Turnstile - TURNSTILE LOVE CONNECTION
Releasedatum: 28 juni 2021
65
Bjorn Wielockx

De Amerikaanse punk/hardcoreband Turnstile is al even geen onbekende meer, zelfs in het metalcircuit. De mannen uit Baltimore, Maryland, staan al een tijdje garant voor innovatie. Ze trekken alle registers van de hardcore open en zijn er niet vies van om wat originele aspecten toe te voegen aan het bruisende geheel. Dit doen ze nu al meer dan tien jaar aan een zeer constant niveau. Begin 2018 brachten de Amerikanen met Time & Space het tweede volwaardige studioalbum op de markt. Eentje dat de hardcore-, metal- en rockscène op zijn kop zette. Het behaalde hoge scores en ook in verschillende albumlijsten was de nieuwste plaat in de hogere regionen te vinden. Naast de studioplaten hebben de Amerikanen ook nog een karrenvracht aan ep’tjes uitgebracht. Onlangs werd er een nieuw werkje uitgebracht met als titel TURNSTILE LOVE CONNECTION. Ik twijfelde er niet aan dat ook dit kleine projectje wederom een schot in de roos zou worden.

Er zijn maar weinig bands waar ik zo’n vertrouwen in heb als in Turnstile, en dat vertrouwen heeft een klein deukje gekregen. De duurtijd van deze nieuwste telg neemt nog geen tien minuten in beslag, en wat ze in die tien minuten laten horen is niet van het niveau dat we gewoon zijn van de Amerikanen. Het eerder vrijgegeven Mystery kon me al niet helemaal overtuigen. Het is niet slecht, dat zeker niet, maar het is niet met dat gouden Turnstilerandje. Hiernaast prijken er nog drie nieuwe nummers op deze TURNSTILE LOVE CONNECTION, en ook No Suprise kan de hoge verwachtingen niet inlossen. Met zijn vijfenveertig seconden is het de kortste track, maar het lijkt wel alsof deze onvolledig is. Het stopt zeer abrupt waarna het verder vloeit in het mindere Mystery. Toen ik de duur van No Suprise zag dacht ik dat de Amerikanen hier een bommetje gingen voorschotelen. Zo’n track die in een kleine minuut evenveel kan verstoppen als in eentje met een normale duurtijd. Dit is zeker niet het geval, wederom een tegenvallertje dus.

Natuurlijk is de sound weer wat verder geëvolueerd, dat is een kenmerk van de Amerikanen. Heel de discografie bestaat uit platen welke dezelfde vibe uitstralen maar de manier waarop is telkens weer wat anders. Ook op deze TURNSTILE LOVE CONNECTION tapt de band weer uit een ander vaatje, al smaakt deze combinatie wel het minst als je het mij vraagt. Ligt dit aan de belachelijk korte duurtijd of is het omdat het geheel weer net dat tikkeltje commerciëler is geworden of een combinatie van de twee?

Althans steekt de ep heerlijk van wal met het uitstekende Holiday. Zeer mysterieus bouwt Turnstile op naar een klein openingsschot, waarna de track pas echt begint. Het two-step-deuntje dat daarna van wal steekt blijft een hele tijd knallen, tot wanneer de band besluit om al de opgebouwde energie overboord te gooien. Eerst dacht ik, verdikke toch, waarna de band plotsklaps weer al de registers opentrekt. Een trucje waarvoor de band bekend staat, maar toch weten ze me telkens weer te verrassen, meesterlijk! Het is zo jammer dat ze dit niveau niet kunnen doortrekken. Enkel de afsluiter T.L.C. (Turnstile Love Connection) biedt de discografie een meerwaarde.

Moet je dit schijfje een kans geven? Dat had je al lang gedaan moeten hebben. Niet alles is van goudwaarde, iets wat normaliter wel het geval is bij de Amerikanen. Jammer maar het zij zo. Deze TURSTILE LOVE CONNECTION verandert niets aan de status die Turnstile doorheen de jaren heeft opgebouwd. Nog steeds staan ze garant voor vernieuwing in een genre dat al een tijdje vastgeroest wast. Ook deze mindere telg blijft verplichte luisterkost voor elke hardcoreliefhebber.

En dan nog dit! Ondanks het feit dat een nieuwe plaat nog niet officieel werd aangekondigd, prijkt er op een bilboard aan de concertzaal Ottobar in Baltimore, de thuisstad van Turnstile, interessante informatie. Zo zal de nieuwste telg Glow On heten en nog eind deze zomer verschijnen. De kleuren liggen in het verlengde van deze TURNSTILE LOVE CONNECTION, dus waarschijnlijk zullen de nummers vanop dit schijfje ook op de nieuwste plaat prijken. We kunnen weer uitkijken naar het volgende werkje.

Tracklist:

  1. Holiday
  2. No Suprise
  3. Mystery
  4. T.L.C (Turnstile Love Connection)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X