Týr - Hel
Label: Metal Blade
85
Alex

Het Faeroerse gezelschap Týr, dat op basis van traditionele deuntjes progressieve metal schrijft, brengt een nieuw album uit: Hel. We luisterden, we oordeelden. Er zit een gat van zes jaar tussen dit Hel en voorganger Valkyrja, en in die tijdspanne ging de band op zoek naar een nieuwe gitarist ter vervanging van oudgediende Terji Skibbenæs: tegenwoordig bestaat de band nog voor de helft uit Faeroërs (op zang/gitaar en bas), aangevuld met de Hongaren Attila Vörös (gitaar) en Tadeusz Rieckmann (drums). Týr heeft doorheen zijn carrière een duidelijke evolutie meegemaakt en die wordt op Hel netjes verdergezet: de eerste platen zijn ..

Týr - Hel

Releasedatum: 8 maart 2019
Algemeen
User Rating : Be The First One !

Het Faeroerse gezelschap Týr, dat op basis van traditionele deuntjes progressieve metal schrijft, brengt een nieuw album uit: Hel. We luisterden, we oordeelden.

Er zit een gat van zes jaar tussen dit Hel en voorganger Valkyrja, en in die tijdspanne ging de band op zoek naar een nieuwe gitarist ter vervanging van oudgediende Terji Skibbenæs: tegenwoordig bestaat de band nog voor de helft uit Faeroërs (op zang/gitaar en bas), aangevuld met de Hongaren Attila Vörös (gitaar) en Tadeusz Rieckmann (drums).

Týr heeft doorheen zijn carrière een duidelijke evolutie meegemaakt en die wordt op Hel netjes verdergezet: de eerste platen zijn vaker geënt op de traditionele muziek van de Faeroer, zowel in teksten als in muziek. Ik heb dan ook moeite met het beluisteren van de oude platen (Eric the Red of Land bijvoorbeeld) in hun geheel tenzij ik in de stemming ben: die zijn trager, ietwat logger en vereisen meer van de luisteraar. Dat veranderde duidelijk op By the Light of the Northern Star en die lijn wordt nog steeds verdergezet, met hoge tempo’s en een behoorlijk oorwurmgehalte. Opener Gates of Hel is hier een mooi voorbeeld van en zet de toon voor de rest van het album.

Een ander element dat over de jaren is veranderd, is de stem van zanger/gitarist Heri Joensen. Steeds vaker zoekt hij de korrelige, rauwe zang op in plaats van de bulderende cleane zang. Dat gaat de man goed af, al had ik geen ‘neen’ gezegd tegen die cleane zang die me indertijd van deze band deed houden. In Far from the Worries of the World krijgt de stem een mooie rol toebedeeld: Joensen verschuift tijdens de vers zijn stem van erg rauw naar gladder, en door dat te combineren met een schijnbaar eindeloze stroom van woorden creëert hij een bijzondere spanning in de muziek.

De klanken van de band (de cleane zang, de gitaar) zijn onaangeroerd en zorgen voor een mooie verbinding met het eerdere werk. De mix laat iets meer plaats voor de bas dan anders, en dat toont zich onder andere met een bas in de schijnwerpers in de eerste track. De klank gecombineerd met het tempo maken van dit Hel een erg krachtige plaat, die de luisteraar oppept en enthousiasmeert.

Týr gaat dus voor een album dat gekenmerkt wordt door snelle nummers met zekere korreligheid en de nodige kracht. De kernklanken zijn niet veranderd, de onderlinge combinatie wel. Dit maakt van Hel een Týr-plaat met eigen karakter en toch een duidelijke link met de rest van de discografie. Hier luister ik tegen het einde van het jaar nog naar!

Tracklist:

 1. Gates of Hel
 2. All Heroes Fall
 3. Ragnars kvæði
 4. Garmr
 5. Sunset Shore
 6. Downhill Drunk
 7. Empire of the North
 8. Far from the Worries of the World
 9. King of Time
 10. Fire and Flame
 11. Against the Gods
 12. Songs of War
 13. Álvur kongur

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

januari

Geen concerten

februari

02feb20:0023:30Tribulation + Bolzer + Molassess @ Biebob - Vosselaar

04feb20:00Harakiri For The Sky + Schammasch + GAEREA

Loading
Share This
X