Tetrarch - Unstable
Label: Napalm Records
80
Hughes Vanhoucke

Who the heck is Tetrarch? Nog nooit van gehoord wanneer Unstable in de promo belandde verstuurd door Napalm Records. Tetrarch blijkt een Amerikaanse band te zijn uit Coca-Cola-stad Atlanta maar verhuisde inmiddels van oost naar west, meer bepaald naar Los Angeles.
Na een aantal releases in eigen beheer tekende het Amerikaanse kwartet een lucratief contract met de Oostenrijkse label Napalm Records, één van de grootste onafhankelijke platenfirma’s op gebied van metal.

De band ontstond 15 jaar geleden als thrashende Metallica-fans met lead gitariste Diamond Rowe en gitarist/zanger Josh Fore, twee klasgenoten in een katholieke school ergens in Georgia. Een paar jaar en talloze shows in kleine zaaltjes in het zuidoosten van de VS later mochten ze openen voor Avenged Sevenfold, Seether en Alter Brigde voor 12.000 man of later ook nog The Devil Wears Prada in Atlanta. Niet slecht voor een band met op dat ogenblik 2 ep’s op zijn actief.

Na het succes van de vierde ep, Relentless, verscheen Diamond Rowe in een boek over zwarte vrouwelijke muzikanten in de metal-, punk- & hardcorescene. Bij het lezen daarvan stelde ik mij toch de vraag of het nu net niet-zwarte muzikanten zijn die aan de wieg stonden van rock ’n roll. Zonder blues geen rock en zonder zwarte medemensen geen blues.

Eind 2017 bracht het multiculturele Tetrarch – met een Afro-Amerikaanse gitariste en een Venezolaanse drummer – haar eerste langspeler uit, Freak, eentje in eigen beheer zoals die dat deden met de ep’s. En plots werden ze gesigneerd door Napalm Records, wereldwijd.

I’m Not Right handelt over mentale gezondheid en is het eerste nummer uit de eerste plaat bij Napalm en tevens de eerste single/video. Ik moest even opzoeken of dit niet toebehoorde aan Linkin Park, wanneer bleek van niet stelde ik mij ook de vraag of dit geen plagiaat is. Op zich is het nummer wel lekker, liefhebbers van nu-metal zullen er gek op zijn als ze geen al té grote fans zijn van Linkin Park. Het nummer is een hit geworden op YouTube met een dag voor de release van het album voorbij de twee miljoen weergaves.
Nu-metal is al vijf jaar (Cane HillSmile) zonder twijfel aan een revival bezig en Tetrarch is daar één van de vaandeldragers van naast de band van Mike Portnoy’s zoon Max, Tallah, de Britten van Darknet of Alpha Wolf uit Oz.

Track #2, Negative Noise, doet deze keer aan één van die andere emblematische namen uit het begin van dit millennium denken, Slipknot, met een vleugje Korn en een lekkere solo van de vingervlugge Diamond Rowe die haar voornaam alle eer aan doet en een grote fan is van Jim Root.

Een andere single uit deze release is You Never Listen en handelt over gebroken relaties met zowel een verloofde als een familielid of goede vriend(in) en het licht zien aan het einde van de tunnel na deze gebeurtenis. In de bijhorende video zie je een tiener in een rommelig huishouden die worstelt met mentale problemen. Eigenlijk gaat Unstable in zijn geheel over introspectie en over het knokken tegen problemen rond allerlei relaties.

Unstable is een mix van heel wat (post) nu-metal aangevuld met wat industrial, elektronica, metalcore en zelf deathmetalgrunts die de band ongetwijfeld nieuwe fans gaat opleveren en slots op Europese metalfestivals volgende zomer, hopelijk toch, zowel voor de band als voor ons, metal fans. Fillers staan er niet op deze release, alles is in de puntjes afgewerkt. Fans van moderne metal met een flinke scheut nu-metal: dit is voor u.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X