Xile - I Am Your God
Label: BDHW Records
95
Bjorn Wielockx

[smart_review]

De Nieuw-Zeelandse beatdownband Xile is nog een nobele onbekende binnen onze contreien. Dat is ook logisch aangezien de band vorige week zijn eerste volwaardige plaat op de scène heeft losgelaten. Desondanks dit feit, mag de band dit jaar al zijn vijfde verjaardag vieren en dat doen ze dus met de release van I Am Your God. Wanneer BDHW Records, dé hardcoregigant, zijn schouders onder zo’n project zet, weet je gewoon dat het een meesterwerkje gaat worden. Zonder enige twijfel liet ik me dan ook omverblazen door de pletwals die Xile is.

Openen doen de Kiwi’s met I Am Your God, de titeltrack van deze debuutplaat. Een lekker snel nummer met weinig tierelantijntjes, welke je een perfect beeld geeft, van wat je de volgende vijfentwintig minuten kan verwachten. Stomende gitaarlijnen, snelle drums en zeer pijnlijke breakdowns. Zoals ik het graag heb hanteert Xile niet één vaste formule. Het is duidelijk dat het beatdown en hardcore is, maar elk nummer heeft wel weer iets nieuws. Hierdoor vliegt, telkens weer, de tijd voorbij wanneer je deze I Am Your God opzet.

Ook beluister je telkens weer een nieuwe plaat. Daar deze hardcore zoveel facetten de bieden heeft, voelt het lang aan alsof deze plaat nagelnieuw is. Het duurt dus ook even voor je de hele plaat volledig meester bent. Dat je de plaat best tot op het bot kent is aan te raden voor zij die hun beentjes tijdens een liveshow willen strekken. Er zitten zoveel plotse wendingen in, dat zij die de plaat wel helemaal kennen, een fractie vroeger van jetje zullen geven.

Laat dit een boodschap zijn voor alle startende bands. Neem je tijd voor dé perfecte debuutplaat op de massa los te laten. Xile heeft vijf jaar de tijd genomen om te werken aan een waar meesterwerkje binnen de scène. In het verleden bracht de band al wel enkele ep’s op de markt, maar deze waren meer om aan te voelen wat de scène nodig had. I Am Your God bundelt alle sterke punten van de voorgaande testwerkjes en dat levert een perfecte hardcoreplaat op.

Deze debuutplaat is een opeenstapeling van strakke, snedige hardcorenummers. Een dieptepuntje of een klein puntje van kritiek is er gewoon niet. Voor mij zal deze plaat hoe dan ook hoog eindigen in mijn eindejaarslijstje. Ik betwijfel het dat er nog startende bands zo’n plaat gaan uitbrengen, maar je weet maar nooit. Hoe dan ook heeft Xile een instant klassieker uitgebracht binnen de hardcorescène.

Tracklist:

  1. I Am Your God
  2. Diamond Eyes
  3. Damaged
  4. World Demise
  5. Hollow Point
  6. Penalty Death
  7. Disintegrate
  8. Empty Chamber
  9. So Much For Love
  10. Legacy Of Disgust

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X