Pledge - Haunted Visions
Label: Raging Planet
85
Bjorn Wielockx

De Portugese post-hardcore/indieband Pledge was tot enkele weken terug een nobele onbekende voor me. Logisch ook aangezien het kwintet in 2018 zijn eerste ep op de wereld losliet. Op dit eerste werkje, dat gedoopt werd met de naam Resilience, prijken vier nummers welke de muziekliefhebber een voorsmaakje wist te bezorgen. Sinds enkele weken ligt de eerste volwaardige plaat in de rekken Haunted Visions. Om er zeker van te zijn dat het geheel me wel aanstond, had ik vooraf één van de vrijgegeven nummers beluisterd. Wrong Planet Syndrome deed wat het moest doen, me dusdanig triggeren om de hele plaat te beluisteren.

Corona of niet, deze Haunted Visions gaat hoe dan ook potten breken in Europa. Hopelijk mag Pledge snel op tournee doorheen het Europese vasteland, want met deze debuutplaat heeft het een wildcard voor tal van festivals en shows onder de arm zitten. De zin en overtuiging spatten van het geheel af, wat een excentriek resultaat heeft opgeleverd. Sofia Loureiro, de frontvrouw van dit bonte gezelschap zorgt met haar scream en clean vocal alleen al voor voldoende karakter. Ook de mannen doen op hun manier hun duit in het zakje, dit door niet krampachtig vast te houden aan het gekende, maar door hier en daar eens buiten de lijntjes te kleuren. Hierdoor klinkt er geen enkele track op deze Haunted Visions op elkaar, wat op zijn beurt weer zorgt voor een aangename/uitgebreidere luisterervaring voor zowel de diehardliefhebber als de nieuwkomer in het genre. Pledge heeft een eindresultaat gevonden dat duidelijk naar meer smaakt.

Dezer dagen kiezen startende post-hardcorebands maar al te graag om wat commerciëler uit de hoek te komen. Jammer, aangezien het een genre is dat moet bol staan van de energie en hartverscheurende emoties. Gelukkig zijn er nog jonge bands als Pledge, welke het aandurven om eens origineel uit de hoek te komen. Niet door zeemzoete rock of dergelijke brol te implementeren, maar door iets af te leveren, waar de Portugezen zelf voor de volle honderd procent achter staan, dat voel je.  Zo werd de clean vocal van Loureiro niet fijntjes afgesteld, maar is het puur de stem van Sofia. Je voelt aan heel deze Haunted Visions dat Pledge live voor een wervelwind zal zorgen, daar bestaat geen twijfel over.

Emoties druipen van het geheel af, dit door de combinatie van pakkende songteksten, heerlijke muziek en een schreeuw die zo oprecht is, dat ze me telkens weer kippenvel weet te bezorgen. Zoals elke goede (hardcore)band komt daar nog een heerlijke dosis “Je m’en fous” bij, wat het eindresultaat het nodige karakter geeft. Haunted Visions is een intense rit geworden, die je vanaf het begin bij je strot neemt en je pas bij de eindtonen van Ocean’s Depth terug loslaat. Wrong Planet Syndrome, welke ik als introductie beluisterde, is ook mijn favoriet vanop deze plaat geworden. Het is de perfecte weerspiegeling voor datgene waarvoor de band staat.

Wow, het gevoel dat ik aan deze debuutplaat overhoud heb ik nog maar bij enkele toppers mogen ervaren. De plaat zit nu zo’n acht tal weken in mijn afspeellijst en er is nog geen één dag gepasseerd zonder één van deze geniale tracks af te spelen. Er zijn maar weinig debuutplaten welke mee kunnen dingen voor de titel “Album Van Het Jaar”. Haunted Visions is er daar één van, genialiteit troef!

Tracklist:

  1. Invisible Fires
  2. Sudden Urge
  3. Waves Of Chaos
  4. The Great In-Betweeness
  5. Yardbird
  6. Wrong Planet Syndrome
  7. Today I Choose Life
  8. Despite Clarity
  9. We All Die Alone
  10. Ocean’s Depth

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

januari

Geen concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

X