Ménage à Trois met Cryptosis
Ashley Bickx

Cryptosis zal voorlopig bij het grote publiek nog niet direct een belletje doen rinkelen. Dit in tegenstelling tot Distillator. Laat Cryptosis nu net de opvolger zijn van het ondertussen ter ziele gegane Distillator. Op de heren zelf na, werd nagenoeg alles overboord gegooid. Een grote kuis die deze nuchtere Noorderburen hopelijk zal brengen waar ze zelf over hebben durven dromen. Naar aanleiding van de release van Bionic Swarm had ik een gepland onderhoud met bassist Frank Te Riet. Dat was althans de bedoeling, want bij aanvang van het interview verscheen eveneens drummer Marco Prij ten tonele, hetgeen resulteerde in een dynamisch digitaal onderonsje.

AU: Eerst en vooral, hoe gaat het er mee, heren?

Marco: Goed, gezond. Dat is nog altijd het belangrijkste. Maar ook wel tamelijk druk. Er komt heel wat ons op af.

AU: Binnenkort is er dus de release van de nieuwste plaat, Bionic Swarm. Hoe leven jullie daar naar toe? Ik neem aan dat jullie wel heel wat om handen zullen hebben?

Frank: Op dit moment is het echt zeer druk en dan voornamelijk achter de schermen. Zo zijn we volop bezig met interviews ter promotie van enerzijds Cryptosis, maar anderzijds natuurlijk ook de nieuwste plaat Bionic Swarm. Alles komt nu samen waar we twee jaar naar hebben toegewerkt. Al een geluk dat we ons hier mee bezig kunnen houden want optreden zit er de dag van vandaag jammer genoeg niet in.

AU: het lijkt mij inderdaad aangenaam om in volle Coronacrisis ergens volop mee bezig te kunnen zijn…

Frank: de plaat op zich hadden we al af begin 2020. We waren vrij vroeg in contact gekomen met Century Media, waarna de onderhandelingen over de contractvoorwaarden begonnen, te vergelijken met een arbeidscontract. Op een bepaald moment staan de voorwaarden dan optimaal, zoals we het in gedachten hadden. Vervolgens kwamen dan alle juridische zaken aan bod met betrekking tot de naamswijziging van Distillator naar Cryptosis, ook al omdat we officieel geregistreerd staan als bedrijf. Eens het juridische in orde was, begonnen we volop video’s te draaien. Alleen optreden zat er dus jammer genoeg niet in. Ons laatste optreden dateert ondertussen van januari 2020, terwijl we ook kort daarvoor een pauze hadden ingelast qua live optredens. We hebben de voorbije twee jaar live niet echt veel kunnen doen. Iets wat we binnenkort zeker en vast willen recht zetten.

AU: Ik ken jullie al iets langer onder de naam Distillator. Zo zag ik jullie in de zomer van 2017 nog live aan het werk op het gezellige Antwerp Metal Fest. Nu is er dus Cryptosis: kunnen jullie mij iets meer vertellen over deze toch wel zeer belangrijke stap voor jullie als band?

Frank: Verder gaan onder de oude naam was voor ons niet meer mogelijk. De muziek van deze Bionic Swarm hebben we wel nog geschreven als Distillator. Het zou het derde album worden van Distillator, maar toen het ietwat vorm begon te krijgen, en de nummers daadwerkelijk nummers werden, hadden we het idee dat het zo ver af lag van hetgeen waar onze vorige band jarenlang voor stond. De fans van Distillator verwachten dat je met een nieuwe old school thrashplaat voor de dag komt. Om deze reden hadden we schrik dat de echte fans zouden afknappen op het nieuwe werk. We wilden voorkomen dat mensen zouden zeggen dat ze Distillator ‘cool’ vonden voor of na deze nieuwste plaat. Vandaar hebben we besloten om de naam van de band te veranderen omdat we deze niet meer vonden passen bij de nieuwe muziek die we neergepend hadden.

Marco: het geeft ons ook heel veel vrijheid voor de toekomst. We kunnen nu ook een pak verder gaan qua sound en experiment. Onze nieuwe muziek omschrijven als old school thrash zou de muziek op zichzelf te kort doen. We hebben hier zeer uitgebreid over gesproken, iets meer dan twee jaar zelfs, maar als je dan de kans hebt om de switch te maken, moet je niet twijfelen.

 

AU: wat zijn volgens jullie op muzikaal gebied de belangrijkste verschilpunten tussen Distillator enerzijds en Cryptosis anderzijds?

Frank: de invloed van een extra instrument, de mellotron, maakt een groot verschil, al hadden we deze in het verleden nog al gebruikt, maar toen stond deze zo zacht in de mix dat hij amper hoorbaar was. Bij Bionic Swarm staat hij daarrentegen wel centraal in de mix en zijn de nummers zijn opgebouwd rond de mellotron. Bovendien hebben we een grote stap gezet qua songwriting: de riffs staan niet meer centraal, maar wel het muzikale totaalpakket, zeg maar.

AU: hoe bevalt het jullie bij Century Media? Het is toch een vrij grote stap voorwaarts qua label…

Frank: het is echt een zeer fijn label. We hebben heel wat financiële middelen gekregen om onze dromen te kunnen waarmaken. We hebben vier videoclips voor deze plaat kunnen opnemen alvorens de plaat daadwerkelijk zal verschijnen. Het is geen duwtje, maar een echte duw in de rug. We doen bovendien volop interview met Amerikaanse media, hetgeen voordien niet mogelijk was. Het bereik is veel groter. Dit zien we duidelijk aan het aantal views op Youtube.

AU: ik merk een groot scienfiction gehalte als ik de nummers beluister en de videoclips bekijk. Ik neem dat dit niet berust op toeval.

Frank: Absoluut! de toekomst is voor ons een onderwerp maar we ons eigen in kwijt kunnen. Het interesseert ons gewoon meer dan pakweg oorlog en andere meer standaard onderwerpen, waar heel wat andere metalbands mee bezig zijn. Het geeft ons ook heel veel vrijheid om onze eigen ideeën kwijt te kunnen.

Marco: het geef inderdaad heel veel vrijheid naar songwriting toe, waar je als luisteraar je fantasie op los kunt laten. Je kunt rijker fantaseren over de toekomst, want niemand weet wat er over x-aantal jaar staat te gebeuren. Je kunt er een heel rijke invulling aan geven. De toekomst duurt heel lang. Wie weet hoe lang de aarde bijvoorbeeld nog zal bestaan.

Frank: we zijn bijvoorbeeld ook heel erg geïnspireerd door de serie Black Mirror op Netflix. Dat soort thema’s vinden we echt interessant en proberen we te vertalen naar onze muziek, waarbij het de bedoeling is om de luisteraar te laten nadenken over de toekomst. Op zo een manier proberen we relevante discussies op te wekken.

AU: jullie zijn officieel met drie bandleden. Hoe slagen jullie er in om zo een overweldigende, volle sound te creëren?

Frank: dat komt voornamelijk door die Mellotron.

Marco: we hebben een vrij imposante live set-up, waarbij Frank en Laurens (Houvast) beiden snarenplukkers zijn. Laurens speelt gitaar door twee verstrekkers, terwijl Frank dan weer bass speelt, weliswaar versterkt door die Mellotron. Voor dit album is het ook de songwriting: snelle en technische partijen die op zichzelf al heel indrukwekkend klinken. Hetgeen er op het album te horen is, kunnen we bovendien volledig live spelen.

 

Frank: Precies, als je die Mellotron er uit haalt, klinkt het allemaal toch wat vlakker. In het refrein van Conjuring The Egotist zit een vrij eenvoudig refrein qua opbouw. Net dit gegeven wordt door toevoeging van de mellotron sterk versterkt, waardoor je net een vrij overweldigende sound te horen krijgt.

AU: Deze zomer hadden we in België de grote crisis. Eind juli 2020 ben ik samen met mijn vriendin België ontvlucht en hebben we enkele dagen doorgebracht in Rotterdam. Wat ons opviel was dat het toen allemaal vrij normaal was. Ondertussen is er veel veranderd en is alles dicht in Nederland.

Marco: ja, het is nu compleet andersom dan pakweg tijdens de zomermaanden. Nu is het in België zelfs losser dan bij ons. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld opnieuw naar de kapper. Zoals je ziet, ben ik al een tijdje niet meer geweest. Het wordt bovendien alleen maar erger. Zo hadden ze recentelijk een avondklok ingevoerd. We mogen geen bezoek ontvangen op een persoon na, waardoor al je sociale contacten stil staan. We repeteren niet als band. Er is genoeg te doen, maar als band met drie staan we in zekere zin stil nu wat ik behoorlijk jammer vind. Wat is misschien nog het ergste vind, is dat er totaal geen vooruitzichten zijn. Alles wordt maar keer op keer verlengd zonder enig perspectief te bieden. Je hebt niets om naar toe te leven.

Frank: ik smijt me bijvoorbeeld volledig in het werken op zich, want voor het overige is er inderdaad niets te beleven. Netflix heb je ondertussen ook wel gezien. Je probeert je echt bezig te houden en er het beste van te maken.

AU: hebben jullie plannen om ook een livestream event te organiseren naar aanleiding van de release op 26 maart?

Frank: 17 april geloof ik gaan we iets cools doen. Dit is nog niet aangekondigd op dit moment, maar bij deze heb je alvast een interessant nieuwtje.

Marco: de officiële aankondiging zal normaliter voor zeer binnenkort zijn. Hoe meer mensen het weten, hoe beter. Spread the word!

AU: zijn er al concrete toekomstplannen voor het overige?

Frank: in juni zouden we normaal een Europese tour doen met Vektor. Voorlopig gaat dit nog door, maar ergens zijn we al voorbereid op het ergste natuurlijk. ‘Fingers crossed’, tenen misschien ook. Voorlopig plannen we nog niet te veel vooruit, maar we kunnen natuurlijk ook niet volledig passief blijven. Het enige probleem is dat Vektor uit Amerika komt, wat een extra moeilijkheid creëert.

Marco: ik heb het snel nog eens bekeken en ik zie dat we samen met Vektor passeren in Arlon. Dit ligt volgens Google Maps ergens dicht bij Luxemburg als ik mij niet vergis. Kom gerust kijken, zou ik zeggen!

AU: nog een laatste vraag: stel dat jullie van de ene dag op de andere in volledige quarantaine zouden moeten gaan, welke platen en films zouden jullie dan meenemen? Jullie mogen van elks twee kiezen.

Marco: mag ik dan ook vier platen, want ik ben niet echt een filmliefhebber. Van films heb ik niet veel verstand. qua platen kies ik sowieso voor Long Live Rock and Roll van Rainbow. Ik zou er ook een kiezen van Deep Purple, misschien wel twee, en tot slot Terminal Redux van Vektor, gewoon omdat je als luisteraar zelfs na honderd luisterbeurten keer op keer nieuwe elementen blijft ontdekken. Dat vind ik echt fenomenaal.

Frank: Ik kies ook voor Terminal Redux van Vektor. Beyond the End of the World van Sacred: een gelijkaardige plaat, maar iets meer prog. Eentje van Pink Floyd. En als film tot slot nog Inception!

AU: hartelijk dank voor jullie tijd. Ik wens jullie nog veel succes toe met de release van Bionic Swarm en wens jullie het allerbeste!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X