SOM - The Shape of Everything
Label: Pelagic Records
90
Hughes Vanhoucke

Is SOM ringing a bell? Nee? Geen probleem, dat komt wel.
Begin vorig jaar, in de prille lente, bracht de Amerikaanse atmosferische metal/shoegazeband een voortreffelijke ep uit onder de naam Awake, begin 2022 is het de beurt aan een volledig album en daartussen verscheen nog een bewerking van Billie Eilishs single en hit, Everything I Wanted in een geheel eigen doomy en progressieve versie.

SOM bestaat uit voormalige en huidige leden van bands als Grammy Awards-genomineerden Caspian, Junius of Constant die in 2018 met The Fall zijn eerste werk uitbrachten met de bedoeling om in 2020 een opvolger op de mensheid los te laten, de mensheid werd echter getroffen door een wereldwijde plaag die maar van geen stoppen weet, maar dat wisten de Amerikanen toen net als wij nog niet. Dus werd Awake vanuit de huiskamers opgenomen om dan tijdens de zomermaanden van 2021 de koppen bij elkaar te steken om die opvolger toch maar in elkaar te knutselen en nu in januari 2022 via Pelagic Records uit te brengen.

De plaat steekt van wal met de tweede single, Moment, waar je meteen al een link kunt maken met het vroege Silversun Pickups, een vocale link weliswaar. Ik kan het maar niet laten om aan die andere Amerikaanse outfit te denken telkens ik naar SOM luister. Een leuk nummer en een stuk steviger dan Silversun Pickups, die een meer elektronische toer opgingen.
De videoclip van Moment werd gedraaid in het Great Sand Dunes National Park in Colorado door onder meer bassist Justin Forrest die tevens ook drummer is bij Caspian.

Single #1 komt meteen na Moment, meer bepaald het voortreffelijke Animals. Als de video van Moment zich afspeelde in het zand van een woestijn dan schakelen we hier over naar een bos met een geheimzinnige hoofdrolspeler. Ontegensprekelijk één van de hoogtepunten van deze schitterende elpee waar in het geval van Animals de riff gevoed werd door de naweeën op en ontwikkelingen na de moord op George Floyd in Minneapolis door een aantal politiemannen. De vocals en het gitaarwerk van Animals waren zo goed als rond in één enkel etmaal.

Center komt op nummer drie en is tevens de derde single die stilletjes aan opbouwt naar een muzikale climax met lekker gitaarwerk en dito zeemzoete vocals. Met deze eerste drie creaties weet je perfect waar je aan toe bent en zijn de volgende vijf stukken van dezelfde kwaliteit, een heel kwalitatieve opname.

The Shape of Everything combineert de melancholische stemtimbre van Will Benoit, dromerige, atmosferisch en bijwijlen doomy gitaarwerk en een goed op elkaar afgestemde ritmesectie met over de ganse acht tracks een knipoog naar Deftones. Mindblowing zou ik zeggen moest ik Engelstalig zijn. Is melancholische post-rock, shoegaze of art rock je ding dan moet dit ongetwijfeld spek naar je bek zijn.

Deze langspeler werd gemixt door frontman en gitarist Will Benoit in zijn Radar Studio in Connecticut, de eerste studio van de Amerikaanse staat die op zonne-energie functioneert.

Het was de bedoeling om in januari en februari door Europa te trekken met Katatonia en Solstafir maar de tour is inmiddels verplaatst naar volgend jaar.
Geniet alvast maar van The Shape of Everything, heel sterk materiaal om het jaar mee te beginnen vanuit Pelagic Records in Berlijn die zonder dat ik de bedoeling heb honing aan de baard van de label talentscouts te smeren toch wel een welgemeende “chapeau” verdienen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X