Thrashen met Havok: een gesprek!
Ashley Bickx

Enkele maanden geleden zag het nieuwste wapenfeit van Havok het levenslicht. Een pure thrashplaat die zowel door pers als publiek zeer goed ontvangen werd. Nu het de laatste maanden op concertniveau kalm tot zeer kalm was, kon er op tijd en stond nog eens een ouderwets interview plaats vinden. Gesprekspartners van dienst waren – u kan het ongetwijfeld al raden – de Amerikaanse thrashers van Havok. Of deze heren iets zinnigs te vertellen hadden, lees je hier!

AU: Goeiemiddag heren, ik stel voor dat we meteen met de deur in huis vallen: jullie vorige plaat Conformicide dateert ondertussen van drie jaar geleden. Wat hebben jullie in die drie lange jaren allemaal uitgespookt?

PETE: de voorbije drie jaren hebben we ongelofelijk veel getourd. We hebben nagenoeg ieder land van deze aardbol bezocht in het kader van de Conformicide-cyclus, die inderdaad vrij veel tijd in beslag genomen heeft. In die drie jaar hebben we wel ongelofelijk veel meegemaakt, niet in het minst wat betreft de bands waarmee we de hort op mochten gaan. Touren met Killswitch Engage, Anthrax en Overkill is dan ook een ware jongensdroom die in vervulling mocht gaan.

AU: jullie bassist Nick Schendzielos heeft in tussentijd wel het vlaggenschip verlaten. Kan je mij iets meer vertellen over de reden van deze breuk?

PETE: klopt! Op het ogenblik dat er nieuw werk geschreven moest worden, werd duidelijk dat Nick en de rest van de band enkele meningsverschillen hadden wat betreft het schrijfproces. Om deze reden leek het voor iedereen beter om alsnog in een goede verstandhouding uit elkaar te gaan in plaats van te wachten tot de relatie helemaal verzuurd zou zijn. We hebben het gezamenlijk op een zeer verstandige en volwassen wijze aangepakt, waarbij we effectief als vrienden uit elkaar gegaan zijn. En daar zijn we zeer blij om.

AU: met Brandon Bruce hebben jullie een meer dan waardige vervanger getroffen. Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen?

PETE: Om eerlijk te zijn kennen we Brandon al vele jaren. Wanneer we in de buurt van zijn ouderlijk huis optraden, hadden we indertijd de gewoonte om na de show in kwestie te crashen bij hem thuis en er een ware afterparty van te maken. Op het ogenblik dat het allemaal wat serieuzer werd, heeft Brandon ons vaak geholpen met enkele praktische aangelegenheden. Natuurlijk wisten we ook dat hij aardig overweg kon met een bassgitaar. Op het ogenblik dat de breuk met Nick Schendzielos zich opdrong, leerde Brandon spontaan ons materiaal, nam het op en maakte het ons over. We werden volledig weggeblazen. De keuze was dan ook snel gemaakt.

 

AU: de titel van jullie nieuwste worp V is zeer opmerkelijk: kort en krachtig. Gaat er een diepere betekenis schuil achter dit Romeinse cijfer?

PETE: Niet specifiek een diepere betekenis om eerlijk te zijn. V is een kort maar krachtig album. Die insteek wouden we overhevelen naar de titel van het album en aangezien deze nieuwste plaat effectief onze vijfde langspeler is, moesten we ook op dit vlak niet lang twijfelen… Toch gek dat we ondertussen al vijf albums op de teller hebben staan. We zijn er ons ten zeerste van bewust dat we echt wel boffen op dat gebied. Veel beloftevolle bands geraken door omstandigheden jammer genoeg nooit aan vijf albums. In die optiek zit er ook wel een beetje nederigheid in de albumtitel verwerkt, maar anderzijds ook trots op hetgeen we al bereikt hebben.

AU: Havok is ondertussen uitgegroeid tot een van de vaandeldragers binnen de new wave of thrash metal. Wat doet dit met een mens?

PETE: Ik denk dat ik voor al mijn makkers spreek als ik zeg dat het een ware eer is om dergelijke titel te mogen dragen. We hebben er hard voor gewerkt en heel wat voor opgeofferd, dus we mogen er trots op zijn.

AU: op welk album uit jullie discografie zijn jullie op heden het meest trots?

PETE: Misschien vrij voor de hand liggend, maar daarom niet minder waar, onze nieuwste plaat V: Ik ben oprecht de mening toegedaan dat deze plaat onze beste songs bevat en daarom ook het meest krachtige album van allemaal is.

AU: Waarmee houden jullie zich bezig nu alle optredens en shows voor onbepaalde tijd gecanceld zijn?

PETE: We proberen zo veel als mogelijk de band met onze fans niet te laten verwateren. Hierdoor zijn we vaak druk bezig op sociale media. Ondertussen zijn we toch ook al voorzichtig plannen aan het smeden om in het najaar het tourleven te hervatten, maar om eerlijk te zijn vrezen we dat we geduld zullen moeten hebben tot 2021. Meer dan geduldig afwachten zit er vandaag de dag jammer genoeg niet in.

 

AU: Welke specifieke metalbands, boeken, films of series heb je leren kennen door de verplichte lockdown van de voorbije maanden?

PETE: De laatste maanden heb ik voornamelijk geluisterd naar het oude materiaal van Fear Factory, zoals Obsolete en Demanufacture. Wat een geweldige platen zijn dat toch! Daarnaast was ik vaak terug te vinden achter mijn drumkit. Mijn vrouw kwam op een gegeven ogenblik aandraven met de serie Vikings, wat eveneens een welgekomen afwisseling was. We hebben deze serie als het ware gebingewatched. Echt een heel toffe serie om ter ontspanning naar te kijken!

AU: Hebben jullie al concrete plannen kunnen smeden voor de nabije toekomst?

PETE: Jammer genoeg nog niet. De onzekerheid omtrent het hele COVID-gegeven, zorgt ervoor dat we eigenlijk niet in staat zijn om concrete plannen te smeden. Initieel zouden enkel de voorjaarsplannen in het water vallen. Daarna volgde dan de zomer, maar ondertussen staan er ook al de nodige vraagtekens achter het najaar. We wachten geduldig af, Veel andere mogelijkheden hebben we jammer genoeg niet.

AU: Welke symboliek schuilt er achter het prachtige artwork van de nieuwste plaat?

PETE: De meest symboliek van het artwork is verbonden met de thematieken die we op de nieuwste plaat aansijden. De verschillen in geometrisch oogpunt en de diversiteit in texturen staat in verband met de verschillende tempowisselingen en de verschillende invalshoeken die we hebben proberen verwerken in onze nieuwste nummers. De paddestoelen op het lichaam van het personage in kwestie hebben dan weer betrekking op het psychologische aspect dat eveneens vervat zich in de lyrics.

AU: Hartelijk dank voor jullie tijd. Hou het veilig en hopelijk zien we Havok zo snel mogelijk opnieuw België aandoen voor een vette avond thrash metal!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X