Joel Hoekstra's 13 - Running Games
Label: Frontiers Records
85
Metalrockx

Denk van de Frontiers-projecten wat je wilt, maar Hoekstra, Sherinian, Allen, Franklin, Appice tezamen is méér dan een line-up van een supergroep! Dit schept uiteraard hoge verwachtingen. In tegenstelling tot op voorganger Dying To Live (2015) neemt Russell Allen de zang volledig voor zijn rekening en werd Jeff Scott Soto naar de achtergrondzang verdrongen. Een prima zet, want ik kan zonder moeite de hele dag naar Russells superieure stem luisteren.

Joel Hoekstra (Whitesnake) combineert door zijn vurige, smaakvolle gitaarspel de kracht van Doug Aldrich (The Dead Daisies) met het melodieuze van een Snowy White (ex-Thin Lizzy). Hij neemt opnieuw het grootste deel van het creatieve proces voor zijn rekening, houdt toezicht op de productie, songwriting en arrangementen (muziek en teksten).

In opener Finish Line is de riff geïnspireerd door DIO’s We Rock en versterkt door Vinnie Appices strakke opzwepende drums, zorgt dit direct voor een nostalgische trip naar 1984. Naast DIO wordt de muziek ook beïnvloed door het op blues gebaseerde geluid van Whitesnake en door melodieuze bands als Foreigner en Journey.

Eerste single Hard to Say Goodbye is een heel melodieuze, pakkende hardrocksong, die zo op een Allen/Lande-album had kunnen staan. Het blues rockende Heart Attack kent een Jon Lord-achtige keyboard intermezzo van Sherinian, gevolgd door een heerlijke gitaarsolo. Er zijn veel geweldige songs, maar ook een commercieel nummer zoals Lonely Days, wat een soort dertien-in-een-dozijn gevoel geeft.

Mijn favoriet is Cried Enough for You. Dit heeft een zeer melodieus begin, maar verandert al snel in een zwaar gitaar-gedreven nummer. De zang in Tony Martin-stijl (ex-Black Sabbath) is overweldigend. Het furieuze Take What’s Mine begint met een vrij eenvoudige vers en refrein, maar heeft de beste instrumentale passage van het album, met een uitgebreide solo-plek afgewisseld tussen Hoekstra’s gitaar en Derek Sherinian’s keyboards. Het mooie, akoestische titelnummer eindigt het album met een mix van cello, viool, percussie en ingetogen zang.

Voeg de meesterlijke mix van Chris Collier daaraan toe en het resultaat is heerlijke klassieke hardrock uit de jaren ’70 / ’80 met de kracht van 2021. Dit project is vergelijkbaar met het excellente Level 10Chapter One (2012) van hetzelfde label, waar Russell Allen werd gekoppeld aan de gitaristen en ritmesectie van Primal Fear.

Tracklist:

 1. Finish Line
 2. I’m Gonna Lose It
 3. Hard To Say Goodbye
 4. How Do You
 5. Heart Attack
 6. Fantasy
 7. Lonely Days
 8. Reach The Sky
 9. Cried Enough For You
 10. Take What’s Mine
 11. Running Games
 12. Lay Down Your Love (Bonus track)

Line-up:

 • Joel Hoekstra (Whitesnake/Trans-Siberian Orchestra) – gitaar
 • Russell Allen (Symphony X, Adrenaline Mob) – zang, achtergrondzang
 • Vinny Appice (ex-Black Sabbath, DIO) – drums
 • Tony Franklin (ex-The Firm, Blue Murder) – basgitaar
 • Derek Sherinian (Sons Of Apollo, ex-Dream Theater) – keyboards
 • Jeff Scott Soto (Sons Of Apollo, Trans-Siberian Orchestra) – achtergrondzang

Speciale gasten:

 • Lenny Castro (TOTO) – percussie
 • Chloe Lowery (Trans-Siberian Orchestra) – achtergrondzang
 • Dave Eggar (Evanescence, Coldplay) – cello
 • Katie Kresek (Adele, Five For Fighting) – viool

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X