Ministry – Moral Hygiene
Label: Nuclear Blast Records
70
Hughes Vanhoucke

Al Jourgensen vierde in 2021 het veertig jarige bestaan van zijn band Ministry en deed dat op 1 oktober met het lanceren van Moral Hygiene, studioalbum nummer vijftien en zoals we het inmiddels gewoon zijn deed hij dat met een nieuwe bezetting. Deze keer met de eerste bassist van de eigenzinnige prog giganten Tool, Paul D’Amour, die sinds twee jaar de plaats ingenomen heeft van Tony Campos, die dan weer actief is bij een handvol bands waaronder Static-X en Fear Factory.

De 63-jarige man die het levenslicht zag op Cuba als Alejandro Ramirez Casas en door het leven gaat met anderhalf dozijn piercings in het gelaat haalde drummer Roy Mayorga –  ooit nog sessiedrummer was bij Channel Zero na het overlijden van Phil Baheux –  terug naar de oude stal. Ook gitarist Monte Pittman keerde terug naar het vertrouwde nest.

Al Jourgensen @ Resurrection Fest 2018 – Viveiro – Galicia – Spanje

 

AmeriKKKant moest het laatste werk van Ministry worden na de dood van gitarist Mike Scaccia maar het lot of de hersenkronkels van Jourgensen hebben er anders over beslist. Moral Hygiene werd vrijwel volledig in elkaar gebokst tijdens de quarantaine en telt niet enkel eigen nummers maar ook een cover van niemand minder dan The Stooges waarvan Iggy Pop persoonlijk de goedkeuring gaf aan Al Jourgensen om Search And Destroy te publiceren op Moral Hygiene en die zelf uit te brengen als single waarin Billy Morrison van The Cult te horen is al gastgitarist.

Worp nummer 15 steekt van wal met een upbeat industriële metal meets eighties en nineties new-wave onder de naam Alert Level. Track twee, Good Trouble, werd als video uitgebracht afgelopen zomer en is een regelrechte aanval op het Trump-regime terwijl het zonder enige vorm van twijfel geïnspireerd is op de feiten rond de “Black Lives Matter” beweging na de dood van George Floyd in Minneapolis met een muzikale flashback naar het laatste decennium van vorige eeuw. Killing Joke is nooit ver weg, noch op Good Trouble noch op een aantal andere creaties van Moral Hygiene, wat niet vreemd is als je weet dat toetsenist John Bechdel ooit kortstondig deel uitmaakte van de Britse band.

 

Als er in Alert Level een samenwerking was met rapper Arabian Prince dan levert op Sabotage Is Sex Jello Biafra, voormalige frontman van Dead Kennedys en bandgenoot in Lard, zijn vocale bijdrage, een song die ontegensprekelijk een punk ondertoon kent.

Fake news is het onderwerp even voor halfweg in Disinformation waarin samples gebruikt werden met de stem van Amerika’s weirdo #1 van het afgelopen decennium, Donald Trump.

Misschien wel mijn favoriete track op deze plaat is Believe Me die het deel twee aanvat van Moral Hygiene. Arabische klanken vatten Broken System aan maar worden al snel achterwege gelaten om plaats te maken voor regelrechte industriële metal.

 

Over We Shall Resist zal ik kort zijn, naar mijn bescheiden mening is het het dieptepunt van deze langspeler al heb ik een aantal kennissen bij andere media die het in de hoogste regionen van het jongste werk van Jourgensen & co plaatsen.

Is dit terug de Al Jourgensen van de jaren ’90? Bijlange niet maar die jaren liggen dan ook ver achter ons, feit is dat Moral Hygiene een stuk beter is dan AmeriKKKant en misschien wel thuis hoort in de verzameling van elke industrial metal fan.

Tracklist:

  1. Alert Level
  2. Good Trouble
  3. Sabotage Is Sex
  4. Desinformation
  5. Search And Destroy 
  6. Believe Me
  7. Broken System
  8. We Shall Resist
  9. Death Toll
  10. TV Song #6

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

02feb18:3023:00Harakiri For The Sky + Schammasch + Groza @ Het Entrepot - Brugge

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

maart

Geen concerten

X