Sepultura - SepulQuarta
80
Hughes Vanhoucke

Sepultura moet uiteraard aan geen enkele metalhead meer voorgesteld worden tenzij deze veertig jaar in coma lag of bij een junglestam leefde midden het Amazonewoud, één van de grootste exportproducten van Latijns-Amerika als we het over metal hebben. Terwijl de pandemie bijzonder hard toesloeg in Brazilië met een president die ik beschouw als een randdebiel, weigerde Sepultura om alles zijn gang te laten gaan en besloten zij een verlengstuk te breien aan hun jongste studioalbum Quadra, dat verscheen vlak voor het uitbreken van de pandemie in Zuid-Amerika. SepulQuarta werd op vrijdag 13 augustus uitgebracht via Nuclear Blast Records.

De fundamenten van SepulQuarta werden gelegd tijdens de eerst maanden van de pandemie toen iedereen min of meer opgesloten zat en Quadra nog maar pas verschenen was zonder dat er de mogelijkheid was om het album aan het wereldwijde publiek voor te stellen. Sepultura startte me een terugkerende wekelijkse podcast/streamings waarin de band contact had met hun fans en andere muzikanten en diende voor het kwartet eveneens als een uitlaatklep. Deze streamings liepen van april tot december 2020.

Derrick Green @ Summer Breeze – Duitsland

 

Beroemde muzikanten zoals Devin Townsend, Anthrax’ Scott Ian, Matt Heafy van Trivium of Mark Holcomb van Periphery verleenden hun medewerking aan deze podcasts naast talloze andere performers van over heel het Amerikaanse continent en af en toe een Europeaan zoals Frédéric Leclercq die tegenwoordig de bas hanteert bij Kreator.  Sepultura jamde er op los met deze musici vanuit hun respectievelijke in lockdown verkerende thuissteden.

Een deel van die jamsessies die ook te vinden zijn op het YouTube kanaal van Sepultura werden op band vastgelegd nadat deze geremasterd werden en zijn afgelopen maand augustus verschenen via Nuclear Blast.

De die hard fans zullen uiteraard niet nalaten dit hebbeding aan te schaffen, over een aantal jaren zal dit ongetwijfeld een flashback zijn naar één van de donkerste periodes uit het bestaan van de huidige wereldbevolking.

Andreas Kisser – Sepultura @ Summer Breeze – Duitsland

 

De hele carrière van de band uit Belo Horizonte passeert de revue, het eerste nummer toont meteen aan dat Sepultura zich niets aantrekt van de interne keukens van andere bands waardoor de afgedankte bassist van Megadeth, David Ellefson, wel welkom is op deze registratie en meteen met de band de debatten mag openen met Territory van Chaos A.D.

 

Fast forward naar Hatred Aside (Against, 1988) met niet minder dan vier zangers waarvan drie Braziliaanse vrouwen (Fernanda Lira van Crypta en ex-Nervosa, de ravissante Angélica “Burns” Bastos van Hatefulmurder en Mayara Puertas van Torture Squad) en uiteraard de sympathieke Amerikaanse reus Derrick Green, een voortreffelijke versie van het werkstuk die op haar eentje zorgt dat het aanschaffen van dit album zeker de moeite waard is. Parabéns!

Ratamahatta uit Roots is uiteraard ook een track die niet mag ontbreken op een verzamelaar die de carrière van de Brazilianen overvliegt, een versie met niet minder dan drie drummers met naast Eloy Casagrande ook de Brazilianen met naam en faam, João Barone en Charles Gavin.

Fans van Devin Townsend mogen zich ook verheugen met SepulQuatra. De ‘Vancouverite’ heeft uiteraard meer dan één pijl op zijn boog, zijn bijdrage aan Mask is zonder twijfel episch te noemen en doe mijn hoed af voor beiden de Canadees als Sepultura. Nog een reden waarom dit het aanschaffen van SepulQuatra meer dan waard is ondanks de misschien wat magere productie maar je moet deze release in zijn context plaatsen.

Muito bom!

 

Tracklist:

 1. Territory
 2. Cut-Throat
 3. Sepulnation
 4. Inner Self
 5. Hatred Aside
 6. Mask
 7. Fear, Pain, Chaos, Suffering
 8. Vandals Nest
 9. Slave New World
 10. Ratamahatta
 11. Apes Of God
 12. Phantom Self
 13. Slaves Of Pain
 14. Kaiowas
 15. Orgasmatron (Motörhead-cover)

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X