Abbath - Dead Dreaver
Label: Season Of Mist
83
Ashley Bickx

Over Abbath is er de voorbije jaren al heel wat inkt gevloeid. Niet alleen de breuk met Immortal is lang blijven nazinderen, maar ook de bij momenten wilde levensstijl van de man in kwestie heeft vaak aanleiding gegeven tot al dan niet gewenste media aandacht. Wat de breuk met Immortal betreft, kunnen we na een dikke zes jaar wel stellen dat beide kampen er niet bepaald op achteruit gegaan zijn. Een geluk bij een ongeluk, want het nieuws sloeg indertijd in als een bom en deed heel wat vragen rijzen. Zes jaar later en twee sterke albums verder verscheen op 25 maart de derde Abbath-plaat genaamd Dead Dreaver. De twee voorgaande platen Abbath en Outstrider werden meer dan gesmaakt. Benieuwd of dit ook opgaat voor deze derde worp, die opnieuw werd uitgebracht met steun van Season Of Mist

Het gelijknamige debuutalbum Abbath sloeg in 2016 in als een bom, waarbij de avontuurlijke composities je als luisteraar deden afdwalen naar ijskoude, barre en sneeuwwitte landschappen al dan niet besmeurd met bloed van vele, al dan niet fictieve veldslagen. Opvolger Outstrider was net dat tikkeltje minder avontuurlijk, maar maakte wel duidelijk welke richting de man in kwestie met zijn gevolg uit wou gaan, want het project Abbath lijkt voor het eerst in haar geschiedenis te kunnen steunen op een stabiele line-up.

Deze stabiele line-up met onder meer bassiste Mia Wallace – terug van zeer kortstondig te zijn weggeweest – heeft het geluid van voorganger Outstrider verder weten verfijnen. Dead Dreaver klinkt meer ‘straight in your face’ en gaat (nog) meer de richting uit van de black ’n roll dan voorheen het geval was. Ook het algemene tempo is duidelijk opgekrikt, want bij momenten wordt de gashendel volledig open gedraaid. Acid Haze opent de debatten meteen op een stevige manier, waarbij er zowaar meteen een gitaarsolo om de oren vliegt. Plots wordt het tempo er uit gehaald, waarna de poorten van de hel met een brute force lijken open te vliegen en de rauwe strot van Abbath door de boxen knalt. Wat een opener van formaat! Liefhebbers van zwartgeblakerde razernij zullen ongetwijfeld ook aan het eveneens uitmuntende Myrmidon een vette kluif hebben.

 

Met Dream Cull en Septentrion bewandelt Abbath dan weer overwegend de mid-tempo paden, evenwel zonder op tijd en stond er een stevige tempoversnelling en dito gitaarsolo in te verwerken. Want voor alle duidelijkheid: het tempo op deze Dead Dreaver ligt nagenoeg constant verschroeiend hoog, waarbij de band bij momenten de overtreffende trap zelfs weet te verpulveren. “Als we dan toch bezig zijn over verpulveren, gooi ik er maar een klassieker van Metallica tegenaan” moet Abbath gedacht hebben, want na een handvol sterke composities verrast de band vriend en vijand met misschien wel één van de allerbeste covers ooit van het snelheidsmonster Trapped Under Ice, afkomstig van het album Ride The Lightning. Heerlijk om een thrashklassieker door een bad vol dood en verderf gehaald te zien worden.

Met Dead Dreaver maakt Abbath duidelijk welke muzikale weg hij wenst in te slaan met zijn kornuiten. Een muzikale weg die zeker en vast gesmaakt zal worden door een breder metalpubliek, want zowel liefhebbers van black metal als van thrash en speed metal zullen zeker en vast aan hun trekken komen met deze derde worp. Abbath gaat dan ook meer dan ooit tevoren voor een meer agressiever geluid, hetgeen licht ten koste gaat van het avontuurlijke aspect, maar anderzijds heel wat in ruil te bieden heeft. Wie de nieuwe nummers live wil horen, hoeft niet al te lang meer te wachten, want op zondag 14 augustus zal Abbath afzakken richting Alcatraz om er de Swamp Stage in pure duisternis te hullen. Een optreden, en bij uitbreiding een festival, om nu al reikhalzend naar uit te kijken!

Tracklist:

  1. Acid Haze
  2. Scarred Core
  3. Dream Cull
  4. Myrmidon
  5. The Deep Unbound
  6. Septentrion
  7. Trapped Under Ice
  8. The Bood Of Breath
  9. Dead Dreaver

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

08dec18:3023:00VOLBEAT + SKINDRED + BAD WOLVES @ Sportpaleis - Antwerpen

16dec18:3023:00AIRBOURNE + BLUES PILLS + CROBOT @ Koninklijk Circus - Brussel

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X