Het uit Nederlands Limburg afkomstige Cirith Gorgor mag volgend jaar vijfentwintig zwarte kaarsjes uitblazen. Deze band draait al een flink eind mee. Toch is Sovereign pas de zevende langspeler in hun carrière. Hoe hun voorspelling van het einde van de wereld deze keer verloopt leest U in deze review. Over het algemeen worden de Cirith Gorgor-platen goed gewaardeerd door zowel pers als luisteraars. Toch kreeg Visions of Exalted Lucifer (2016) meer gematigde reviews dan zeg maar het debuut Onwards to the Spectral Defile (uit 1999). Dit geeft de band ruimte en motivatie toe om dit keer beter te doen. Wat ..

Cirith Gorgor - Sovereign

Release datum: 1 april 2019
Algemeen
User Rating : Be The First One !

Het uit Nederlands Limburg afkomstige Cirith Gorgor mag volgend jaar vijfentwintig zwarte kaarsjes uitblazen. Deze band draait al een flink eind mee. Toch is Sovereign pas de zevende langspeler in hun carrière. Hoe hun voorspelling van het einde van de wereld deze keer verloopt leest U in deze review.

Over het algemeen worden de Cirith Gorgor-platen goed gewaardeerd door zowel pers als luisteraars. Toch kreeg Visions of Exalted Lucifer (2016) meer gematigde reviews dan zeg maar het debuut Onwards to the Spectral Defile (uit 1999). Dit geeft de band ruimte en motivatie toe om dit keer beter te doen.

Wat me eerst opvalt is dat de muziekproductie naar blackmetalnormen erg proper en zuiver klinkt. Dit kan een goede zaak zijn: alle instrumenten komen goed uit de verf. Blackmetalpuristen verslikken zich dan weer in hun pekzwarte koffie als ze dit te horen krijgen.

De muziek is zo opgebouwd dat alle blackmetalclichés de review passeren. Toch is net deze karaktertrek van Sovereign wat het aantrekkelijk en zelfs op een bepaalde manier toegankelijk maakt. Dit laatste uiteraard in combinatie met de eerder onder de loep genomen productie. Het zou wel eens een prima zet kunnen zijn naar bekendheid bij een breder publiek. Aan de andere kant zal mogelijk de meer geoefende blackmetalluisteraar niet geneigd zijn dit plaatje hoog te scoren.

Inhoudelijk zien we liedjesteksten geïnspireerd door enkele literaire werken zoals Boelgakovs De Meester En Margarita, of een gedicht van Börries ‘Baron’ Von Munchhausen. In het verlengde van het dichtwerk van deze laatste zijn de songteksten over het algemeen erg rijmend. Dit maakt de nummers ook zeer gestroomlijnd, erg verstaanbaar en aangenaam om te luisteren.

Cirith Gorgor brengt met Sovereign een aardig werk waarmee ze andermaal bevestigen dat ze nationaal, maar zeker ook daarbuiten, thuishoren bij de gevestigde waarden uit de black metal. Voor hen die niet direct genegen zijn aan het genre zou ik dit album aanraden om toch eens te proeven van kwalitatieve en toegankelijke black metal.

De band trekt met het nieuwe werk eerder beperkt de wereld in. Je kan ze horen op het Veneration Of The Dead festival in Rotterdam, en op Stonehenge. Bassist Valtyr wordt wel tijdelijk vervangen om gezondheidsredenen. Cirith Gorgor-oudgediende Lord Mystic (momenteel aan het werk in Mass Deception) zal de band bijstaan tijdens live optredens.

tracklist:

  1. Funeral March for Modern Man
  2. Hellbound
  3. Sovereign
  4. Luciferian Deathsquad
  5. Deathcult
  6. Legio Luporum
  7. Dominion
  8. Manifestation of Evil
  9. Blood and Iron
Cirith Gorgor 2019 - band

Cirith Gorgor 2019 – band

Share This
X