80
Hughes Vanhoucke

Pelagic Records uit Berlijn heeft een nieuwe band toegevoegd aan haar immer groeiende roster, deze keer gaat het om SOM, een atmosferische rock band die drie jaar geleden al een eerste werk uitbracht met The Fall.
De band bestaat uit voormalige en bestaande leden van Caspian, Junius en Constants en verklaart zelf heavy dream pop te brengen al zijn er maar weinig sporen van pop naar mijn bescheiden mening.
Afgelopen vrijdag 5 maart werd Awake digitaal wereldkundig gemaakt, een tweede release als je de remix uit 2019 van hun eerste album niet meerekent. Wie opteert voor een cd, cassette of vinyl kan die vanaf vrijdag 12 maart aanschaffen.

Het was de bedoeling om 2020 te spenderen aan het componeren, afwerken en inblikken van een volwaardige opvolger van hun eersteling, de pandemie gooide echter zoals bij de meesten onder ons roet in het eten. Om niet stil te zitten op muzikaal gebied werden dan maar op afzondering een aantal songs gecreëerd die in een atmosferische ep gegoten werden.

De half uur durende extended play levert twee nagelnieuwe tracks af die vervolgens nog eens geremixt werden waardoor je kunt genieten van twee versies van  zowel Awake // Sedate als Youth // Decay die nog eens aangevuld werden met twee remixen uit eersteling The Fall om de Awake af te sluiten.
Het  frisse Awake // Sedate deed me denken aan Junius die trouwens bij dezelfde label zit – beide gitaristen van SOM zaten ooit in Junius – maar zeker ook aan Silversun Pickups die in het eerste decennium van dit millennium best wel populair waren in alternatieve middens.

Het wonderbaarlijke Youth // Decay heeft daarentegen en zonder vorm van twijfel iets mee van Deftones, een best wel catchy nummer die me opnieuw doet denken aan Silversun Pickups die zich in vergelijkbare genres bewegen. Beide nummers klinken meer dan positief, eigenlijk twee sterke nummers die écht doen uitkijken naar een tweede langspeler al houdt deze ep ons voor een tijdje zoet. Als je van melancholische post-rock, shoegaze en/of art rock houdt moet dit ongetwijfeld spek naar je bek zijn.
Voor beide nummers werd trouwens naast een remix ook een cineastische video opgenomen met dames in de hoofdrol.

Afsluiter Prayers, met leuk drumwerk van Duncan Rich, werd onder handen genomen door Giuseppe Capolupo, drummer van The Devil Wears Prada.
Awake werd gemixt door frontman Will Benoit in zijn Radar Studio in Connecticut, trouwens de eerste studio van de Amerikaanse staat die op zonne-energie werkt en waar de muzikant ook muziek produceert voor de film-, tv- en de reclamewereld.

Terwijl Benoit bezig was met de remix hielden andere bandleden zich nuttig bezig tijdens de pandemie.
Gitaristen Mike Repasch-Nieves en Joel M. Reynolds onderhielden een stadsboerderij in New York terwijl bassist Justin Forrest in de zomer veganistisch eten uitdeelde aan Black Lives Matter-activisten in Denver. Duncan Rich besteedde dan zijn tijd nuttig door zijn productie-ervaring te gebruiken om evenementen voor emotionele vlotheid voor mannen te organiseren. Iedereen binnen de band had dus iets om handen.

De twee nieuwe nummers zorgen dat deze ep het kopen waard is en ik twijfel er niet aan dat we nog zullen horen van SOM de komende jaren, de vijf heren zijn nu eenmaal talentvol en samen zorgen ze voor muzikale magie.

SOM is:

Will Benoit – zang & gitaar (Constants, Living Phantoms, Ex-Junius)
Justin Forrest – basgitar (Caspian)
Mike Repasch-Nieves – gitaar (Driftoff, Ex-Junius)
Joel M. Reynolds – gitaar (Constants, Ex-Junius)
Duncan Rich – drums (Ex-Constants)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X