Absent In Body - Plague God
Label : Relapse Records
88
Vanpevenaeyge Carly

Absent In Body is een nieuwe supergroep uit ons eigen ”Belgenlandje”. Al moeten we dat allemaal een beetje relativeren.

Aan de ene kant hebben we Colin H. van Eeckhout en Mathieu J. Vandekerckhove van Amenra (tot zover het Belgische gedeelte), aan de andere kant krijgen ze versterking van Scott Kelly van Neurosis en Iggor Cavalera (Sepeltura, Cavalera Conspiracy, Soulfly,…). Een ijzersterke bezetting wat alleen maar kan leiden naar explosief werk. Maar het woord nieuw is hier eigenlijk ook niet op zijn plaats, want ongeveer vijf jaar geleden was er al een samenwerking tussen de heren. Een gelimiteerde 12- inch-ep The Abyss Stares Back.

Voor iedereen die fan is van sludge/post-metal en Amenra zal hier geen moeite moeten doen om deze band in zijn hart te sluiten. En wie grote fan is van Amenra, vooral van zijn laatste wapenfeit De Doorn, zal hier zeker zijn gading vinden. Plague God, vijf tracks, goed voor een dik half uur van experimentele sludge metal met wat industrial en doominvloeden.

Rise From Ruins heeft een lange mysterieuze opbouw die langzaam overgaat in de het genre dat we al kenden van bij Amenra. Als halfweg Colin zijn schreeuwende vocalen loslaat, is het plaatje compleet. Naar het einde toe worden de vocalen veel zwaarder. Spirit In Spite opent met de zware drumslagen van Iggor, gecombineerd met zware, logge gestemde gitaren. Neem hierbij het zware schurende schreeuwen en het resultaat is een heftige donkere track. De kunstjes die Amenra vaak gebruikt zoals een plotse terugval en rustige momenten, al dan niet samen met gesproken teksten, worden ook bij Absent in Body regelmatig toegepast.

Sarin is, net als zijn gelijknamig zenuwgas, een stille binnenkomer met desastreuze gevolgen. In tegenstelling tot voorgaande tracks valt hier geen pauze te bespeuren. Het gif blijft een kleine zes minuten lang om zich heen spuwen. Debuutsingle The Acres/The Ache bouwt langzaam op met tribal drumpartijen en een driegende ondertoon waarna de ijzige vocalen ons terug met de voeten op de grond plaatsen. Dit nummer is zeer wispelturig en heeft veel tempowisselingen. Naar het einde, van deze langste track op Plague God, toe krijgen we zelf gezangen die we bijna kerkelijk zouden kunnen noemen. Bij afsluiter The Half Rising Man krijgen we nog eenmaal het beproefde recept voorgeschoteld. Een mysterieuze lange opbouwende aanloop die steeds meer doordringt waarna de muziek steeds heftiger wordt in combinatie de ijzige rauwe vocalen die opbouwen naar een totale uitbarsting. Waarna er totale stilte volgt.

Hoewel we bij Absent In Body zeer veel invloeden van Amenra ontdekken, staat deze band wel stevig met zijn voeten op de grond. Zware doordringende drum- en gitaarpartijen in combinatie met helse klanken maken van dit project een unieke band met een uitzonderlijke bezetting. Hopelijk kregen deze heren hun agenda eens op één lijn zodat we eens hun muziek live kunnen aanschouwen. Al was het maar om Colin en een basgitaar te zien hanteren in plaats van zijn rituele positie bij zijn andere band.

Tracklist

  1. Rise From Ruins
  2. In Spirit In Spite
  3. Sarin
  4. The Acres/The Ache
  5. The Half Rising Man

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X