Devin Townsend – Acoustically Inclined – Live in Leeds
Label: InsideOut Music
80
Hughes Vanhoucke

Zijne kale hoogheid Devin Garrett Townsend heeft opnieuw een plaat uit en dat is naar mijn bescheiden mening altijd goed nieuws. Geen nieuwbakken werk van de Canadese muzikale duizendpoot maar een opname van een akoestische show die de mastermind uit Vancouver bracht tijdens de An Evening With Devin Townsend-tour in april 2019, meer bepaald in het Britse Leeds zoals de titel het al deed vermoeden en waar op uitzondering van een aantal pluche dieren Devin Townsend helemaal alleen op het podium stond met enkel een akoestische gitaar en een flinke dosis humor.

Devin Townsend timmert inmiddels bijna dertig jaar aan zijn professionele muzikale weg, aanvankelijk bij gitaarvirtuoos Steve Vai en vervolgens in zijn eigen bands die de namen Strapping Young Lad, The Devin Townsend Band, Devin Townsend Project of Casualties of Cool droegen. Immens populair is hij nog altijd niet, maar wie de onmetelijk talentrijke man weet te appreciëren draagt ongetwijfeld geen oogkleppen.

Devin Townsend @ Prognosis 2019 – Effenaar – Eindhoven

Onverwacht uit de hoek komen bestaat immers niet meer bij de Canuck, de man heeft zodanig veel pijlen op zijn boog dat je alles ervan kunt verwachten. Een aantal jaren terug zag ik Hevy Devy het publiek op Be Prog! My Friend in Barcelona gedurende een half uur entertainen als een rasechte stand-up comedian terwijl zijn toetsenist problemen had met zijn instrument. Dertig minuten de grapjas uithangend voor ruim 2000 man in de blakend hitte namiddagzon.

Acoustically InclinedLive in Leeds maakt deel uit van de Devolution Series, een amalgaam aan minder voor de hand liggende opnames die Devin Townsend graag aan zijn fans voorstelt. Daarbij horen alle nummers die hij componeerde en bracht tijdens de pandemie net als tijdens zijn quarantaine livestreamingshows, maar ook optredens uit voorgaande jaren zoals deze liveregistratie in het Britse Leeds. Dit is dus deel één en heet officieel Devolution Series #1- Acoustically Inclined – Live in Leeds die DT-aanhangers ongetwijfeld al kennen uit de Empath Ultimate Edition. Pas op, dit is niet kraaknet hetzelfde, maar een geremixte en geremasterde versie ervan. Neofieten bij de muziek van de Vancouverite kunnen misschien maar beter een ander album uitkiezen, dit lijkt me eerder iets voor de doorgewinterde fans met ouder materiaal gebracht als singer-songwriter.

De release die goed is voor één uur begint met een introductie van wat komen moest tijdens de twee delen van de show. Het Q&A-gedeelte staat uiteraard niet op Live in Leeds. Meteen hangt de gastheer al de grapjas uit.
Het eerste nummer is er eentje uit de relatief oude doos, Let It Roll uit Synchestra, een low-budget plaat die 15 jaar geleden uitgebracht werd.
Het daaropvolgende Funeral brengt exact de sfeer die je verwacht tijdens een track met dergelijke titel en keert terug naar 1997 (Ocean Machine: Biomech). Deadhead blijft een beetje in dezelfde sfeer al krijgen we al trekken van het de hoogdravende stijl die Devin Townsend kenmerkt.

Na de rustige introductie krijgen we wat meer sfeer met het lollige Ih-Ah! gevolgd door Love? uit de Strapping Young Lad-periode en vervolgens het magistrale Hyperdrive! uit Ziltoid waarin de meester een paar keer boven zichzelf uitstijgt en etaleert over welk soort bereik en toon hij beschikt en dit kort voor zijn 46ste verjaardag, inmiddels twee jaar geleden.
Lof kan niet op, tijdens de daaropvolgende Terminal en Coast kun je een speld horen vallen in de City Varieties Music Hall, zo stil was het publiek.

Devin Townsend @ Prognosis 2019 – Effenaar – Eindhoven

De intieme show wordt op plaat afgesloten met Solar Winds uit Ziltoid, The Omniscient en Thing Beyond Things die de plaat afsluit en dat ook deed op Ocean Machine: Biomech. Dit is uiteraard geen live-album die je beluistert terwijl je de hond uitlaat of het huis poetst, dit proef je in de sofa met een lekker drankje erbij.

Wie zit te wachten op écht nieuw werk moet zeker niet wanhopen. Hevy Devy is druk bezig met het componeren van nieuw materiaal voor op til staande projecten die het levenslicht zullen zien de komende jaren maar voor het ogenblik kun je eventjes weg met dit.
Hail Dev! God bestaat en hij woont in Vancouver.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X