Hangatyr
 • Heidevolk
 • High Spirits
 • Impaled Nazarene
 • Iron Flesh
 • Kadaverficker
 • Katatonia
 • Lik
 • Lunar Shadow
 • Malevolent Creation
 • Manegarm
 • Mayhem
 • Messiah
 • Misery Index
 • Motorowl
 • Nornir
 • Nunslaughter
 • Nyktophobia
 • Onslaught
 • Panzerfaust
 • Path Of Destiny
 • Profanity
 • Purgatory
 • Revel In Flesh
 • Saor
 • Scalpture
 • Secrets Of The Moon
 • Shape Of Despair
 • Sinners Bleed
 • Slaughterday
 • Space Chaser
 • Thron
 • Total Hate
 • Uada
 • Whoredom Rife

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X