Sons Of Apollo - MMXX
Label: Inside Out
90
Hughes Vanhoucke

Op vrijdag 17 januari verschijnt bij InsideOut het tweede album van de progressieve superband Sons of Apollo, MMXX, die enkele jaren terug gesticht werd door twee voormalige Dream Theater-leden, toetsenist Derek Sherinian en één van de beste drummers van deze aardkloot nu Neil Peart ons verlaten heeft, Mike Portnoy. Beiden zijn ook verantwoordelijk voor de productie van het album onder de naam The Del Fluvio Broters. Aangevuld met vocale duizendpoot Jeff Scott Soto, voormalig Guns N’ Roses-gitarist Ron “Bumblefoot” Thal en bassist van veel veldslagen Billy Sheehan (inmiddels 66) en bekend van onder meer Mr. Big en The Winery Dogs ..

Sons Of Apollo - MMXX

17 januari 2020
Algemeen
User Rating : Be The First One !

Op vrijdag 17 januari verschijnt bij InsideOut het tweede album van de progressieve superband Sons of Apollo, MMXX, die enkele jaren terug gesticht werd door twee voormalige Dream Theater-leden, toetsenist Derek Sherinian en één van de beste drummers van deze aardkloot nu Neil Peart ons verlaten heeft, Mike Portnoy. Beiden zijn ook verantwoordelijk voor de productie van het album onder de naam The Del Fluvio Broters. Aangevuld met vocale duizendpoot Jeff Scott Soto, voormalig Guns N’ Roses-gitarist Ron “Bumblefoot” Thal en bassist van veel veldslagen Billy Sheehan (inmiddels 66) en bekend van onder meer Mr. Big en The Winery Dogs kun je niet anders spreken dan over een topband.

Het eerste album, Psychotic Symphony, was een regelrecht succes in progressieve metalmiddens en ook daarbuiten. Dit tweede album zou best wel eens de zelfde weg kunnen opgaan, dit is opnieuw een meesterwerk dat van de eerste seconde tot de laatste blijft boeien en waarin je de meesterschap van elk bandlid kun waarnemen. Het is niet makkelijk om op te boxen tegen Dream Theater of recentelijker Haken maar de Amerikanen slagen hier perfect in om zich naast de mastodonten te hijsen met amper twee albums. Wanneer je die live aan het werk ziet druipt het genoegen van hun gelaten.

Op dit nieuw album hoor je dat de bandleden nog  beter ingespeeld zijn op elkaar naar een lange tour in 2018 waarin ze een honderdtal shows speelden op zowel festivals als grote en kleine zalen over heel Europa en Amerika. Stel je voor dat Sherinian en Bumblefoot elkaar niet eens kenden alvorens de studio in te duiken bij de opname van het eerste album. Nu weet componist Sherinian perfect wat Bumblefoot in zijn mars heeft, en dat is heel wat.

Omdat de chemie tussen de bandleden zo goed was en is waren het componeren en de opnames van dit tweede album behoorlijk kort, alles gebeurde bij Portnoy thuis. Dat heb je nu eenmaal met uitzonderlijk getalenteerde muzikanten.

Wat zeldzaam is voor prog bands is dat er maar één nummer op het album terug te vinden is die over de kaap van tien minuten gaat, namelijk het laatste nummer New World Today die je dik een kwartier zoet houdt met uitstekend gitaarwerk van Bumblefoot. Andere nummers zijn dan radiogevoelig, zeker het openingsnummer Goodby Divinity.  Verder klokken 5 van de 8 nummers af onder de zes minuten en is de plaat niet enkel bestemd voor prog liefhebbers.

Ik vrees dat de band niet meer zal te zien zijn in parochiezaaltjes zoals Le Kursaal in het Waalse dorpje Limbourg zoals anderhalf jaar geleden. Binnenkort is de band alvast te zien op het voortreffelijke prog rock- en metalfestival Prognosis in het Nederlandse Eindhoven, op zaterdag 21 maart. Helaas staat momenteel niets op het programma wat België betreft.

Het album zal beschikbaar zijn als gewone cd, special edition cd met een aantal extra’s, 2 vinyls + cd en als downloadversie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

26sep13:30DEVILS ROCK FOR AN ANGEL 2020OC IN 'T RIET - ZILLEBEKE

26sep17:00FAARFEST 2020JH DE FAAR - MEERHOUT

26sep18:00KASHFEST 2020THE LANE - OOSTBURG - NEDERLAND

26sep19:00ROBERT JON & THE WRECK @ THE CROSSOVER - GENT

27sep18:00STEVE IGNORANT + THE CRAVATS @ AB BOX - BRUSSELSteve Ignorant presents 'Crass songs 1977-1984'

oktober

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

Share This
X