Bodom After Midnight - Paint The Sky With Blood
Label: Napalm Records
85
Hughes Vanhoucke

Eind vorig jaar overleed Alexi Laiho nogal onverwacht op amper 41-jarige leeftijd al leed hij al een tijdje aan een slepende leveraandoening, dik een jaar nadat Children of Bodom opgedoekt werd na een bestaan die voorbij de 25 jaar ging. De ritmesectie aangevuld met de toetsenist hadden samen besloten dat er met hen geen toekomst meer was voor Children of Bodom wegens muzikale onenigheden en eisten meteen ook dat de gitaristen Laiho en Freyberg niet verder mochten gaan met de naam van de band waarvan Jaaska Raatikainen medeoprichter was.

Bodom After Midnight werd vervolgens in maart vorig jaar opgericht en ging in dezelfde linie verder als het geesteskind van Laiho, maar met drie nieuwe leden om een verlengstuk te schrijven aan wat ooit Children of Bodom heette.

De nieuwe band was helaas maar een kort leven beschoren. Deze drie nummers tellende postume extended play die tegen het kwartier aanleunt vormt het adieu van een kleine man van gestalte maar een grote gitarist, een adieu terwijl het een nieuwe start moest worden.
De drie songs werden vorig jaar in Finland opgenomen als prelude voor meer en leveren onvervalste Finse hedendaagse melodische death metal in regelrechte CoB-stijl.

Alexi Laiho met Children of Bodom in 2019 op FortaRock @ Goffertpark – Nijmegen.

Eén van de leden van de nieuw opgerichte band was drummer Waltteri Väyrynen die in 2015 op 21-jarige leeftijd lid werd van Paradise Lost en dat nog steeds is en bij Bodom After Midnight een prima ritmesectie vormde met Mitja Toivonen die ooit deel uitmaakte van Santa Cruz. Eind vorig jaar was het kwintet bezig met de opnames van een volwaardig album en nam ook een video op voor Paint The Sky With Blood, het eerste stuk op deze ep met dito titel, minder dan twee weken voor het heengaan van Wildchild, een track met de kenmerkende snijdende riffs van Alexi Laiho, inclusief een lekkere solo van wijlen de Finse gitaargod. Paint The Sky With Blood draagt ontegensprekelijk de handtekening van de protagonist van wat een nieuwe band moest worden met klanken uit de vroege jaren van Children of Bodom, eentje met snelle en voortreffelijke riffs.

Het daaropvolgende Payback’s A Bitch levert een meer hedendaagse sound dat begint met een hijgend geluid en meteen gevolgd wordt door een kickstart. Where Dead Angels Lie is een cover van de voormalige Zweedse extreme metalband Dissection die er vijftien jaar geleden definitief mee ophield na de zelfmoord van haar bezieler, Jon Nödtveidt die jaren voordien een allochtone homoseksueel vermoord had.
Het is geen geheim dat Laiho zich altijd al geïnspireerd voelde door black metal en hier het werk van de Zweden een eigen tint gaf. Mogen Laiho en Nödtveidt lekker jammen in het hiernamaals.

Op de cover ontworpen door Travis Smith wordt het Bodom-meer in het Finse Espoo geïllustreerd van achter gebroken glas met bloedsporen. Alexi Laiho laat zijn fans achter met een bittere smaak in de mond, met een werk dat niet af is maar helaas zo zal blijven. Wat de toekomst ons ging brengen met Bodom After Midnight zullen we helaas nooit weten; wel is dit ontegensprekelijk verplichte kost voor alle fans van Children Of Bodom en vooral van Alexi Laiho.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X