Frozen Soul - Crypt Of Ice
Label: Century Media Records
79
Ashley Bickx

We zijn nog geen zeven dagen ver in het nieuwe jaar en Century Media Records schotelt ons op 8 januari meteen een debuutalbum voor. Een gewaagde, maar vooral te waarderen zet. Ondanks alle wereldproblemen moet je het als label en vooral als band toch maar opbrengen om net nu een debuutplaat op de wereld los te laten, goede wetende dat het live promoten van de plaat niet meteen voor morgen zal zijn. Angst is iets wat het jonge geweld van Frozen Soul duidelijk niet kent. Bovendien zijn ze blijkbaar goed bestand tegen de koude, gelet op het feit dat zowel de bandnaam als de titel van het debuut, Crypt of Ice, alletwee overduidelijk verwijzen naar het koudste der jaargetijden. Liefhebbers van een stevige portie death metal, kunnen bij deze de oren maar beter goed spitsen…

Frozen Soul stak pas haar neus aan het al dan niet bevroren venster in 2018. Een demo en enkele zeer goed ontvangen splits laten, is het anno 2021 tijd voor het echte werk met de langverwachte debuutplaat. Een debuutplaat die na een enkele luisterbeurt meteen duidelijk maakt dat het deze jonge wolven en wolvin meer dan menens is. Het is zelfs in die zin bevreemdend om te moeten vast stellen dat dit nog maar het debuut is van Frozen Soul. Dit valt evenwel te verklaren door het feit dat de bandleden lang geen groentjes meer zijn en ondertussen toch wel hun strepen verdiend hebben in het genre. Desalniettemin stond de eerste luisterbeurt meteen garant voor een zeer aangename verrassing.

Na een sinistere en obscure intro gooit Frozen Soul er namelijk meteen de beuk in met een salvo blastbeats, gevolgd door een killerrif om U tegen te zeggen, waarna de band zich op brutale wijze een weg beukt doorheen enkele ijsschotsen. Mocht de Titanic indertijd de grote oceaan overgevaren zijn op de tonen van opener Crypt Of Ice, was niet de Titanic zelf, maar wel de ijsschots in kwestie vlotjes tot zinken gebracht.

Veel technische hoogstandjes moeten we echter niet verwachten. Frozen Soul is een old school deathmetalband in haar puurste vorm. Stevig de beuk er in gooien zonder om te kijken primeert overduidelijk. Dit neemt echter niet weg dat deze Crypt Of Ice bol staat van de uitmuntende, ijskoude gitaarrifs, die werkelijk alles tot stof weten te verpulveren. Om in de filmische sector te blijven: mocht Jon Snow ten strijde getrokken zijn tegen de ijsmannen op de tonen van deze plaat, zou er van de ijsmannen in kwestie niet veel overgeschoten zijn.

 

De kracht van deze plaat zich hem dan ook voornamelijk in het feit dat Frozen Soul er perfect in geslaagd is om van die brute mid-tempo death metal te combineren met op tijd en stond een stevige tempowisseling, waarbij de gitaren dat typisch, Zweedse ‘kettingzaaggeluid’ hebben meegekregen. Old school death metal in het straatje van Bolt Thrower meets old school death metal in het straatje van Entombed. Voeg daar nog een vitriool gorgelende frontman aan toe en als liefhebber weet je dat het snor zit. Een nummer als Encased In Ice vat wat dat betreft de essentie afdoende samen. Driewerf hoera!

Nadat de loftrompet terecht werd bovengehaald, moeten we natuurlijk ook kritisch durven zijn. Crypt Of Ice schiet uit de startblokken als een komeet- met name het eerste kwartet aan nummers weet ferm indruk te maken – maar naar het einde toe moeten we durven stellen dat de band in zekere zin wat in herhaling durft te vallen. Daarnaast zweert Frozen Soul bij de klassieke ingredi├źnten en voegt deze band weinig tot nieuws innovatief toe aan het genre an sich.

afsluiten doen we evenwel met een positieve noot, want het muzikale concept dat deze band de luisteraar hier voorschotelt, klopt op alle vlakken. het natuurelement ‘ijs’ heeft nog nooit zo centraal gestaan. Het hoeft niet altijd dood de hel en het vagevuur te zijn.

Met Crypt Of Ice levert Frozen Soul dan ook een meer dan degelijk visitekaartje af. Deze piepjonge band heeft duidelijk heel wat in haar mars, zoveel mag duidelijk zijn. Wij zijn dan ook enorm benieuwd hoe deze uitermate krachtige songs zich zullen vertalen naar het livecircuit. Van zodra de bands weer de hort op mogen, lijkt mij een Europese tour met een of meerdere grootheden in het genre de ideale gelegenheid om zieltjes te winnen. Wij zijn alvast fan van deze nieuwe deathmetalband, die na verloop van tijd wel eens zou kunnen uitgroeien tot een mastodont in het genre. Old school death metal as it should be!

Tracklist:

  1. Crypt Of Ice
  2. Arctic Stranglehold
  3. Hand Of Vengeance
  4. Wraith of Death
  5. Merciless
  6. Encased in Ice
  7. Beat to Dust
  8. Twist The Knife
  9. Faceless Enemy
  10. Gravedigger

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X