Ondfødt Norden coverart 2021
Ondfødt - Norden
Label: Immortal Frost Productions
87
Bart Van Gestel

Ondfødt, de Finse blackmetalband, brengt met Norden zijn derde langspeler uit via Immortal Frost Productions. Ik mocht voor Amped-Up het nieuwe album beluisteren. Klik op lees meer om te weten wat ik van deze plaat vind.

Ondfødt, opgericht in 2013, zit al sinds zijn allereeste langspeler bij Immortal Frost Productions. Het zijn er graag geziene gasten, want ze weten aardige stukjes black metal te verzinnen. Hun vorige release Dödsrikets Kallelse deed het zelfs erg goed en dook hier en daar op in jaarlijstjes. Tegenwoordig bestaat de band uit zanger Owe Inborr, bassist Dario Vujocevic, drummer Simon Bondegård en gitarist Juuso Englund.

Norden steekt van wal met een sfeervolle en catchy intro, die een beetje een folkachtige indruk geeft. Meteen valt de – naar blackmetalnormen – erg puike productie op. De intro maakt bruusk plaats voor wat Ondfødt écht in petto heeft: rauwe hondsbrutale black metal. We horen catchy riffs, furieuze zang van Owe Inborr. Subtiele synthesizernoten zorgen voor de afwerking. Daarnaast trakteert de band op rustige, maar duistere bindstukjes.

Grote vernieuwingen mag je zeker niet verwachten op Norden. Eerder een soort eresaluut aan de gouden jaren negentig van de black metal. Vele riffs heb je al wel eens ergens gehoord. Toch is het album boeiend, net omdat die jaren negentig er zo dik op liggen.

Ondfødt stapt stevig door in hetzelfde elan als op Dödsrikets Kallelse. Niks mis mee natuurlijk, het was immers een prima plaat. De band wist toch zijn sound een stukje bij te polijsten, wat er voor zorgt dat het geheel erg behapbaar wordt. Over het algemeen lijkt het tempo van de songs een beetje lager. Dat betekent een beetje inboeten op furiositeit. Toch blijft de sound bruut, donker, melancholisch en af en toe verrassend. Neem bijvoorbeeld het instrumentale interludium Fyri Do Dör: een mix van jaren tachtig horrorsoundtrack en reverse sampling. Heerlijk unheimisch.

Echte knallers zijn er ook: het aan een stuk door rammende Ti Dödas Viso, een broeierige brok agressie. Of de tweede track: Höstfurstin, lijkt zo weggelopen uit een Watain-release. Titeltrack Norden hoort hier ook in het rijtje thuis.

Norden doet wat het moet doen: een waardige opvolger zijn voor Dödsrikets Kallelse. Niks nieuws onder de zon (of zoden, zo u wil), gewoon knallen en bevestigen dat Ondfødt staat als een huis.

Het album kan je op verschillende media kopen via deze link.

  1. Höstdröm
  2. Höstfurstin
  3. Han Bor I Skuggona
  4. Gifti Från Tadjin
  5. Fyri Do Dör
  6. Mörkri
  7. Ti Dödas Viso
  8. Natten
  9. Norden

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X