Five Finger Death Punch + Megadeth + Bad Wolves / Afas Live / 26-01-2020
Yngwie Vanhoucke

Op de laatste zondag van januari trok Amped-Up naar Amsterdam voor een avondje Amerikaanse Heavy Metal met aan het hoofd Five Finger Death Punch die zijn 8ste cd kwam voorstellen aan het Nederlandse publiek: waaronder meer dan een handvol Belgen. Plaats van het gebeuren was de voortreffelijke AFAS Live zaal op plasafstand van de Amsterdam Arena.

De spits afbijten mocht Bad Wolves uit Los Angeles doen, een band die ik enkel ken van een cover die ze deden van The CranberriesZombie, maar vreemd dat deze band hier zondagavond stond is het niet: hun manager is immers niemand minder dan voormalige Hongaar Zoltan Bathory, ritme gitarist en oprichter van FFDP.

De eerste drie nummers gingen er snel  door in de foto pit waarbij kleerkast en vocalist Tommy Vext ons in de familie, Wolfpack, wou verwelkomen. Achter hen hing er dan ook een enorme banner alsof het een logo was van een of ander american football team met een eenogige wolf op. De Amerikanen wisten het publiek goed te bespelen in de AFAS arena die zo goed als volgelopen was (capaciteit 6.000 bezoekers). Overal zag je fans headbangen, er werd gezongen en gebruld, er werd heen en weer gezwaaid met de armen tijdens bepaalde nummers, maar het blijft duidelijk dat de meerderheid van deze net niet uitverkochte zaal hier voor FFDP was.

Afsluiten deden ze met hun cover die ik eerder aanhaalde, protestlied Zombie over de twee IRA-aanslagen in het Britse Cheshire in 1993 die twee kinderen het leven kostten, enkele maanden voor ik het levenslicht zag. De cover werd uitgebracht enkele dagen na het overlijden van Dolores O’Riordan, zangeres en songwriter van The Cranberries die het oorspronkelijke nummer in 1994 lanceerde en het tot #1 schopte in België en talloze andere landen. Tommy Vext sprak ons dan ook even aan over verlies en vertelde ons een familielid, geliefde, vriend vast te nemen op dit nummer. Iets wat meerdere keren werd herhaald gedurende hun set. Tijdens het nummer gingen smartphones en hier en daar een aansteker de lucht in, Tommy Vext kreegt een reusachtige set backing vocals tijdens dit nummer, het publiek zong het grootste deel van dit nummer mee.

Een kwartier na Bad Wolves was het tijd voor Megadeth, zijn eerste tournee nadat keelkanker vastgesteld was bij bandleader Dave Mustaine. Jammer genoeg kreeg Amped-Up.be en het merendeel van de fotografen geen fotopas voor deze band; de aanvragen voor het voorprogramma moesten blijkbaar afzonderlijk aangevraagd worden dus besloten wij om het verslag van de band heel kort te houden en u te laten weten dat de show goed was maar er minder gezongen werd dan gewoonlijk.

Om 21:30 uur was de tijd aangebroken voor de headliner van de avond: Five Finger Death Punch. De Amerikaanse heavymetalband stond voor een kleine 6000 man, zonder de problemen uit het verleden, om deze warm te maken hun achtste album aan te schaffen die op  28 februari verschijnt.

Voor onze neus een groot wit doek en de eerste noten van Inside Out. Even later viel het doek en konden we extravagante zanger Ivan Moody en zijn compagnons zien op een fel verlicht podium met centraal bovenaan den doodskop en daarachter twee gekruiste baseballknuppels, uiteraard was Ivan Moody naar goede gewoonte uitgedost in een half clownpak. Zondag kwam hij het podium op met een fluo-broek met verschillende patches erop genaaid en twee verschillende gekleurde schoenen. Tijdens dit eerste nummer ging het publiek al volledig uit zijn dak en kregen we een voortreffelijke gitaarsolo van Jason Hook.

Trouble en Wash It All Away waren de volgende twee nummers en bij die laatste mochten de pyrotechnici voor het eerst aan het werk. Het publiek at uit de handen van de Amerikanen en stond voortdurend te zwaaien en roepen. Net voor het vijfde nummer, Sham Pain merkte Ivan Moody enkele mannen in bananenpakken op in het publiek die om nog meer aandacht te trekken gingen crowdsurfen, perfect om dit nummer te starten. Het nummer werd vervolledigd met een regen van confetti.

Terwijl de gitaristen van instrumenten wisselden deelde Ivan Moody wat snoep uit aan de kinderen op de eerste rijen om erna een toespraak te geven die resulteerde in het feit dat  we allemaal Bad Company zijn, een eerste cover van de gelijknamige band waarbij gitarist Jason Hook een double neck gitaar aanwendde.

Five Finger Death Punch gaat een akoestisch nummertje nooit uit de weg, ook zondagavond niet. Eerst kregen we The Wrong Side Of Heaven gebracht door Jason Hook en Ivan Moody op barkrukken. Een nummer die werd meegezongen door menig aanwezige. Vervolgens vertelde Moody ons het droevige nieuws dat Kobe Bryant, Amerikaanse basketballegende, overleden was tijdens een helikoptercrash en vroeg hij om van ieder moment een uitzonderlijke te maken en de persoon naast ons te begroeten. Nu we allemaal familie waren, was het tijd om Battle Born akoestisch in te zetten. Hier en daar zag je een vuurtje in de lucht maar het waren er zeer weinig nu het roken van klassieke sigaretten minder en minder populair wordt. Tijdens het tweede deel van Battle Born kwam de rest van de band terug het podium op.

Tijdens Coming Down kregen we de pyrotechnici terug aan het werk te zien maar ook Jason Hook mocht weer een solo geven. Deze keer echter enkele meters boven het publiek op een platform die zo’n luttele vijf meter de lucht in ging. Om de set af te sluiten kregen we nog Never Enough en Burn MF waar de nieuwe drummer Charlie Engen na de rugproblemen van voormalige drummer Jeremy Spencer die nu reserve politieagent is, een drumsolo van net geen drie minuten mocht geven om het nummer te starten. Charlie “The Engine” Engen zat voor hij de band vervoegde bij Scale The Summit , een puur instrumentale prog band. De hoge verwachtingen werden dan ook ingelost.

De encore werd aangevat met Under and Over It, waarbij Moody met een basebalknuppel het podium betrad en de pyro’s hun gang weer mogen gaan. Na een hevige eerste encore kregen we er nog eentje die iets trager ging. Far From Home werd er a capella gebracht door Ivan Moody. De avond afsluiten deden de mannen met The Bleeding waarin Jason Hook de zoveelste solo van de avond mocht geven. Five Finger Death Punch speelde een fenomenale avond. Tijdens een interview voor de show stelden we de vraag aan Chris Kael of de band op Graspop ging staan aangezien zijn show in Brussel afgelast werd. Een positief antwoord kregen we niet, een glimlach wel. Jammer dat we maar één nummer te horen kregen van het nieuwe album, F8 (lees Faith).

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X