Miracle Metal Meeting – Deinze (11 september 2021)
Hughes Vanhoucke

Twintig jaar na de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon vond in Deinze een nieuwe versie plaats van het Miracle Metal Meeting die in 2020 voor de bekende reden niet kon doorgaan. Deze keer niet in de welbekende Brielpoort waar in de jaren tachtig talloze bands het beste van zichzelf brachten, maar in open lucht in de nabijheid van de zaal die momenteel gebruikt wordt als vaccinatiecentrum. Iedereen met een geldig ticket en een geldige Covid Safe applicatie kon het festival betreden, met of zonder mondmasker.

Twee jaar geleden kregen we voor het eerst een Miracle Metal Meeting, georganiseerd door Miracle VZW, een geslaagd festival met vooraanstaande Belgische metalbands, toen aangevoerd door Channel Zero. Dit jaar was de headlineset weggelegd voor het Italiaanse Cowboys From Hell, wellicht de bekendste Pantera-coverband van ons continent.

Als zelfstandige uitbater van een boekhandel kon ik helaas maar de laatste drie bands van de dag meepikken waarvoor mijn excuses aan de organisatie en de bands die in de namiddag het podium betraden waaronder Dyscordia en de H8000 hardcoreformatie Liar waarvan ik nog net het laatste nummer kon meepikken en me een sterke indruk nalieten.

Liar

Spoil Engine was de eerste band waarvan ik een volledige set aan het werk kon zien, een band die net als Dyscordia garant staat voor de aanwezigheid van een schare fans en van een lekkere set groovy melodische death metal met een frontwoman hors pair.
Zangeres Iris Goessens was voor de gelegenheid helemaal in het zwart uitgedost inclusief een zwarte t-shirt en dito Rebel 8 boardshort maar dat is uiteraard geen wereldnieuws, wat mij betreft was de aanwezigheid van producer Ace Zec achter de drums net als op Alcatraz merkwaardig. Matthijs Quaars die het afgelopen decennium de drums bezette verliet tijdens de pandemie de band op zoek naar nieuwe uitdagingen en wordt blijkbaar momenteel vervangen door de man achter de Oceanside Recording Studios in Oostende. Of dit definitief is of voorlopig kan ik niet bevestigen.

Ace Zec

Wat ook de ronde deed op het festival is dat de frontvrouw zou verhuizen naar de VS, als dit een roddel of werkelijkheid is kan ik evenmin bekrachtigen. Wat ik hier wel kan onderschrijven is dat de band uit Roeselare bevestigde en ook een nummer van Pantera bracht als opwarmertje voor Cowboys From Hell wat ze ook al deden op Alcatraz en Trax Festival.

Spoil Engine

De legendarische Brusselse cultband La Muerte zorgde voor een alternatief op het metalgeweld met hun doomy en gotische rock; al zijn de jongste composities een stuk steviger geworden met de invloed van Kirby “King Kirby” Michel van onder andere de hoofdstedelijke psychedelische blackmetaloutfit Wolvennest.

Kirby Michel

De Brusselaars kenden in de jaren tachtig en negentig behoorlijk wat succes in België en vooral het buitenland tot ze er medio de nineties er de brui aan gaven om vervolgens meermaals occasioneel terug te komen en in 2015 de draad terug oppikten na de viering van het dertig jarige bestaan met onder andere Tino de Martino van Channel Zero op bas en Michel Kirby (monument van de Brusselse hardcorescene en al jaren uitbater van Elektrocution Record Shop in het hart van Brussel) als gitarist. Filmmaker Marc Du Marais aka Marco Laguna (zang) en DidierDee-J” Moens (gitaar) zijn de oorspronkelijke leden van La Muerte.

Marc Du Marais

Lang duurde het niet eer ik van mijn sokken geblazen werd door de eclectische mix gebracht door La Muerte. Nadat ik Kirby Michel al meermaals had gezien op onder meer Evil or Die Fest in Roeselare met Arkangel en Length of Time kreeg ik in Deinze de bevestiging van wat ik al lang vermoedde: hij behoort tot de crème de la crème van de Belgische gitaristen en niet enkel binnen het hardcoregebeuren.
Menigeen was speciaal voor La Muerte naar Deinze afgezakt, maar wie de uitstekende show miste, krijgt een herkansing in Charleroi op Rockerill Festival op zaterdag 9 oktober. Naar goede gewoonte kregen we het gelaat van Marc Du Marais niet te zien vermits het verschuild zat achter een jutte zak terwijl aan de twee uitersten van het podium gitaristen Didier Moens en Kirby Michel al hun troeven op tafel legden, gesteund door de ritmesectie en bewaakt door twee omgekeerde kruisen die aan beide kanten van het drumstel van stonden, nu en dan in het rood. Een sterke prestatie van de jongens uit de stad aan de Zenne.

La Muerte

Als afsluiter van het festival kreeg het publiek Cowboys From Hell geserveerd nabij de plaats waar 27 jaar eerder Pantera garant stond voor een avondje stevige groove metal. De Italiaanse cowboys deden hun best om het Pantera-gevoel te doen heropleven maar na een aantal nummers was het voor mij een als pak frieten zonder zout noch saus, de essentie en de finishing touch was min of meer zoek, een western met Bud Spencer en Terence Hill is ook geen met Yul Brinner en Charles Bronson. Slecht waren die absoluut niet, misschien was het geluid net iets te braaf in een set waar de meeste hits van Pantera de revue passeerden.

Cowboys From Hell

Frontman James, met een Deafcon t-shirt aan, heeft ook een veel lager bad ass-gehalte vergeleken met Phil Anselmo en was ook minder vuilgebekt wat niet écht ingewikkeld is. Op muzikaal gebied hadden de Italianen zeker hun strepen verdiend, vooral de gitarist vond ik kwalitatief hoogstaand.

Cowboys From Hell

Ondanks een mooie affiche en droog weer met enkel wat dreigende wolken was het gezellig ingericht plein aan de Brielstraat allesbehalve volgelopen. Zijn er nog te veel mensen die schrik hebben van het beestje, ondanks een volledige vaccinatie? Een overaanbod is er momenteel niet waardoor ik niet zou weten waar de reden van de relatief lage opkomst moet gezocht worden. Of was 35 € voor een inkomkaartje toch wat aan de dure kant?
Tip voor een potentiële volgende editie: wat frontlicht, de muzikanten die vooraan het podium stonden waren heel slecht belicht of amper belicht, overdag geen probleem maar bij La Muerte en Cowboys From Hell wel.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X