Crescent - Carving The Fires Of Akhet cover 2021
Crescent - Carving The Fires Of Akhet
Label: Listenable Records
81
Bart Van Gestel

Carving The Fires Of Akhet is de derde langspeler van het Egyptische Crescent. Deze aanvankelijke Dissection-tributeband trakteert ons op blackened death metal met een flinke laag woestijnstof.

Crescent ontstond eind jaren negentig als blackmetalband. Met slechts één demo Dreamland onder de arm toerde de band door eigen land. Daar speelde het een handjevol eigen songs, met een flink antal Dissection-nummers welke tribuutgewijs werden gebracht. Het is echter pas tien jaar in het bestaan van Crescent (met daarin een nooit uitgebrachte poging tot Zweedse melodische black metal) dat er moeite werd gedaan om een eigen sound te gaan ontwikkelen. Hierbij beseft de band heel goed dat zijn eigen Egyptische roots hier zeker niet mogen vergeten worden.

Een eerste wapenfeit van Crescent – nieuwe stijl verscheen in 2008 onder de vorm van ep The Retribution: death metal met typische middenoosterse gitaartoonladders. Het eerste full album Pyramid Slaves kwam uit in 2013, als geesteskind van stichtende leden Ismaeel Attallah en Amr Mokhtar. In datzelfde jaar trad ook ritmegistarist Mohamed Adel toe en kon de band het jaar daarop eindelijk internationaal gaan toeren. Als de band in 2014 de Egyptische voorronde van de Wacken Metal Battle wint mag Crescent optreden op Wacken Open Air. Dat noemen ze Europa binnen rijden langs de grote poort. Menige concerten op grote festivals volgen: Inferno, Party.San, Fall Of Summer… Ondertussen wierf de band ook een nieuwe gitarist aan: Youssef Saleh.

Het is eigenlijk pas Crescents tweede album The Order Of Amenti (2017) welke de band onder mijn persoonlijke aandacht brengt. Deze plaat haalde net niet mijn persoonlijke top tien in 2017, maar ik wist dat ik deze Egyptenaren in de gaten moest blijven houden. Terwijl de band aan hun derde plaat begon te werken, ging het huishouden van Crescent in de steigers: bassist Moanis Salem en stichtend lid Amr Mokhtar verlieten om persoonlijke redenen de band. Nieuw bloed Stefan Dietz (bas, Nocte Obducta en ooit live-bassist bij Melechesh) en Julian Dietrich achter de drumkit.

Crescent band 2021

Crescent 2021

Met Carving The Fires Of Akhet toont Crescent dat ze heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Het nieuwe album is een solide en gevarieerde plaat geworden met acht nieuwe tracks. Daar bovenop vind je een herwerkte versie van het nummer Dreamland (van hun demo uit 1999) alsook twee covers (van Dissection en Bolt Thrower). Dit keer kies Crescent voor een minder prominent aanwezige middenoosterse sound. Af en toe ish et echt waarneembaar op de voorgrond maar echt overheersen doet het nooit. Toch blijven de typische oosterse gitaarstukken en drumritmes zorgen voor de signatuur welke wel meer bands uit de regio en daarbuiten dragen. Een vergelijking met Melechesh of Nile is zeker niet ver weg, maar deze laatste teert uiteraard op death metal. Crescent zocht (en vond) het echter in de blackened death metalhoek.

Zanger/lead gitarist Ismaeel Attallah kwijt zich prima van zijn taken. Zijn stem, ruw rochelenend bezwerend, lijkt te citeren uit duistere perkamentrollen vol obscure en gevaarlijke teksten. Het gitaarspel is zonder meer goed, al vallen er af en toe toch wel enkele subtiele oneffenheden te bespeuren. Niet echt storend, maar als je ze gehoord hebt, kan je ze niet meer laten verdwijnen. Het nieuwbakken ritmeduo Ditz/Dietrich lossen de verwachtingen in: beiden hebben immers al flink de zandzeeën bevaren.

Ook het vermelden waard: het barokke artwork (van de hand van Chaos Diktator) is erg mooi om te zien. De artiest in kwestie heeft hier een mooie vlag ontworpen die de lading kan dekken zonder in cliché’s te vervallen.

Met Carving The Fires Of Akhet weet Crescent verwachtingen in te lossen, gecreëerd op voorganger The Order Of Amenti. Er wordt doorgegaan op hetzelfde elan, de vernieuwde bezetting zorgt voor frisse wind, en hier en daar wat punten en komma’s. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes levert de band een prima werkstukje af.

tracklist:

 1. The Fires Of Akhet
 2. Moot Set Waas
 3. Serpent of Avaris
 4. Neb-Pehti-Ra
 5. Imrecations upon Thy Flame
 6. Drowned in Theban Blood
 7. Crimson Descension
 8. As Nu Enshrines Death
 9. Dreamland (’99 Revamp)
 10. Xeper-I-Set (Dissection cover)
 11. …For Victory (Bolt Thrower cover)

Crescent logo 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X