LLNN - Unmaker
Label: Pelagic Records
80
Hughes Vanhoucke

LLNN mag dan niet de meest bekende post-metalband zijn, deze Denen genieten evenwel een zekere bekendheid binnen de scene en worden in één adem vergeleken met grote namen in de post-metalwereld. Al zou wat LLNN brengt ook gerust post-industrial sludge kunnen heten. Zodoende verscheen op 24 september de nieuwste plaat, genaamd Unmaker.

LLNN (“L.L.N.N.” uitgesproken) kwam in 2016 op de proppen met hun debuut Loss, ondertussen zijn ze toe aan hun derde langspeler met daar tussenin nog een split-ep. De afgelopen vijf jaar gingen die op tour om hun werk  te promoten en mochten ze hun kunnen tentoonspreiden op befaamde festivals zoals Roadburn in Nederland, Arc Tan Gent in Engeland of Roskilde in hun eigen land.

Wat meteen opvalt bij een eerste luisterbeurt zijn de beukende drums en de mix van gitaren met synths waarbij het kwartet uit Kopenhagen zich liet inspireren door science fiction prenten en videogames waarvan ze één voor één stapel van zijn.

 

Een onlangs uitgebrachte korte film geeft inzicht in het creatieproces en het geluidsontwerp van de nieuwe plaat, waarbij de procedure van de originele geluidsopname tot het uiteindelijke resultaat wordt getoond, een productie die plaatsvond bij een smid met verschillende machines die als instrument dienden of om er soundscapes mee te maken die ook een industriële toets kregen. Het stramien luidt eerst veldopnames van werktuigen, daarna muziek en uiteraard op het einde de postproductie.

 

De plaat klinkt bij momenten chaotisch, maar dan in een positieve vorm, is op elk moment rauw, ongekookt of ongezouten, metal waarin je metaal hoort. Unmaker is anders dan wat de meeste andere bands in het genre brengen, anders dan eender wie of wat.
Het gitaarwerk is meestal zwaar terwijl de drums een prominente rol spelen naast de synths die hier niet weg te denken zijn. En na de opnames van Unmaker moet de frontman een schorse keel gehad hebben voor minstens twee weken. Elke track is verpletterend maar dan in de goede zin van het woord.

Dank u Pelagic Records om ons telkens nieuwe muziek te leren kennen, een label als geen andere als je het zoekt bij niet-commerciële bands!

Tracklist:

  1. Imperial
  2. Desecrator
  3. Obsidian
  4. Vakuum
  5. Scion
  6. Interloper
  7. Division
  8. Forger
  9. Tethers
  10. Resurrection

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X