Einherjer - North Star album cover artwork
Einherjer - North Star
Label: Napalm Records
78
Alex

Het Noorse Einherjer maakt, weinig verrassend, viking metal. Nu moet gezegd dat ik weinig genres zo slecht benoemd vind als “viking metal”: alles wat met vikings te maken heeft valt onder die noemer: Týr, Skálmöld, maar ook Ensiferum of Amon Amarth. Niet zo bij Einherjer: die band geeft zinvolle invulling aan de naam. De band gaat voor een stijl met heel wat groove en een vettige klank.

Na mijn eerste luistersessie dacht ik: “ik heb het album van het jaar te pakken”. Enkele luisterbeurten later ben ik nog steeds enthousiast, maar weet ik dat mijn eerste reactie er een was op de klank van de Noren. Neem Immortal ten tijde van At the Heart of Winter (inclusief de raspend gorgelende zang), maak het groovier en verwijder de typische blackmetaldissonanties. Voilà, Einherjer is opgestaan. En die stijl is er een die ik viking metal wil noemen, en waar ik Týr of Skálmöld bij zie aansluiten. Met een focus op groove, op toegankelijkheid en tezelfdertijd met een scheut grootsheid.

Ik kende Einherjer enkel van naam, maar na deze plaat ben ik in de discografie gedoken en ik heb in Blot (en de track Ironbound) nieuwe favorieten gevonden. Waarom heeft een mens nog scores nodig als ik je dit meegeef als review?

Maar goed, North Star is de plaat op ons bord. Zoals al gezegd: een uitstekende productie met vette klank (die bas die nog steeds mooi doorkomt wanneer hij de gitaren dubbelt!), en een volle maar niet overladen mix. De band bedient zich gretig van groove en melodie, en de klank staat ten dienste van deze.

De nummers op zich zijn niet bijster memorabel: wanneer ik de plaat herbeluister, herken ik vele stukken (“oh ja, dit was vorige keer ook goed”) maar er zijn weinig deuntjes die ik me kan herinneren eens de plaat gestopt is. Opmerkelijk, maar geen ramp, want ik heb de plaat ondertussen al vaak opgezet. En, ik zei het al, ik ben gaan snuisteren in de discografie en heb er schatten gevonden.

Het album is een greep nummers waarvan ik er geen vind tegenslaan, maar een opmerkelijke uitschieter zit er niet tussen. Echte meezingmomenten zijn schaars: opener The Blood and the Iron heeft enkele lijntjes (“the blood and the iron – the earth and the sea!”). Er zitten vele leuke momentjes in de nummers (de riff in West Coast Groove), maar nummers die er in hun geheel uitspringen mis ik.

Samengevat vind ik North Star een plaat met uitstekende klank die me nieuwsgierig maakt naar de andere platen van Einherjer, terwijl hij zelf geen uitschieters biedt. Het is een album dat ik nog zal opzetten omwille van het consistente niveau. Maar nu eerst Blot nog eens draaien.

Tracklist

  1. The Blood and the Iron
  2. Stars
  3. West Coast Groove
  4. Ascension
  5. Higher Fire
  6. Echoes in Blood
  7. Listen to the Graves
  8. Chasing the Serpent

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X