Macbeth - Gedankenwächter
Massacre Records
65
Sebastiaan Schabon

[smart_review]

Macbeth is een Duitse thrashmetalband (niet te verwarren met de gelijknamige Italiaanse gothicmetalband) met een wel heel woelig verleden. Opgericht in de jaren ’80 kregen ze eerst het overlijden van een bandlid te verwerken, om vervolgens door de toenmalige Stasi in Oost-Duitsland als band verboden te worden omdat metalmuziek de staat zou kunnen schaden. Dat laatste staat echter in schril contrast met wat de band zoal bezingt, want niet alleen de staat maar ook de gewone stadsmens moet het ontgelden in de lyrics. Met Gedankenwächter zit de band aan langspeler nummer vijf en voor zij die de Deutsche Sprache niet beheersen, pak er maar een woordenboek bij, want de zanglijnen zijn volledig in het Duits.

We beginnen rustig met Friedenstaube. Een melodieuze intro wordt letterlijk met de grond gelijk gemaakt door een inslaande bom waarna we meteen het gaspedaal indrukken. De zangstem van Oliver Hippauf kan je best vergelijken met een combinatie Chuck Billy (Testament) en Mille Petroza (Kreator), maar dan Duitstalig, wat het geheel ook meteen een brutaal kantje geeft. Het daaropvolgende nummer Krieger is traag, maar hamert wel lekker op je trommelvliezen in. Een typisch nummer om de nekspieren te trainen.

Voor de rest klinkt het allemaal lekker strak en daar wringt eigenlijk het schoentje. Wie de vorige platen van Macbeth al eens beluisterd heeft zal begrijpen wat ik bedoel. Daarop klonk de band namelijk nog wat brutaler en ongeorganiseerd maar dan in de positieve zin van het woord. Er wordt meer tussen de lijntjes gespeeld, de melodische stukken blijven minder lang hangen dan op de voorgaande platen, en de epische wanorde die je zeker leert waarderen als je enkele malen op de replayknop duwt zijn ook veel minder het onthouden waard. Misschien een spijtige zaak, maar dat neemt het feit dat dit oerdegelijke thrash metal uit Duitsland is zeker niet weg.

Wat kunnen we hier nu uit besluiten? De doorwinterde Macbeth-fan zal hier moeite mee hebben omdat het allemaal strakker klinkt. Had je daarentegen de verwachting dat dit een thrashmetalplaat zonder te veel tralala zou worden, mag je je dit schijfje zeker niet aan je laten voorbijgaan.

Macbeth Facebook

Macbeth Website

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X