Nicarus - Coal People, Coal Puppets
Label: Eigen Beheer
78
Vanpevenaeyge Carly

Nicarus is een project van Tali Green uit Israel. Een eenvrouwsband in de ruime zin van het woord: gitaren, bas, zang mixing en productie worden allemaal gebracht en verzorgd door Tali Green.

Het gekozen geluid van Nicarus werd geboren door een hoop experimenteren, wat resulteerde in een fris geluid dat ergens op de loer ligt in de rijken van sombere alt-rock, doom, grunge en elementen van donkere pop bij gebrek aan een betere beschrijving. De vocalen van Green variëren enorm, van delicaat en ademend tot begraven geschreeuw, terwijl haar gitaarspel nette, bijna bluesachtige solo’s weeft met zware riffs. Het resultaat doet denken aan artiesten als Emma Ruth Rundle, Chelsea Wolfe en Julie Christmas, terwijl een mix van old school Nirvana of andere heavyrockbands uit de jaren 90, gezien door een uniek experimenteel prisma, het instrumentale deel van de soundtrack vormt.

Het idee van Nicarus kwam aan het licht in 2015 wat leidde tot de release van de single Shooting The Stars in 2019. Kort daarna werd een andere single uitgebracht: de titeltrack van de ep met dezelfde naam, Holy Sun Father Spirit. Nu brengt Nicarus haar tweede album uit ,Coal People Coal Puppets, dat de meeste privé en donkere portret van zichzelf beschrijft.

We Can See The Light start een beetje slaapverwekkend maar na een paar tellen krijgen we de gitaren erbij en krijgt het geheel een jaren 90 grungerockkleedje aangemeten. Are You AfraidTo Die Alone vervolgt een beetje de grunge-ingesteldheid die de openingstrack  in gang zette.  Zes minuten van hetzelfde laken een broek is misschien, zonder extreme uitschieters, wel een beetje van het goede. Het enige voordeel aan deze nummers is dat het direct bekend overkomt, maar tegelijk ook nogal vlug gaat vervelen. Titeltrack Coal People, Coal Puppets is een donker nummer met zware effecten en in combinatie met de hoge stem van Tali nogal somber overkomt. Na driekwart van het nummer (en dan spreken we op ongeveer 6.45 minuten van het in totaal, op 1 seconde na 10 minuten durende track) krijgen we een geluidsfragment van een twee minuten durende toespraak voorgeschoteld. Waarna we de donkere en logge gitaren krijgen die toch nog voor een fraaie outro zorgen.

Met The Architects Of Grime krijgen we terug een lang nummer (bijna negen minuten) voorgeschoteld. Het eerste deel is vergelijkbaar met de eerste twee nummers tot terug een fragment van een redevoering het nummer een andere richting geeft. Zwaarder en logger maar na een paar luisterbeurten merk je toch wel dat er overeenkomsten zijn tussen de twee delen van de track. With Storms We Thrive is misschien het “toegankelijkste “ nummer van dit album. En daarmee bedoel ik  het meest gepolijste en radiovriendelijkste nummer. Maar! Vijf minuten lang en tamelijk jaren 80/90 grunge rock. Misschien nog het meest vergelijkbaar met Sonic Youth.  Afsluiter The Stuff You Pack When You Are A Time Travler is een musicale weergave van de Apollo 11-missie. In de officiële biografie wordt dit nummer beschreven als een traag en log nummer maar daar kan je volgens mij het totale album mee omschrijven.

De algemene toon van het album is licht betoverend, en elke track komt bekend over. Coal People Coal Puppets is een album geboren uit rauw talent en doorzettingsvermogen. Van zang tot productie, Tali Green heeft dit album leven gegeven.

Tracklist:

  1. We Can See Their Lies
  2. Are You Afraid To Die Alone
  3. Coal People Coal Puppets
  4. The Architects Of Grime
  5. With Storms We Thrive
  6. The Stuff You Pack When You are A Time Traveler

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X