Rhapsody of Fire - The Eighth Mountain
Label: AFM
70
Alex

Rhapsody of Fire bracht enkele maanden terug The Eighth Mountain uit, een album met een uurtje symphonic power metal. We noteren dat het ondertussen acht jaar geleden is sinds gitarist en medecomponist Luca Turilli zijn eigen weg met Luca Turilli's Rhapsody insloeg. Dat vertrek heeft een duidelijke impact gehad op de twee platen die de band onder leiding van toetsenist en de andere hoofdschrijver Alex Staropoli heeft uitgebracht, Dark Wings of Steel en Into the Legend. Geen van die twee heeft een blijvende indruk op mij achtergelaten, en ik had het hele Rhapsody-verhaal dan ook afgeschreven (ook Turilli en zijn ..

Rhapsody of Fire - The Eighth Mountain

Releasedatum: 22 februari 2019
Algemeen
User Rating : Be The First One !

Rhapsody of Fire bracht enkele maanden terug The Eighth Mountain uit, een album met een uurtje symphonic power metal.

We noteren dat het ondertussen acht jaar geleden is sinds gitarist en medecomponist Luca Turilli zijn eigen weg met Luca Turilli’s Rhapsody insloeg. Dat vertrek heeft een duidelijke impact gehad op de twee platen die de band onder leiding van toetsenist en de andere hoofdschrijver Alex Staropoli heeft uitgebracht, Dark Wings of Steel en Into the Legend. Geen van die twee heeft een blijvende indruk op mij achtergelaten, en ik had het hele Rhapsody-verhaal dan ook afgeschreven (ook Turilli en zijn project wisten mijn hart niet te veroveren). Maar dan komen we aan bij The Eighth Mountain, en ik geloof opnieuw in verrijzenissen.

The Eighth Mountain is vooral een opgewekt album dat een duidelijke positiviteit uitstraalt en geregeld doet denken aan de klanken van The Frozen Tears of Angels en de oudere albums, die de band met minder bombast inkleedde en meer gericht waren op de gitaar. Roberto de Micheli is een voortreffelijk gitarist en ‘s mans riffjes klinken strak.

Het album is het eerste met Rhapsodys nieuwe zanger Giacomo Voli. De beste man onderscheidt zich van zijn voorganger met een hogere stem, minder buik en een bescheiden nasale bijklank als hij de hoogte ingaat. De muziek en de stem gaan vlot samen en je kan dan ook naar dit album luisteren zonder aan Lione te denken. Nu heb ik al jarenlang enkel maar Rhapsody met die laatste gehoord, dus achteraf vraag ik me wel af hoe het had geklonken met hem.

Klankgewijs is The Eighth Mountain dus geslaagd. Op vlak van composities ben ik minder overtuigd: er zitten tussen de nummers nauwelijks stukken die beklijven of blijven plakken, ook na meerdere luisterbeurten. Jammer, want dat soort nummers zit wel in de geschiedenis van de band. Er zijn wel stukjes die blijven zitten (het refrein van Warrior’s Heart of de vers van opener Seven Heroic Deeds bijvoorbeeld), gewoon niet zoveel als ik had gehoopt.

De nieuwe saga die met dit album start overtuigt me ook niet: waar op vorige platen een verteller (kort) passeerde om de nummers te plaatsen in het ruimere plaatje, heeft Rhapsody of Fire hier beroep gedaan op opnames van acteur Sir Christopher Lee (Saruman, Count Dooku, Dracula, …) om een bizar science fiction-verhaal te vertellen… hélemaal achteraan de plaat. Het artwork is daarentegen wel goed en eindelijk die naam waardig: sinds Triumph or Agony (2006!) ongezien. Een fraaie tekening die doet dromen en dat is wat dit genre nodig heeft, niet wazige en verzadigde computerschetsen.

Om samen te vatten: wat betreft de stijl en de klank is dit voor Rhapsody of Fire een trede omhoog na enkele mindere albums en wie van het eerdere Rhapsody-werk hield zal dit plaatje wel kunnen smaken, al ontbreekt het de nummers zelf aan echte charme.

Tracklist

 1. Abyss of Pain
 2. Seven Heroic Deeds
 3. Master of Peace
 4. Rain of Fury
 5. White Wizard
 6. Warrior Heart
 7. The Courage to Forgive
 8. March Against the Tyrant
 9. Clash of Times
 10. The Legend Goes On
 11. The Wind, the Rain and the Moon
 12. Tales of a Hero’s Fate

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

januari

23jan19:45THE BLACK DAHLIA MURDER @ BIEBOB - VOSSELAARVERMINOUS EUROPEAN TOUR 2021

februari

02feb20:0023:30Tribulation + Bolzer + Molassess @ Biebob - Vosselaar

04feb20:00Harakiri For The Sky + Schammasch + GAEREA

Loading
Share This
X