Abysmal Dawn - Nightmare Frontier
Label: Season Of Mist
75
Ashley Bickx

Begin 2020, op het ogenblik dat de Coronacrisis net in volle hevigheid was losgebarsten, tekende het uit Los Angeles afkomstige Abysmal Dawn met Phylogenesis voor één van de sterkere releases van 2020 binnen het deathmetalgenre. Na vijf langspelers achtte de band de tijd evenwel rijp om voor het eerst met een EP voor de dag te komen. Een positieve ontwikkeling, want tussen de twee meest recente langspelers Obscolescence en Phylogenesis zaten maar liefst zes lange jaren. Abysmal Dawn wil het duidelijk niet meer opnieuw zo ver laten komen, waardoor de fans op 4 februari de EP Nightmare Frontier mochten verwelkomen, hetgeen mede mogelijk gemaakt werd door het extremere keurlabel Season Of Mist.

Binnen het deathmetalgenre geldt Abysmal Dawn gerust tot één van de meer extremere acts. Doorheen de jaren zijn deze Amerikanen er met verve in geslaagd om hondsbrutale death metal te combineren met een stevige dosis groove, waarbij de science fiction achtige thema’s het muzikale geheel zeker en vast de hoogte in wisten te stuwen. Een evolutie die tot voor kort zijn voorlopige hoogtepunt kende in de vorm van het album Phylogenesis.

Opener A Nightmare Slain gaat meteen verder waar Phylogenesis geëindigd is. Een snedige gitaarriff wordt onmiddellijk ondersteund door werkelijk verschroeiend slagwerk afkomstig van de polsen van James Coppolino, waarna opnieuw de knallende groove zijn intrede doet. Opmerkelijk is dat deze opener werd gecomponeerd met de videogame Bloodborne in het achterhoofd. Ook Blacken The Sky laat een band in vorm horen, waarbij dan weer de uitmuntende gitaarsolo’s de aandacht weten te trekken. De twee nieuwe nummers van deze EP weerspiegelen dan ook op gepaste wijze de muzikale identiteit van Abysmal Dawn.

 

Na de twee nieuwe nummers slaat Abysmal Dawn aan het coveren. Zo krijgen we eerst een cover van de oeroude In Flames songs Behind Space, waarmee de band laat horen dat ze ook een portie melodic death metal kunnen smaken. Een prima cover die het origineel middels een moderne mix en mastering van een extra dosis testosteron voorziet. De tweede cover zal evenwel voor de meeste verbazing zorgen. Na een cover van In Flames waagt Abysmal Dawn zich zowaar aan de Candlemass classic Bewitched. Verwacht evenwel geen doom metal in een stevig death metal jasje. Abysmal Dawn blijft integendeel zeer dicht bij het origineel, waardoor Bewitched absoluut ‘doom’ blijft. Op instrumentaal gebied kan dit nog niet meteen een zeer grote verrassing opleveren, ware het niet dat frontman Charles Elliott zich zonder enige moeite weet te transformeren naar voormalig Candlemass frontman Messiah Marcolin. Een zeer verrassende zet, die werkelijk geen enkele fan van de band zag aankomen.

Nightmare Frontier is dan ook gewoonweg een fijne EP, bestaande uit twee, meer dan degelijke nieuwe songs en twee prima covers van toch minder voor de hand liggende nummers voor een band als Abysmal Dawn. Zeker de Candlemass cover maakt deze EP extra interessant, want frontman Charless Elliott hebben we tot op heden nagenoeg nooit met cleane vocalen horen zingen. Ook het artwork ligt in de lijn van de vorige platen, waardoor we deze EP zeker kunnen aanraden. Voor de fans van de band is dit uiteraard een absolute ‘must buy’!

Tracktlist:

  1. A Nightmare Slain
  2. Blacken The Sky
  3. Behind Space (Cover In Flames)
  4. Bewitched (Cover Candlemass)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X