Lorna Shore - Immortal
Label: Century Media Records
84
Ashley Bickx

Ruim anderhalf jaar geleden had ondergetekende het genoegen om het Amerikaanse deathcoregezelschap Lorna Shore live aan het werk te mogen zien in het Entrepot in Brugge en dat in het kader van de Impericon Never Say Die Tour. Een onverdeeld succes werd dat optreden evenwel niet. De muziek kon weinig overtuigen en bovendien bleek de toenmalige frontman een kwal te zijn. Die toenmalige frontman zit na een stoelendans bij Chelsea Grin, waarna Lorna Shore geweldenaar CJ McCreery aan zich kon binden. Desondanks ging het de band voor de wind: er werd een lucratieve deal getekend bij Century Media Records en de eerste indrukken van de nieuwe plaat, genaamd Immortal welke officieel zal verschijnen op 31 januari, bleken zeer positief uit te vallen. 2020 beloofde dan aanvankelijk dan ook een zeer mooi jaar te worden voor de band…

De aandachtige lezer zal in de aankondiging hierboven ongetwijfeld de wenkbrauwen gefronst hebben het de vervoeging van het werkwoord “beloven” in de onvoltooid verleden tijd. Een maand voor de release van de nieuwe plaat, daags voor kerstavond dan nog wel, deed Lorna Shore via haar Facebookkanaal namelijk een zeer korte aankondiging die bij de fanbase insloeg als een bom. CJ McCreery werd op staande voet ontslagen. De reden van het ontslag is ondertussen bekend, maar om de rechten van verdediging ten volle te vrijwaren, wensen wij bij Amped-Up hier niet verder op in te gaan. Feit is wel dat Lorna Shore een maand voor de release van misschien wel het belangrijkste album uit de carrière van de band zonder frontman zit…

De toekomst leek dan ook onzeker. Althans voor even, want ondertussen heeft de band officieel aangekondigd door te zullen. Zelfs de geplande release van de nieuwste worp Immortal zal doorgaan zoals gepland op 31 januari 2020. En daar mogen de liefhebbers van het zwaardere werk absoluut een kaars voor branden. Lorna Shore is er namelijk in geslaagd om zijn muzikale ideaal naar een hoger niveau te tillen. Dat muzikale ideaal vindt zijn grondslag in de blackened deathcore, overgoten met de nodige dosis melodie.

 

Deathcore staat nog steeds centraal. De logge stukken die de band bij momenten uit haar muzikale hoed weet te toveren, zullen vele tere zieltjes spontaan naar de diepste cirkel van de hel katapulteren. De brute stukken zijn zeer log, zelfs bij momenten lomp te noemen, misschien wel iets te lomp. Deze snoeiharde breakdowns staan in schril contrast met de melodieuze, bombastische passages die op deze Immortal prominent op de voorgrond staan. Voorbeelden van deze melodieuze passages zijn legio: gaande van het aanstekelijke, zowaar zelfs catchy refrein van het nummer Death Portrait, tot de ijzersterke finale van het nummer King Ov Deception tot het furieuze Obsession. Lorna Shore heeft zichzelf duidelijk weten te overtreffen en ondanks alle bombast en hectiek weet Lorna Shore zich op ieder mogelijk moment meester van de situatie.

Hoe sterk de muziek ook mag zijn, een plaat valt en staat nog steeds met zijn productie. De mix en mastering zijn anno 2020 van onschatbare waarde geworden. En net daar blinkt deze Immortal op schitterende wijze in uit. Dat ze voor de geluidstechnicus van dienst maar meteen een standbeeld neerpoten in thuishaven New Jersey. Zelden heeft dergelijke allesvernietigende deathcoreplaat zo een fenomenale mix meegekregen als dit schijfje.

Zoals reeds uiteen gezet kampt de band op heden nog steeds met een frontman probleem. En dat is doodzonde, want het huwelijk tussen Lorna Shore en CJ McCreery leek er eentje te zijn uit de vele verhalen van 1000 en 1 nacht. Pure romantiek en chemie. De brutale, monsterlijke stem van de man in kwestie bleek de laatste 20% die deze band nodig had om een knalprestatie af te leveren. Luister maar eens naar de lang uitgesponnen opener Immortal dat eerder reeds als single werd uitgebracht of het meeslepende sluitstuk Relentless Torment.

De trein voor Lorna Shore leek voorgoed vertrokken te zijn, maar werd nog voor het effectieve vertrek voortijdig een  halt toegeroepen. Wat wel als een paal boven water staat, is het feit dat de band met Immortal een dijk van een album heeft weten af te leveren. Een album dat de lat voor andere (beginnende) genregenoten ongelofelijk hoog heeft weten leggen. Indien de band de bij momenten te lompe stukken ietwat weet te verfijnen, ligt er nog heel wat moois in het verschiet voor deze heren.

Tracklist:

  1. Immortal
  2. Death Portrait
  3. This Is Hell
  4. Hollow Sentence
  5. Warpath Of Disease
  6. Misery System
  7. Obsession
  8. King Ov Deception
  9. Darkness Spawn
  10. Relentless Torment

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X