August Burns Red + Erra + Currents @ Essigfabrik – Keulen – DE
Hughes Vanhoucke

Als ik het goed voor heb was het al van 2013 geleden dat ik nog eens naar een show van August Burns Red was geweest, toch wel één van mijn favoriete metalcorebands uit de VS.
Deze winter was de band op tour door Europa om nog eens zijn album Constellations voor te stellen, een album die vorig jaar 10 kaarsjes mocht uitblazen. In hun kielzog brachten ze twee eveneens Amerikaanse bands met een progressieve toets mee, Currents en Erra.
Amped-Up was van de partij in het Duitse Keulen, meer bepaald in Essigfabrik waar we een tiental weken voordien zoals gebruikelijk aanwezig waren op Euroblast, editie nummer 15.

Met een set van een half uurtje had Currents uit Connecticut geen tijd om veel prietpraat te verkopen waardoor de band ervoor koos om dertig minuten rechtdoor te gaan zonder maar één enkel ogenblik stoom af te blazen.
Gitarist Chris Wiseman was voor de gelegenheid uitgedost in een Testament T-shirt en liet het publiek zien wat hij in zijn mars heeft, talent zat. De band bracht werk uit zijn twee jongste schijven, namelijk het eerste album The Place I Feel Safest en de daaropvolgende ep I Let The Devil In die eind vorig jaar in de rekken lag. Sterke nummers die metalcore en djent door elkaar verweven om een verrassend leuk resultaat te krijgen.

Met Poverty of Self kregen we ook een primeur, een nieuw nummer dat kort voordien uitgebracht werd en deel zal uitmaken van het album dat in 2020 zal verschijnen. Een nummer met een politieke boodschap tegen roofzuchtige ondernemingen die profiteren van zieken & minderbedeelden en zo de verdeeldheid in onze gebroken maatschappij aankaarten.  De doorgaans koele Duitsers brachten al meteen een moshpit op gang die heviger en heviger werd naarmate de set vorderde. Thumbs up voor Currents.

Band nummer twee was ERRA, eveneens afkomstig uit het oosten van de VS, die we een jaar geleden aan het werk mochten zien met As I Lay Dying in het Tilburgse 013.
De band zelf herinnerde zich hier twee jaar eerder gespeeld te hebben met Northlane al was Amped-Up er toen niet bij.
De zaal was inmiddels goed gevuld en kon getuigen van een steengoede set van de technische en progressieve metalcore vol polyritmische riffs van de Amerikanen die een homogene mix brachten van hun laatste twee langspelers, Drift en Neon, aangevuld met wat extra’s.

Net als bij Currents presenteerde ERRA een nieuw nummer, Eye of God, die wat gelijkenissen vertoont met Architects en nogal wat vocale alteraties heeft al is dat niet nieuw. Wat me vooral opviel in dit nummer waren de sterke vocals van zowel J.T. Carvey als Jesse Cash net als het drumwerk van medeoprichter Alex Ballew.
Na de nieuwe single werd een nummer gespeeld die gevoelig lag bij zanger J.T. Carvey, een nummer die het heeft over geestesgesteldheid en zelfmoord en tevens het geliefkoosde nummer is van de frontman.
Een zeer overtuigende set van de jongens uit Alabama.

We mogen hopen dat John Giulio Sprich aanwezig was in de zaal, met Currents en Erra kregen we twee bands voorgeschoteld die zeker niet mis zouden staan op Euroblast 2020 eind september.

Van bij de start van August Burns Red kregen we meteen fel licht en bij momenten gebruik van veel rook.
Het viel me ook op dat ritme gitarist Brent Rambler een stuk magerder door het leven gaat ten opzichte van de eerste keer dat ik die zag op Rock am Ring, inmiddels ruim een decennium geleden.

Stichter en lead gitarist JB Brubaker aan de andere kant van het podium trok zich niet aan van het weer, die speelde de hele set op strandslippers zoals hij wel gebruikelijk doet.
De band bracht het Constellations album van start tot eind, in de volgorde van het album dat tien jaar geleden verscheen. Met amper twee shows nog te gaan na deze gig werd op energieverbruik niet gekeken, vooral gitarist JB Brubaker stak heel veel pit in zijn prestatie net als frontman Jake Luhrs die inmiddels een heuse baard staan heeft. Het publiek had ook goed gedoseerd tijdens de opwarmende bands en gaf het volle pond tijdens de set van iets meer dan een uur, helemaal vooraan zagen we een jong veulen alle nummers meezingen wat ook Jake Luhrs was opgevallen en het meisje daarvoor bedankte.

Leuk was ook het moment waarbij drummer Matt Greiner eventjes verdween en bassist Dustin Davidson de tijd van één nummer derde gitarist werd terwijl Jake Luhrs de basgitaar overnam tijdens Meridian. Bij het daaropvolgende Rationalist werd van instrumenten gewisseld tussen John Benjamin Brubaker en Dustin Davidson die de lead gitaar overnam.

Nadat Constellations in zijn geheel gespeeld werd verdween de band na een klein uur eventjes in de coulissen. Het was niet de voltallige band die even later terug kwam opdagen maar enkel Matt Greiner die een drumsolo van jewelste bracht van dik 3 1/2 minuten, eentje zoals je die in ver vervlogen tijden pleegde te zien toen bands niet keken op een minuut meer of minder.
Ghosts uit Found In Far Away Places was het eerste nummers van de avond dat niet afkomstig was van Constellations, gevolgd door Invisible Enemy de eerste single uit het voortreffelijke Phantom Anthem dat twee jaar geleden verscheen. Het spetterende slot werd ingezet met het openingsnummer van Leveler, meezinger Empire alvorens het Duitse publiek uit te wuiven met Composure uit het tweede album, Messengers.

August Burns Red bewees in Keulen een volwassen band te zijn geworden en mag beschouwd worden als één van de vaandeldragers van de Amerikaanse metalcore die naar mijn bescheiden mening muzikaal niet moet onderdoen voor Architects of Parkway Drive.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X